题目内容

6.I went over my grandmother's house today and she didn't have time for me.You see,the lady's husband downstairs died and my Grandmother wanted to make some cookies for her.My grandmother did not analyze (分析) how the lady treated her,or if the lady needed any cookies,or even if the lady would like the cookies.She didn't think how much the lady has done for her.She simply began baking.
My Grandmother turned 94last week and this I believe is her secret to life.My grandmother is generous (慷慨) and hard-working in a way that is rare for our time.She lives by a simple belief:if someone needs your help,you help.Never mind all the analyzing and thinking whether the person deserves (值得) or appreciates (感激) the help.My grandmother doesn't sit around thinking about who might be making use of her:she simply does what is needed.
At 94,she is busy in life.She is making a blanket for a new great grandchild,and worried that I don't have enough kitchen towels for my home.She is bringing soup to a sick neighbor,and teaching the new wife of her cousin (who is 88)how to cook Italian food.
My grandmother had every right to give up,but she didn't-and amazingly life did bring her good things,like a husband with twinkling blue eyes who was much ahead of his time and believed that men should do an equal amount of cooking and cleaning in the home,three beautiful children (my father and two aunts),22grandchildren,and five great grandchildren.My grandmother is not afraid to give someone she barely knows a bowl of soup.She never keeps herself out of the world.
29.The reason why my grandmother made cookies for the lady downstairs is thatA.
A.she thought she should do something for the lady at the special time
B.she would make them as thanks to her
C.she thought the lady was too busy
D.they had had an agreement before
30.In the writer's opinion,D.
A.my grandmother has a secret way of living
B.my grandmother does everything on careful consideration
C.few people are as generous as my grandmother now
D.my grandmother will get something in return
31.Which of the following is NOT true according to the passage?C
A.My grandmother cares for her children even some strangers.
B.This is a family in which there are nearly 30people now.
C.My grandfather does not treat women in an unfair way.
D.My grandmother never keeps everything for herself.
32.We may infer from the text that the writerD.
A.thinks his grandmother is living a tired life
B.thinks his grandmother is doing what she should do
C.thinks his grandmother should not be so kind
D.is proud of his grandmother.

分析 本文讲述了作者的外婆一生信奉并遵守的理念:简单的生活,当别人需要你的帮助的时候,帮助别人,不要计较和分析他值不值得你帮助.

解答 29.A,细节理解题,根据句子My grandmother did not analyze (分析) how the lady treated her,or if the lady needed any cookies,or even if the lady would like the cookies.She didn't think how much the lady has done for her.She simply began baking.可知,外婆不在乎这个妇人以前是怎么对待她,也不在乎她是否需要饼干,她也不想这人之前给她做了多少,她只是开始做她的烘培,故答案为A.
30.D,推理判断题,根据句子amazingly life did bring her good things可知,作者认为生活确实对外婆有所回报,故答案为D.
31.C,细节理解题,根据句子like a husband with twinkling blue eyes who was much ahead of his time and believed that men should do an equal amount of cooking and cleaning in the home,外婆的老公有一双动人的蓝眼睛,超越那个年代的睿智,以及他相信男人应该和女人一样做同等量的家务,可知外公人很好,对女性平等,故答案为C.
32.D,推理判断题,根据句子She never keeps herself out of the world,她永远置身事外,与世无争,以及文章的描写,可知作者尊敬外婆,并以她为傲,故答案为D.

点评 解答任务型阅读理解题,首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意.因为阅读理解题一般没有标题,所以,速读全文,抓住中心主旨很有必要,在速读的过程中,应尽可能多地捕获信息材料.其次,细读题材,各个击破.掌握全文的大意之后,细细阅读每篇材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息.最后,要善于抓住每段的主题句,阅读时,要有较强的针对性.对于捕获到的信息,要做认真分析,仔细推敲,理解透彻,只有这样,针对题目要求,才能做到稳、准.

练习册系列答案
相关题目
16.There are a large number of ants worldwide.Each individual (个人的) ant hardly weighs anything,but put together they weigh the same as all of mankind.They also live nearly everywhere,except on cold mountain tops and around the poles.For animals their size,ants have been surprisingly successful,largely because of their wonderful social behavior.
In colonies (群体) that are changing in size from a few hundred to tens of millions,they organize their lives with a clear division(分工) of labor.Even amazing is how they achieve this organization.Where we use sound and sight to communicate,ants depend on pheromones (外激素),chemicals sent out by individuals and smelled or tasted by fellow members of their colony.When an ant finds food,it produces a pheromones that will lead others straight to where the food is.When an individual ant comes under attack or is dying,it sends out an alarm pheromone to warn the colony of danger.
In fact,when it comes to the art of war,ants have no equal.They are completely fearless and will take on an animal much larger than themselves,attacking in large groups and achieve their goal.Such is their devotion to the common good of the colony that not only soldier ants but also worker ants will lose their lives to help win an enemy.
Behaving in this selfless and devoted way,these little animals have survived on Earth for more than 140million years,longer than dinosaurs.Because they think as one,they have a united intelligence greater than you would expect from its individual parts.
12.We can learn from the passage that ants areA.
A.not found around the poles
B.too many to achieve any organization
C.not willing to share food
D.more successful than all other animals
13.Ants can use pheromones forD.
A.escape                     
B.warning enemies
C.arranging labor              
D.communication
14.What does the underlined expression"take on"in Paragraph 3mean?C
A.Accept    
B.Play with     
C.Fight against    
D.Employ
15.Which of the following accounts for the survival of ants?A
A.Their behavior              
B.Their size
C.Their number               
D.Their weight.
17.A recent study,which was published in last week's Journal of the American Medical Association,offers a picture of how dangerous it is to get a lift from a teenage driver.Indeed,a 16-year-old driver with three or more passengers has three times the possibility of a serious accident,compared with a teenager driving alone.
The authors also found that the death rates for teenage drivers increased greatly after 10p.m.,and especially after midnight.With passengers in the car,the driver was even more likely to die in a late-night accident.
Robert Foss,a scientist at the University of North Carolina Highway Safety Research Center,says the higher death rates for teenage drivers have less to do with"really stupid behavior"than with just a lack of driving experience."The basic issue is that adults who are responsible for giving out licenses fail to recognize how complex and skilled driving is."he says.
Both he and the author of the study believe that the way to mitigate (使缓解) the problem is to have states set up so-called graduated licensing systems,in which getting a license is a process with several stages.A graduated license requires that a teenager first prove himself able to drive in the presence(在场)of an adult,followed by a period of driving with night of passenger restrictions (限制) before graduating to full driving rights.
Graduated licensing systems have reduced teenage driver crashes,according to recent studies.
33.Which of the following situations is most dangerous according to the passage?B
A.Adults giving a lift to teenagers on the highway after 10p.m.
B.A teenager driving after midnight with passengers in the car.
C.Adults driving with three or more teenage passengers late at night.
D.A teenager getting a lift from a stranger on the highway at midnight.
34.According to Robert Foss,the high death rate of teenage drvers is mainly due toA.
A.their lack of driving experience
B.their frequent driving at night
C.their wrong way of driving
D.their driving with passengers
35.A suggested measure to be taken to reduce teenagers'driving accidents is thatA.
A.the licensing system should be improved
B.they should be forbidden to take on passengers
C.they should not be allowed to drive after 10pm
D.driving in the presence of an adult should be made a rule.
1.In the last 30years,the Make-A-Wish Foundation has granted nearly 300,000 wishes worldwide to children battling life-threatening illnesses,throwing light on worlds darkened by diseases and bringing hope to children and their families.
With a foreword(序) by Make-A-Wish cofounder Frank Shankwitz,Once Upon A wish shares the wishes and stories of eight children.These families generously invite us into their worlds,allowing us to become part of their darkest moments,their unimaginable realities,their greatest hopes,deepest fears,and unbelievable successes.
Experience the story of Katelyn,a little girl,becoming a medical marvel(奇迹)after lighting all the odds stacked against her and making it her life-long goal to raise 3million for St.Jude Hospital; read about a wheelchair-bound boy,Garrett,giving the gift of mobility to disabled Cambodian men and women; cheer for a little boy,Dakota,who collects millions of pennies each year to help others fight the disease he
once fought.Become inspired and forever-changed by the generosity,hope,courage,and optimism of these children and their families and experience the power of two words-I wish.
Once Upon A  Wish is a celebration of hope,revealing how wishes-come-true can become motivators and cherished gifts that will last a lifetime.
Price:9.99
Where to download:Available on the iPhone,iPad,iPod touch,and Mac.
Category:Biographies & Memoirs
Published:Mar 05,2013
Publisher:BenBella Books,Inc.
Seller:The Perseus Books Group,LLC
Print Length:352Pages
Language:English
33.We can learn that the Make-A-Wish FoundationD.
A.was set up in the early 1990s
B.was set up to help poor people all over the world
C.mainly offers free treatment to severely sick children
D.aims at helping severely sick children fulfill their wishes
34.What is Once Upon A Wish mainly about?A
A.Wishes and stories of eight children.
B.The history of the Make-A-Wish Foundation.
C.Some children's experiences of helping others.
D.Frank Shankwitz's personal experiences with some children.
35.Dakota spends the money he collects in helpingD.
A to set up St.Jude Hospital
B.people infected with AIDS
C.disabled Cambodians move around
D those who are fighting the same disease as he once had.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网