题目内容
Culture shock is an occupational disease for people who have been suddenly transplanted abroad like most illnesses; it has its own symptoms and cure.Culture shock is caused by the anxiety that results from losing all familiar signs and symbols of social intercourse. Those signs include the thousand and one ways in which we orient ourselves to the situation of daily life when to shake hands and what to say when we meet people, when and how to give tips, how to make purchases, when to accept and refuse invitations, when to take statements seriously and when not. These signs, which may be words, gestures, facial expressions, or customs, are acquired by all of us in the course of growing up and as much a part of our culture as the language we speak or the beliefs we accept. All of us depend for our space of mind and our efficiency on hundreds of these signs, most of which we do not carry on the level of conscious awareness.
Now when an individual enters a strange culture, all or most of these familiar signs are removed. No matter how broadminded or full of good will you may be, a series of supports have been knocked from under you, followed by a feeling of frustration in much the same way. First they reject the environment which causes discomfort. “The ways of the host country are bad because they make us feel bad.” When foreigners in a strange land get together to complain about the host country and its people, you can be sure that they are suffering from culture shock.
Another phrase of culture shock is regression. The home environment suddenly assumes a tremendous importance. To the foreigner, everything becomes unreasonably glorified. All the difficulties and problems are forgotten and only the good things back home are remembered. It usually takes a trip home to bring one back to reality.
1. Culture shock is called an occupational disease mainly because
A. like all other disease it has its own symptoms and culture
B. only those who engage in culture work suffer from it
C. it is hard to get rid of
D. only those living in a strange culture may experience it
2. When people are transplanted abroad,——.
A. they soon adapt themselves to the new culture environment
B. they try to avoid culture shock
C. they feel lost in strange surroundings
D. they become seriously ill
3. What do people suffering from culture shock usually do?
A. They tend to take delight in gossiping.
B. They tend to beautify their home culture.
C. They tend to daydream.
D. They tend to complain about physical discomforts.
4. The main idea of this passage is that
A. culture shock is an occupational disease
B. culture shock is caused by the anxiety of living in a strange culture
C. culture shock has peculiar symptoms
D. it is very hard to cope with life in a new setting
解析:
| 1.D。见文章第一句,大意为:文化冲击是一种职业病,它是对于那些突然出国的人而言的。像其他的病症一样,它也有自己的症状和治疗方法,故选D。
2.C。文章第三段前半部分指出,当一个人进入陌生的环境后,所有的或大多数熟悉的事物都没有了。他会感到非常沮丧,若有所失,故选C。 3.B。文章最后一段第二、三句指出:家庭环境突然变得极为重要起来,对于一个外国人来说,家里的一切毫无理由地变得那么美好。由此推断,受到文化冲击的人一定会尽力美化其家庭氛围,故选B。 4.B。文章第二段第一句是本文的主题句,其大意为:文化冲击是由于我们在社会交往中失去了所有熟悉的标记和符号而感到焦虑才引起的。故选B。
|
提示:
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||