题目内容
Trees are useful to man in three important ways: they give him wood and other useful things, they give him cool places, and they help to stop drought and flood.
Unluckily, in many parts of the world, man has not found that the third of these points is the most important. Man wants to make money from trees, so he has cut them down in large numbers, only to find that without them he has lost the best friends he had. And also, he is usually too careless to plant and look after new trees. So the forests slowly disappear.
This does not only mean that man will have fewer trees. The results are even worse: for where there are trees, their roots break up soil-make the rain in-and also bind the soil, thus stopping it from being washed away easily; but where there are no trees, the rain falls on hard ground and flows away, causing floods and carrying away the rich top-soil. When all the top-soil is gone, nothing is left but useless desert.
【小题1】The most important points of trees to man is ________.
| A.they help him to make money |
| B.they give him cool |
| C.they give him wood and other things |
| D.they help him to stop drought and floods |
| A.many trees have been cut down by man |
| B.new trees are not well looked after |
| C.man has not paid enough attention to planting trees |
| D.all the above |
| A.roots of trees break up the soil |
| B.there are too many rainfalls |
| C.strong winds bring a lot of sand |
| D.there are no longer trees to keep the rain and protect the top-soil. |
| A.Trees and Man |
| B.The Function of Tree Wood |
| C.How do People do with Trees? |
| D.The Usage of Tree Roots |
【小题1】D
【小题2】D
【小题3】A
【小题4】A
解析试题分析:说明本文树和人的关系,人们毁坏了树,导致了很多的环境破坏行为。
【小题1】D 细节题。根据第二段man has not found that the third of these points is the most important.说明这里的第三点就是第一段的they help to stop drought and flood.故D正确。
【小题2】D 细节题。根据文章2,3,4行Man wants to make money from trees, so he has cut them down in large numbers, only to find that without them he has lost the best friends he had. And also, he is usually too careless to plant and look after new trees.说明ABC三项都是原因。故D正确。
【小题3】A 细节题。根据第三段2,3行for where there are trees, their roots break up soil-make the rain in-and also bind the soil, thus stopping it from being washed away easily故A正确。
【小题4】A 主旨大意题。说明本文树和人的关系,人们毁坏了树,导致了很多的环境破坏行为。故A正确。
考点:考查环境保护类短文阅读
点评:说明本文树和人的关系,本文主旨鲜明,很容易在文中找到答案。做题时要注意文章的首段和每一段的首句或尾句,因为它们往往就是文章的主题句。阅读中要注意要点之间的关系。然后带着问题,再读全文,找出答题所需要的依据,完成阅读任务。
In the decade(十年)of the 1970s, the United Nations organized several important meetings on the human environment to study a very serious problem.We humans are destroying the world around us.We must learn to protect them, or life will be very bad for our children and grandchildren.
There are several major aspects to this problem.
Population
Most problems of the environment come from population growth.In 1700 there were 635 million people in the world; in 1900 there were 1.6 billion; in 1950, 2.5 billion; and in 1980, 4.4 billion.In the year 2010 there will be 7.3 billion.More people need more water, more food, more wood, and more petroleum.
Distribution
Scientists say there is enough water in the world for everyone, but some countries have a lot of water and some have only a little.Some areas get all rain during one season.The rest of the year is dry.
Petroleum
We are using up the world’s petroleum.We use it in our cars and to heat our buildings in winter.Farmers use petrochemicals to make the soil rich.They use them to kill insects on those plants.These chemicals go into rivers and lakes and kill the fish there.Thousands of people also die from these chemicals every year.Chemicals also go into the air and pollute it.Winds carry this polluted air to other countries and other countries.
Poverty
Poor farmers use the same land over and over.The land needs a rest so it will be better next year.However, the farmer must have food every year.Poor people cut down trees for firewood.In some areas when the trees are gone, the land becomes desert.However, people need wood to cook their food now.Poor people cannot save the environment for the future.
We now have the information and the ability to solve these huge problems.However, this is not a problem for one country or one area of the world.It is a problem for all humans.The people and the nation of the world must work together to protect the world’s resources.No one controls the future, but we all help make it.
【小题1】According to the passage, our world is being destroyed mainly because ______.
| A.pollution is getting worse and worse |
| B.population are increasing greatly |
| C.we humans are using up all of our natural resources |
| D.distribution is not reasonable. |
| A.having things in the right place at the right time. |
| B.cutting down forests and selling them to other countries. |
| C.building water systems to carry water to farms. |
| D.conserving our natural resources |
| A.The World Being Destroyed |
| B.A Serious Problem We Should Pay Attention to |
| C.Aspects That Destroyed Our World |
| D.Conserving the World’s Natural Resources |