题目内容
Picture a typical MBA lecture theatre twenty years ago. In it the majority of students will have conformed to (符合) the standard model of the time: male, middle class and Western. Walk into a class today, however, and you’ll get a completely different impression. For a start, you will now see plenty more women—the University of Pennsylvania’s Wharton School, for example, boasts that 40% of its new enrolment is female. You will also see a wide range of ethnic groups and nationals of practically every country.
It might be tempting, therefore, to think that the old barriers have been broken down and equal opportunity achieved. But, increasingly, this apparent diversity (多样化) is becoming a mask for a new type of conformity. Behind the differences in sex, skin tones and mother tongues, there are common attitudes, expectations and ambitions which risk creating a set of clones among the business leaders of the future.
Diversity, it seems, has not helped to address fundamental weaknesses in business leadership. So what can be done to create more effective managers of the commercial world? According to Valerie Gauthier, associate dean at HEC Paris, the key lies in the process by which MBA programmes recruit (招聘) their students. At the moment candidates are selected on a fairly narrow set of criteria such as prior (以前的) academic and career performance, and analytical and problem solving abilities. This is then coupled to a school’s picture of what a diverse class should look like, with the result that passport, ethnic origin and sex can all become influencing factors. But schools rarely dig down to find out what really makes an applicant succeed, to create a class which also contains diversity of attitude and approach—arguably the only diversity that, in a business context, really matters.
Professor Gauthier believes schools should not just be selecting candidates from traditional sectors such as banking, consultancy and industry. They should also be seeking individuals who have backgrounds in areas such as political science, the creative arts, history or philosophy, which will allow them to put business decisions into a wider context.
Indeed, there does seem to be a demand for the more rounded leaders such diversity might create. A study by Mannaz, a leadership development company, suggests that, while the bully-boy chief executive of old may not have been eradicated (根除) completely, there is a definite shift in emphasis towards less tough styles of management—at least in America and Europe. Perhaps most significant, according to Mannaz, is the increasing interest large companies have in more collaborative (合作的) management models, such as those prevalent (流行的) in Scandinavia, which seek to integrate the hard and soft aspects of leadership and encourage delegated responsibility and accountability
- 1.
What characterizes the business school student population of today?
- A.Greater diversity
- B.Exceptional diligence
- C.Intellectual maturity
- D.Higher ambition
- A.
- 2.
What is the author’s concern about current business school education?
- A.It will arouse students’ unrealistic expectations
- B.It will produce business leaders of a uniform style
- C.It focuses on theory rather than on practical skills
- D.It stresses competition rather than cooperation
- A.
- 3.
What aspect of diversity does Valerie Gauthier think is most important?
- A.Age and educational background
- B.Attitude and approach to business
- C.Social and professional experience
- D.Ethnic origin and gender
- A.
- 4.
What does Mannaz say about the current management style?
- A.It is eradicating the tough aspects of management
- B.It encourages male and female executives to work side by side
- C.It adopts the bully-boy chief executive model
- D.It is shifting towards more collaborative models
- A.
试题分析:文章介绍现在商业学校的学生现在更加的多样化,但是作者担心他们会培养出一样的未来的领导,所以有的专家认为商业学校的学生的多样化应该在于更广泛的社会或专业的经验。
1.细节题:从第一段的句子:You will also see a wide range of ethnic groups and nationals of practically every country.可知商业学校的学生现在更加的多样化,选 A
2.细节题:从第二段的句子:Behind the differences in sex, skin tones and mother tongues, there are common attitudes, expectations and ambitions which risk creating a set of clones among the business leaders of the future.可知作者对现在的商业学校的担心是他们培养出一样的未来的领导,选B
3.细节题:从倒数第二段的句子:They should also be seeking individuals who have backgrounds in areas such as political science, the creative arts, history or philosophy, which will allow them to put business decisions into a wider context. 可知Valerie Gauthier认为这种多样化应该在于社会或专业的经验。选C
4.细节题:从最后一段的句子:Perhaps most significant, according to Mannaz, is the increasing interest large companies have in more collaborative (合作的) management models, 可知Mannaz,认为现在的管理模式朝着更加合作的方式转变,选D
考点:考查教育类短文
According to the US government, wind farms off the Pacific coast could produce 900 gig watts of electricity every year. Unfortunately, the water there is far too deep for even the tallest windmills(see picture)to touch bottom. An experiment under way off the coast of Norway, however, could help put them anywhere.
The project, called Hywind, is the world’s first large-scale deepwater wind turbine(涡轮发电机).Although it uses a fairly standard 152-ton,2.3-megawatt turbine, Hywind represents totally new technology. The turbine will be fixed 213 feet above the water on a floating spar(see picture),a technology Hywind’s creator, the Norwegian company StatoilHydro, has developed recently. The steel spar, which is filled with stones and goes 328 feet below the sea surface, will be tied to the ocean floor by
three cable(缆索);these will keep the spar stable and prevent the turbine from moving up and down in the waves. Hywind’s stability(稳定性)in the cold and rough sea would prove that even the deepest corners of the ocean are suitable for wind power. If all goes according to plan, the turbine will start producing electricity six miles off the coast of southwestern Norway as early as September.
To produce electricity on a large scale, a commercial wind farm will have to use bigger turbines than Hywind does, but it’s difficult enough to balance such a large turbine so high on a floating spar in the middle of the ocean. To make that turbine heavier, the whole spar’s to design a new kind of wind turbine, one whose gearbox(变速箱) sits at sea level rather than behind the blades (see picture )
Hywind is a test run, but the benefits for perfecting floating wind-farm technology could be extremely large. Out at sea, the wind is often stronger and steadier than close to shore, where all existing offshore windmills are planted. Deep-sea farms are invisible from land, which helps overcome the windmill-as-eyesore objection. If the technology catches on, it will open up vast areas of the planet’s surface to one of the best low-carbon power sources available.
【小题1】
The Hywind project uses totally new technology to ensure the stability of _______.
| A.the cables which tie the spar to the ocean floor |
| B.the spar which is floating in deep-sea water |
| C.the blades driven by strong and steady sea wind |
| D.the stones filled in the spar below the sea surface |
To balance a bigger turbine high on a flatting spar, a new type of turbine is to be designed with its gearbox sitting ____________.
| A.on the sea floor | B.on the spar top |
| C.at sea level | D.behind the blades |
Wide applications of deepwater wind power technology can ____________.
| A.solve the technical problems of deepwater windmills |
| B.make financial profits by producing more turbines |
| C.settle the arguments about environmental problems |
| D.explore low-carbon power resources available at sea |
Having one of those days—or weeks—when everything seems to annoy you? Even if you do nothing about it, your bad mood (心情)will probably go away after some time. But with a little effort, you can forget it much faster, often within a day or two.
Walk it off
Exercise is the most popular bad-mood buster. A person who’s in a bad mood has low energy and high tension. Taking a fast ten-minute walk, or taking some quick exercise can do wonders towards changing that bad mood.
Tune it out
Listening to your favorite music for a while can also make tensions go away quickly, because music starts associations with past positive experiences we’ve had.
Give yourself a pep talk
Stop and listen to what’s on your mind. Bad moods are often started by too many negative thoughts. Write them all down on paper, including the pessimistic(悲观的)messages you’ve been giving yourself and then give optimistic answers.(“I still don’t have a job.” Vs” I have two interviews next week.”)
Reduce your stress
Relaxation techniques are wonderful mood-lifters. There include de3ep breathing, stretching and visualizing, all of which sound complicated(复杂的)but aren’t. One easy way to visualize, close your eyes and picture a favorite place, such as the beach. Another simple way to unhappiness is to make a to-do list. One reason for being in a bad mood is feeling you have no options. By taking control over certain areas, you realize you’re not helpless. You can make changes in your mood and life.
Avoid things that won’t improve your mood
TV may not help much: you need to increase your energy level and stimulate(刺激)your mind-something that the TV show “Neighbors” won’t do. And before you reach for that piece of cake and coffee, think about how mood and food are linked. Sugar and caffeine contribute to depressed moods. The better choice? Research shows that carbohydrates, such as potatoes and pasta(面食), produce a calming effect on people who have a desire for them.
【小题1】Which of the following may help us stop a bad mood?
| A.Draw a picture of something complicated. | B.Put more sugar into your coffee. |
| C.Writing down negative thoughts. | D.look ahead and write something positive. |
| A.It helps raise your spirits. | B.It brings us a new technique. |
| C.It is not complicated to do so. | D.It is an area to be easily controlled. |
| A.You don’t have to be nice to your neighbors | B.you often feel powerful when in bad mood |
| C.Some TV shows won’t energize you | D.Slow exercise can gets you out of bad mood |
| A.How to Beat a Bad Mood | B.Energy Level and Stress |
| C.Bad Mood and Our Life | D.How to Control Your Feeling |
He had his camera ready ________ he saw something that would make a good picture.
|
A.even if |
B.soon after |
C.in case |
D.so that |