题目内容
Dear teachers, do you want to find pen pals for your students? Boys and girls, do you want to find your own e-pals (网友)? Here is some advice on how to make e-pals.
First, take a look at www.spoton.de community (社区). Click on international pen pal sites to find some of our favorite international e-pal and pen pal web sites. Do not forget: some e-pal services are not free and some are safer than others. Remember to read a web site safety warning before you join!
KidFu (www.kidfu.com) says it is the safest place online for kids to chat, play games and make friends. Get your parents to help you register (注册) and then you can write things about yourself or read what other kids have written. There are also chat monitors that make sure that the online chat rooms are safe and friendly. KidFu costs money, but the first month is free.
If you join Epals (www.epals.com), you can choose a pen pal among 65,000 kids from 191 countries. You can also find information about how teachers can get pen pals for their pupils.
Or if you want to start sending e-mails right now, go to Europa Pages (www.europapage.com/
penpal-form.html). Lots of young people have written their names, interests, home countries and their e-mail addresses. Just click on a name and start writing!
【小题1】Who is the passage written for?
| A.Teachers and parents. | B.Parents and their children. |
| C.Teachers and children | D.Workers and doctors. |
| A.www.kidfu.com | B.www.spoto.de |
| C.www.epals.com | D.www.europapage.com/penpal-form.htm! |
| A.It is the safest. |
| B.It is free. |
| C.You can choose more pen pals from a great number of countries. |
| D.You can start sending e-mails at once. |
| A.It is a person controlling the chat. |
| B.It is a person sent by the police to keep order in the chat rooms. |
| C.It is a person in the web site to give safe online advice. |
| D.It is a kind of software (软件) to keep online chatting friendly and safe. |
【小题1】C
【小题2】A
【小题3】D
【小题4】D
解析试题分析:文章是写给老师和学生的,提供一些怎样交笔友的建议。
【小题1】细节题:从文章的第一句话:Dear teachers, do you want to find pen pals for your students? Boys and girls, do you want to find your own e-pals (网友)? 可知这篇文章是写给老师和学生的。选C
【小题2】细节题:从文章的第三段:KidFu (www.kidfu.com) says it is the safest place online for kids to chat, play games and make friends.可知KidFu (www.kidfu.com)是安全的网站。选A
【小题3】细节题:从文章的第五段:Or if you want to start sending e-mails right now, go to Europa Pages (www.europapage.com/penpal-form.html). 可知选D
【小题4】猜词题:从第三段的句子:There are also chat monitors that make sure that the online chat rooms are safe and friendly 可知chat monitors 是一种软件让网络聊天更安全友好。选D
考点:考查日常生活类短文
点评:本文考查细节题为主,细节题可以在文章中直接找到与答案有关的信息?或是其变体。搜查信息在阅读中非常重要它包括理解作者在叙述某事时使用的具体事实、数据、图表等细节信息。在一篇短文里大部分篇幅都属于这类围绕主体展开的细节。做这类题一般采用寻读法?即先读题,然后带着问题快速阅读短文,找出与问题有关的词语或句子,再对相关部分进行分析对比,找出答案。
A few years ago I asked my children’s governess, Julia Vassilyevna, to come into my study.
“ Sit down, Julia Vassilyevna,” I said.“Let’s settle our accounts. Although you most likely need some money, you stand on ceremony and won’t ask for it yourself. Now then, we agree on thirty rubles a month…”
“ Forty.”
“ No, thirty. I made a note of it. I always pay the governess thirty. Now then, you’ve been here two months, so…”
“ Two months and five days.”
“ Exactly two months. I made a specific note of it. That means you have sixty rubles coming to you. Subtract nine Sundays… you know you didn’t work with Kolya on Sundays, you only took walks. And three holidays…”
Julia Vassilyevna flushed a deep red and picked at the flounce of her dress, but--- not a word.
“ Three holidays, therefore take off twelve rubles. Four days Kolya was sick and there were no lessons, as you were occupied only with Vanya. Three days you had a toothache and my wife gave you permission not to work after lunch. Twelve and seven---nineteen. Subtract…that leaves…hmm…forty-one rubles. Correct?”
Julia Vassilyena’s left eye reddened and filled with moisture. Her chin trembled; she coughed nervously and blew her nose, but---not a word.
“ Around New Year’s you broke a teacup and saucer: take off two rubles. The cup cost more, it was an heirloom, but---let it go. When didn’t I take a loss? Then, due to your neglect, Kolya climbed a tree and tore his jacket: take off ten. Also due to your heedlessness the maid stole Vanya’s shoes. You ought to watch everything! You get paid for it. So, that means five more rubles off. The tenth of January I gave you ten rubles…”
“ You didn’t ” whispered Julia Vassilyevna.
“ But I made a note of it.”
“ Well…all right.”
“ Take twenty-seven from forty-one ---that leaves fourteen.”
Both eyes filled with tears. Perspiration appeared on the thin, pretty little nose. Poor girl!
“ Only once was I given any money,” she said in a trembling voice, “ and that was by your wife. Three rubles, nothing more.”
“ Really? You see now, and I didn’t make a note of it! Take three from fourteen… leaves eleven. Here’s your money, my dear. Three , three, three, one and one. Here it is!”
I handed her eleven rubles. She took them and with trembling fingers stuffed them into her pocket.
“ Merci,” she whispered.
I jumped up and started pacing the room. I was overcome with anger.
“ For what, this ---‘merci’?” I asked.
“ For the money.”
“ But you know I’ve cheated you, God’s sake---robbed you! I have actually stolen from you! Why this ‘merci’?”
“ In my other places they didn’t give me anything at all.”
“ They didn’t give you anything? No wonder! I played a little joke on you, a cruel lesson, just to teach you … I’m going to give you the entire eighty rubles! Here they are in an envelope all ready for you… Is it really possible to be so spineless? Why don’t you protest? Why be silent? Is it possible in this world to be without teeth and claws--- to be such a nincompoop?”
She smiled crookedly and I read in her expression: “ It is possible.”
I asked her pardon for the cruel lesson and , to her great surprise, gave her the eighty rubles. She murmured her litter “merci” several times and went out. I looked after her and thought: “How easy it is to crush the weak in this world!”
【小题1】When the employer called Julia Vassilyevna in to talk with him, what he really wanted to do was _______
| A.to settle their accounts |
| B.to criticize her for neglecting her duties as a governess. |
| C.to play a joke on her so as to amuse himself. |
| D.to teach her not to be so spineless. |
| A.she had neglected her duties. |
| B.he wanted to pay her as little money as possible. |
| C.he wanted to make her realize that she was being cheated and protest against it. |
| D.he wanted to make her feel miserable. |
| A.she had in fact neglected her duties. |
| B.she was a very dumb girl. |
| C.she thought it was of no use to protest to her employer. |
| D.she loved the children she taught. |
| A.she didn’t say “Merci” loudly. |
| B.she didn’t protest to him. |
| C.he thought that by simply saying “ Merci” she wasn’t polite enough. |
| D.he didn’t like the way in which she stuffed the money into per pocket and expressed her thanks. |
| A.how a governess was cheated by her employer. |
| B.how an employer tried to teach the governess a cruel lesson. |
| C.how a governess was fired by her employer for being a nincompoop. |
| D.how an employer punished the governess for not having done a good job. |