题目内容

1.Parents have to do much less for their children today than they used to do,and home has become much less of a workshop.Clothes can be bought ready made; washing can go to the laundry; food can be bought; cooked,canned or preserved; bread is baked and delivered by the baker; milk arrives on the doorstep; meats can be had at the restaurant,the work's canteen,and the school dining-room.
It is unusual now for father to pursue his trade or other employment at home,and his children rarely,if ever,see him at his place of work.Boys are therefore seldom trained to follow their father's occupation,and in many towns they have a fairly wide choice of employment and so do girls.The young wage-earner often earns good money,and soon acquires a feeling of economic independence.In textile areas it has long been customary for mothers to go out to work,but this practice has become so widespread that the working mother is now a not unusual factor in a child's home life,the number of married women in employment having more than doubled in the last twenty-five years.With mother earning and his older children drawing substantial wages father is seldom the dominant figure that he still was at the beginning of the century.When mother works,economic advantages accrue,but children lose something of great value if mother's employment prevents her from being home to greet them when they return from school.
24.The writer says that home has become much less of a workshop.He meansA.
A.in the past,home was more like a workshop
B.home is much more of a workshop now
C.home-workshops are becoming fewer and fewer
D.home was less like a workshop in the past
25.The chief reason that boys are seldom trained to follow their father's occupation isC.
A.that children nowadays rarely see their fathers at their place of work
B.that fathers do not like to pursue employment at home any more
C.that there is a wide choice of employment for children
D.that children also like to have jobs outside
26.What makes father no longer the only dominant person in a family?A
A.With their earning,mother and children do not need to depend on father for their life.
B.There are many choice of employment for mothers and children.
C.Father does much less for his children today than he used to.
D.The number of married women in employment has increased greatly now.

分析 文章主要讲述了一个家庭父母亲的工作使孩子失去了应有的照顾,以及从业的变化带来的许多变化.

解答 24.A 推理判断题.从第一句Parents have to do much less for their children today than they used to do?and home become much less of a workshop.和下文所述可知,过去日常生活所需大部分都由自己做,"家"就如a workshop 一样.
25.C 推理判断题.由"…in many towns they have a fairly wide choice of employment and so do girls.The young wage-earner of-ten earns good money…"在许多城镇里,他们有相当广泛的就业机会,女孩也一样.十岁的年轻工薪族挣大钱.可知答案为C.
26.A.细节理解题.根据第二段"With mother earning and his older children drawing substantial wages father is seldom the dominant figure that he still was at the beginning of the century.".母亲挣的钱和大孩子挣的工资太多,父亲很少是他本世纪初的主导人物,可知.故选A.

点评 本文是一篇科教类阅读,题目涉及多道细节理解题,做题时结合原文和题目有针对 性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案.推理判断也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确的答案.

练习册系列答案
相关题目

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网