题目内容
Mobile phones have become a problem for middle schools. Some middle schools in Australia have banned students from 1 mobile phones during school hours. Mobile phones use 2 children has become a problem for schools this year. Mary Blaine from the government 3 mobile phone use was a distraction to students during school hours and it also gave teachers so 4 in their classroom Teachers were also saying that sometimes students 5 use phone messages to cheat during exams. She said some schools had tried to ban mobile phones. Some parents felt unhappy 6 they couldn't get in touch with their children. Many teachers explained 7 the students should not have mobile phones at school: they were 8 to lose and were a distraction from studies. Many people say that they understand why parents would want their children 9 phones, but they 10 schools should let the students know when they can use their mobile phones.
1.
[ ]
2.
[ ]
3.
[ ]
4.
[ ]
5.
[ ]
6.
[ ]
7.
[ ]
8.
[ ]
9.
[ ]
10.
[ ]
解析:
|
剖析:本文是围绕中学生:使用手机带来的新问题,一种看法认为学生:携带手机入学校会分心学生:学习的注意力,影响正常教学,甚至有时学生:会使用手机考试作弊,另一种看法是家长可以与自己的孩子及时沟通,加强联系.还有一种折衷的看法是…… 1.四个动词辨析,根据词义,A、B立即可以排除,而C、D一比较,显然D为正确答案. 2.四个介词,词义不同,依据上下文,只有C合适. 3.四个动词都作说、讲、解,其区别是:say着重说话的内容,是普通用语.speak着重说话这一动作本身,操语言.talk着重与别人谈话这一动作本身.tell指讲某件事给别人.根据上下文此处强调表达的是内容. 4.这一空能否选正确,关键在于对全文的理解,正确选项是A:诸多麻烦. 5.四个情态动词,除词义外,关键是时态问题,由于主句是were saying,副句应用过去时,might是may的过去时,用以表达可以做的事或可能发生的事.She was afraid they might not like the idea.她担心他们可能不赞成这个想法. 6.考查连词是命题的一大特点,因为能否正确选用要看上下文的逻辑关系,是转折but,承上启下so,是并列and,还是原因.本句意:一些家长感觉不快,因为他们不能与他们的孩子联系. 7.此处从上下文看,应选why.句意为:老师解释为什么学生:在校内不应带手机. 8.They were easy to lose and were a distraction from studies.意为:他们放松甚至涣散对学习的注意力. 9.to have,是由于ask sb to do所要求,不用A,是因其不合上下文逻辑. 10.因A、C、D词义与上下文不符. |