题目内容
Diwali is perhaps the most well—known of the Hindu (印度人) festivals. It is celebrated by Hindus in India and abroad. It is often called the Festival of Lights. For Hindus, Diwli is very important and it is also very exciting time for them. Normally , this holiday is celebrated in October or November and it falls on a different date each year. This year , it will be celebrated on October23.
Diwali is usually celebrated for 5 days. To prepare for Diwali, Hindus spend several weeks cleaning their homes and preparing special food in order to welcome Laskhmi, the goodness of wealth(财富女神) into their lives. They will open the windows of their homes during this time to make sure that she can enter their home.
One of other traditions of Dawali is to light up oil lamp(灯) in the homes. The oil lamps are used to make the goddess of wealth enter the homes. Hindus believe that she will not enter a home that is not lit up.
During Diwali, the children in India do not have to go to school. They share gifts with one another and prepare special holiday meals to celebrate this event. Fireworks(烟火)are also a big part of the Diwali festival. They are used to scare away bad spirits.(神灵)
1.Diwali _________.
A.is celebrated for a week
B. is celebrated in India only
C. will fall on November 23 this year
D. falls on a different date every year.
2.Hindus usually do the following EXCEPT _______ during Diwali to welcome the goddess of wealth.
A.watching fireworks
B. cleaning their homes
C. preparing special food
D. opening the windows of their homes
3.Hindus believe the goddess of wealth will enter a home with ____ during Diwali.
A.bad spirits B. young children
C. lots of gifts D. oil lamps on
4.Which of the following is NOT true according to the passage?
A.Lakshmi is a kind of oil lamp.
B. Diwali is a very exciting time for Hindus.
C.Children don’t go to school during Diwali.
D.Fireworks are a popular activity during Diwali.
5.The passage mainly tells about ____________.
A.Hindus New Year B. traditions of Diwali
C.the goddess of wealth D. the history of Diwali
1.D
2.A
3.D
4.A
5.B
【解析】
试题分析:作者通过这篇短文给大家介绍印度的排灯节,也称光明节。
1. is usually celebrated for 5 days. 理解可知A不正确。根据文中It is celebrated by Hindus in India and abroad.理解可知B是不正确的。根据文中This year , it will be celebrated on October23.理解可知C不正确。根据文中Normally , this holiday is celebrated in October or November and it falls on a different date each year. 理解可知D是正确的。故选D。
2. prepare for Diwali, Hindus spend several weeks cleaning their homes and preparing special food ...They will open the windows of their homes during this time to make sure that she can enter their home.理解可知B、C、D都是正确的。因此答案是A。
3. oil lamps are used to make the goddess of wealth enter the homes. Hindus believe that she will not enter a home that is not lit up.理解可知答案应该是D。
4. in order to welcome Laskhmi, the goodness of wealth(财富女神) into their lives. 理解可知A不正确;根据文中For Hindus, Diwli is very important and it is also very exciting time for them.和句子...the children in India do not have to go to school...Fireworks(烟火)are also a big part of the Diwali festival.理解可知B、C、D都是正确的。故选A。
5. of other traditions of Dawali is to light up oil lamp(灯) in the homes.理解可知答案应该选B。
考点:历史类阅读。
任务型阅读(本题有5小题,每小题1分;共计5分)
学校开了选修课,请你根据下列五位同学的兴趣爱好,帮助他们选定各自感兴趣的选修课程。
Subjects | ||||
A.Beijing Opera
| B.American history
| C.Cartoon Making
| D. Cooking
| E.Photography
|
1. Chris would like to go to the USA one day. He likes Lincoln, Washington and other presidents. He wants to know more about this country.
2. Cathy enjoys delicious food. She often helps her mother with meals. She’d like to learn how to make dishes.
3. Wang Qiang’s hobby is to take photos. He hopes to do it better.
4.Mei Lanfang is Bill’s favorite star. He likes Chinese traditional music. He often watches plays at the theater or on CCTV-11.
5.Maria is good at drawing. She wants to learn how to make films like Mickey Mouse.
Do you feel bored on a rainy day? Here are some new ideas:
___1.____ . You can tell stories you have heard before, or you might make up some really wonderful stories.
___2.___ . You can learn to cook a pizza or maybe some cookies. Invite your friends to help in the kitchen and make something tasty.
__3.____. You might write stories on your own and then read them to others, or you might write a story together.
__4.____. Think of some scenes and then play a game. Act as teachers, doctors , nurses or policemen. You can dress up in whatever you may have.
___5.____. Pick out some music and dance around in the room. You can also sing while others are dancing.
On the next day, try some of these ideas for a day full of fun. I think you will have a good time.
Cook in the kitchen Play “Let’s act” game Tell stories Have a party Write a story together |
Books | Information |
Little Bull | Author: Ellen James Main idea: The book tells us how the lovely 250-pound baby elephant learns about the world around him. Price: 24.0 yuan |
The Trouble with Teachers | Author: Barbara Calamari Main idea: Angela has found herself in trouble again at school with her teachers. She and her friends Gina and Johnny will be punished. Price: 15.0 yuan |
I've Got a Secret | Author: Cathy West Main idea: Nine-year-old Michelle got a new hot-pink notebook as a birthday gift and she began to keep a diary every day. Price: 30.0 yuan |
Miss Nobody | Author: Tomek Tryzna Main idea: At the age of fifteen, Marysia moves with her parents to the nearest big city. Then she meets two girls, Kasia and Eva, and they begin to teach her the secrets of life. Price: 33.0 yuan |
1.Who is the author of the book Little Bull?
A. Ellen James. B. Barbara Calamari.
C. Cathy West. D. Tomek Tryzna.
2.How much does the book The Trouble with Teachers cost you?
A. 24.0 yuan. B. 33.0 yuan.
C. 30.0 yuan. D. 15.0 yuan.
3.Which of the following is TRUE according to the table?
A. The book with the price of 30.0 yuan tells us how to keep a diary.
B. Barbara Calamari’s book tells us the story in Angela’s home.
C. Miss Nobody is about a fifteen-year-old girl.
D. If you pay 20.0 yuan, you can buy two books above.