题目内容

The Spring  Festival  is the biggest  festival  for Chinese people all around the world.. The  celebration  usually lasts for 15 days. There is a lot to do.
On the eve of the Spring Festival, family members get together and have big meals. Their favourite dish on this day is dumplings.
Days before the Spring Festival, families will clean their homes. People think cleaning sweeps away bad luck. It makes the house ready for good luck.
The colour red is everywhere during the Spring Festival. People think red is a happy colour and will bring them a bright future. People wear red, too. They decorate (装饰) their homes with pieces of red paper. Kids get a lot of “hong bao”. It is a red paper bag with money in it. Usually, older people give younger ones hong bao. They think it brings good luck.
The Spring Festival is the time to make everybody happy. So don’t say any bad words or do anything that will bring unhappiness to other people.
For instance, you’d better not say any bad words like “death”. Don’t break anything. People think that it means your luck is running out.
Also, don’t borrow or lend money on these days. If you have borrowed money, return it before the Spring Festival.
根据短文,选择最佳答案:
【小题1】What do most people do on the eve of the Spring Festival?

A.Family members gather for a big meal.
B.Friends eat dumplings together.
C.They borrow money from friends.
D.They give each other hong bao.
【小题2】Why do people clean their houses days before the Spring Festival?
A.Because they enjoy being clean.
B.Because it is believed that cleaning will sweep away bad luck.
C.Because they think it will bring happiness to others.
D.Because it is thought that cleaning brings in money.
【小题3】Which of the following things is not supposed to happen during the Spring Festival?
A.Returning money before the Spring Festival.
B.Saying words that have to do with death.
C.Wearing red clothes.
D.Decorating houses with red paper.
【小题4】The underlined phrase “running out” probably means “____”.
A.跑出去 B.打碎 C.耗尽 D.离开
【小题5】We can tell from the story that the Spring Festival is ____.
A.a time of harvest and fun
B.celebrated for one whole month
C.only celebrated in China
D.a time for families to get together

【小题1】A
【小题2】B
【小题3】B
【小题4】C
【小题5】D

解析试题分析:这篇短文主要介绍中国的传统节日——春节。文章介绍了春节前的各项准备工作,中国红的含义以及春节的各种忌讳。
【小题1】细节理解题。根据短文第二段“On the eve of the Spring Festival, family members get together and have big meals”的描述可知,在除夕夜一家人聚在一起吃团圆饭。故选A。
【小题2】细节理解题。根据短文“Days before the Spring Festival, families will clean their homes. People think cleaning sweeps away bad luck. It makes the house ready for good luck.”的描述可知,春节前打扫屋子是因为人们相信打扫会扫掉晦气。故选B。
【小题3】细节理解题。根据短文倒数第二段“For instance, you'd better not say any bad words like ‘death’”的描述可知,在春节期间不要说一些不吉利的话,如与“死”有关的字。故选B。
【小题4】词义猜测题。联系前句“Don't break anything”可知,人们认为打碎了东西,运气就没有了,即耗尽了。故选C。
【小题5】主旨大意题。通读全文可知,春节是全家人团聚的日子。结合选项可知应选D。
考点:文化类短文阅读。

练习册系列答案
相关题目

We all have dreams. Do you still remember your dream when you were still a middle school student. As teenagers, you may have many dreams. Maybe you wanted to be a scientist, a teacher or a doctor. These dreams can be very big, such as winning a Nobel Prize, or very small. You may just want to become one of the ten best students in your class.

If you have a dream, what do you do with it? Do you try to make your dream come true? Andrew Matthews wrote a book called Follow Your Heart. It tells us it’s the biggest challenge(挑战) to make our dreams come true.
There will be many difficulties on the road to your dreams. But you must never give up your dream. Because the biggest difficulty comes from you yourself. 
Everyone can make his/her dream come true. The first thing to do is to remember your dream. Don’t let it leave your heart. Keep telling yourself what you want and keep working hard. Do this step by step and your dream will come true one day.
【小题1】Follow Your Heart is the name of               .

A.Andrew Matthews
B.a book about hearts
C.a book by Andrew Matthews
D.a dream
【小题2】Which of the following may be a small dream for teenagers?
A.To be a man like Nobel.
B.To win a Nobel Prize.
C.To be the best student in the class.
D.To be a scientist.
【小题3】If you want to make your dream come true, the biggest difficulty is from       .
A.the book B.your school
C.your dream D.you yourself
【小题4】Which of the following is true according to the passage?
A.Different people have the same dream.
B.If you keep on, you can make your dream come true.
C.There are few difficulties on the road to everyone’s dream.
D.When you give up your dream, it will come true soon.

Open today’s newspaper. What do you see?  Ads!  Turn on the TV. Still more ads!  Everywhere you look, someone has something to sell.
Here are some ways ads get us to buy.
Some ads use famous people. Stars are paid to sell a product. Think about it. Do they really know about medicine?  Do they know about soft drinks?  These people may be famous. But they may not know about what they are selling.
Some ads make you think you’re getting the words of experts(专家). A man in a white coat comes on TV. He looks nice. “I use White and Black, ” he says. This man looks like a doctor. But he is an actor. He has been paid to sell this product.
Does soap(肥皂) have anything to do with a pretty child?  Not much. But ads may show their products with something nice, such as the sun, the flowers and so on. Such an ad is about feelings rather than fact.
Ads are full of strong words like “new” and “power”(力量). They can help a product sell. The soap may be called “Spring Rain”. A car may be called “Tiger”. Strong words work on our feelings.
Some ads make promises(承诺). But can they keep them?  No. Some ads use our fear of being too late. “Buy now! ” they say, “Selling ends soon. ” Check to see if this is true. Don’t hurry. Take time to think.
All ads hope we will buy something, do something, or think in a certain way. Know what ads are doing. Ask questions to yourself. Don’t let their words and pictures fool you.
uld not always believe the ads.
C. We should thi【小题1】We can see ads ______.

A.on TV B.in magazines
C.in newspapers D.all the above
【小题2】 Some stars appear in the ads because ______.
A.they know every product well
B.they are famous
C.they are all experts
D.they all like white coats
【小题3】 According to the passage, we know that “Spring Rain” is the name of ______.
A.a kind of soap B.a kind of car
C.a kind of medicine D.a kind of flower
【小题4】The writer thinks the words and pictures in the ads ______.
A.tell us a story B.always make us strong
C.sometimes fool us D.keep promises
【小题5】What can we learn from the passage?
A. We should always believe the ads.
B. We sho nk about the ads after we buy something.
C. We can believe all the stars.

Britain’s smallest school was closed down because its only pupil failed to turn up for class, a famous British newspaper reported in May. The newspaper said the six-year-old girl’s parents were unhappy with a teacher who just got the new job to teach the only pupil.
The school had been closed for the last nine months after its former (前任的) teacher retired(退休)and the only other pupil moved on to a secondary school. The new teacher, Ms Puckey, was to start teaching the girl and reopen the school. But the girl’s mother is keeping her daughter at home. “I was not pleased with the new teacher,” the mother said, “I had told the old teacher as far back as last September that if Ms Puckey got the job, my children would not be going to school.” The school lies on an island off the northeast coast of Scotland. Although there was only one pupil, the school is very good in many ways and has a headmaster, three computers, a television and an art room as well as a school house with three bedrooms.
【小题1】The reading is about_________.

A.the smallest school that was closed down
B.the only pupil in the smallest school
C.the new teacher and her teaching
D.the old teacher who just retired
【小题2】From the reading we can know that the school_____.
A.is too far for the students
B.does not have enough teachers
C.does not have many pupils
D.is new but small
【小题3】The reading doesn’t say but we can infer (推断) that_______.
A.the girl’s mother had only one child
B.the new teacher was not kind to the girl
C.the old teacher was fit to teach the girl
D.the parents were unhappy with the school

Last month when I was taking part in a US college interview , I was asked , “ what makes you special ? ” In fact I had answered questions likes this many times since I decided to go to college in the US. College paid special attention to different achievement . For example , a person who is very good at math can go to a famous college but also can be a good football player .
This experience made me think again that I must try to find where my own interests might lead me . To be honest , it was not easy . However , I never felt sorry to choose this way because it helped me understand myself . If I took the College Entrance Examination ,as we call it gaokao in China , it could never possibly do .
When I entered high school , I took gaokao seriously because it seemed to me a great way to show how good at my lessons . However ,as I grew older , I realized gaokao did make me work hard at my lessons , but the pressure also pushed many other activities out of my life , like guitar―playing . Although I had no time for it , I will still get to it in the future .
No doubt, gaokao provides a way of choosing those who are successful in their studies . But it is really important for all of us to rethink what “ talent ” really is today . This is because we now live in a world in which all of our other human qualities ( 品质 )are needed for success , not just the high grade .
Ken Robinson once said , “ the society depends on different kinds of talents . ”  However , gaokao pays too attention  to a person' s grades but little to his other qualities. And it is these qualities that makes life colorful and fun .
As high school students , we can not change the present situation of education , but we are always free to think outside of the box . Although good school grade is still useful , I hope one day we will see our education also welcomes the amazing possibilities in different people .
【小题1】The US College pay special attention to ________.

A.students ' family background .
B.the different achievement
C.students ' ideas about way of life .
D.the school a student is from .
【小题2】When at high school, the writer ________.
A.had a lot of activities.
B.did not work hard at her lessons .
C.did well in her lessons
D.had no time to play the guitar.
【小题3】From the passage, we know that the writer may ________.
A.go to college in America.
B.give up the US college interview .
C.become a good football player in the US.
D.change the present situation of education .
【小题4】 Which of the following might be the best title for the passage?
A.My school life abroad.
B.Different exams in the US.
C.My view on gaokao
D.The importance of school grades

Which is the most popular song in the world now? Yes, it's South Korean star PSY's 'Gangnam style' video. The video has beaten Justin Bieber and has become the most liked video on YouTube.
In fact, breaking records, the video has set the Guinness (吉尼斯) World Record for the most 'liked' video in YouTube history. Gangnam Style, that was available for viewing on July 15, has more than 2,479,030 likes on YouTube. What's catching the eyes in Gangnam style is PSY's special dance moves, funny horse riding scenes . Even as many may not understand the language, the video has become the talk of the Internet.
The song has been the top one on the song lists in 31 countries, including the United States, United Kingdom, and Canada. "The YouTube video never wanted to attract foreign countries. It was for local fans," Psy told the reporters after a concert."My goal in this music video was to look not so fashionable until the end. I achieved it."
The song, appeared in mid-July. The singer’s stage name is from 'psycho', and he writes and produces his own music. 'Gangnam Style' is about the lifestyle of the young people in Seoul, the Capital of South Korea.

【小题1】YouTube is probably a _________.
A magazine  B. A newspaper
C. A shop   D. A website
【小题2】What does the phrase “catching the eyes” mean in Chinese.

A.大跌眼镜 B.目中无人
C.吸引眼球 D.捂着眼睛
【小题3】The song won the first place on the song lists in ______ countries.
A.South Korea B.three
C.about thirty D.hundreds of
【小题4】Which of the following is TRUE according to the passage.
A.PSY is the singer’s real name.
B.PSY sings songs written by others.
C.The song of “Gangnam style” appeared in mid-July.
D.Gangnam Style describes the lifestyle of the young people in Seoul .

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网