题目内容
Nowadays more and more Chinese teenagers find life more difficult without their parents. They don’t know how to do 1.h because their parents do almost everything for them at home. This is a big 2.p .
Joy is 14 years old. Last month her parents went aboard on 3.b , so she had to stay at home alone. At first she thought she would be 4.h when her parents were not in. She could do everything that she liked. 5.B when it was six o’clock in the afternoon, she felt 6.h . “Oh, it’s time to have supper. Where can I get my food?” she said to herself. 7.L she found some food in the fridge, but she didn’t know how to cook. At that moment, she 8.m her parents very much. At last she could only go to the supermarket and bought some food to9.e .
Many teenagers are the same as Joy. So I think they should 10.l some life skills, like cooking, tidying up their rooms or dressing themselves properly. They shouldn’t depend too much on their parents.
1.housework
2.problem
3.business
4.happy
5.But
6.hungry
7.Later
8.missed
9.eat
10.learn
【解析】
试题分析:这篇文章通过乔的故事告诉我们现在的孩子应该多学习学习一些生活技能。
1.根据句意:他们不知道如何做家务,因为他们的父母在家里为他们做了所有的事情。housework家务
2.根据句意:这是一个大问题。problem问题
3.根据句意:上个月乔的父母去国外出差。on business出差
4.根据句意:起初,她以为爸爸妈妈不在家,她会很开心。happy开心
5.根据句意:但是到下午六点钟的时候。But但是
6.根据句意:她感到饿了。hungry饿的
7.根据句意:后来她在冰箱里找到一些食物,但是她不会做。Later后来
8.根据句意:那一刻,她非常想念她的父母。missed想念
9.根据句意:最后,她不得不去超市买了一些食物去吃。eat吃
10.根据句意:作者认为他们应该学习一些生活技能。learn学习
考点:日常生活类议论文
点评:本文的文章短小精炼,对于此类文章首先必须对每句话都要认真地阅读理解。考察学生信息的把握能力。议论文需要抓住作者所表达中心思想。通过上下文的理解及首字母的提示来综合考虑,当意思不好区分时可以用成分分析的方法来进行判断。
Nowadays many people go abroad. Then they must learn some customs about the country because different countries have different customs. In order that we can learn more about customs, the Culture Palace has invited some foreign speakers to give us speeches. Here is the timetable.
Speaker:Mr Smith (From America) Speech: Table manners in America Place: Room 1204 in Culture Palace Time:7:30~9:30p.m.on Tuesday, March 3rd Ticket Price : ¥25 | Speaker:Mrs White (From England) Speech: Who pays for the meals in England? Place: Room 3218 in Culture Palace Time:8:00~10:00p.m.on Wednesday March 4th Ticket Price : ¥20 |
Speaker:Mr Brown (form Australia) Speech: How to be a polite person in Australia? Place: the Culture Hal Time:7:30~10:00p.m.on Tuesday, March 5th Ticket Price : ¥15 | Speaker:Mrs Black(From Germany) Speech:Good manners in Germany Place: Room 320 in Culture Palace Time:7:30~9:00p.m.on Friday, March 6th Ticket Price : ¥20 |
A.people are interested in western culture |
B.people want to communicate with foreigners more |
C.it may make people learn English much harder |
D.people should know more about foreign customs |
A.America | B.England | C.Australia | D.Germany |
A.Room 1240 in Culture Palace |
B.Room 3218 in Culture Palace |
C.the Culture Hal |
D.Room 320 in Culture Palace |
A.¥20 | B.¥ 35 | C.¥60 | D.¥80 |
A.Mr. Smith is going to give a speech on who pays for the meals in England. |
B.Mrs. White will give a speech in Room 3218 in the Culture Hall on Tuesday. |
C.Mr. Brown will give the speech “How to be a polite person in Australia” in the Culture Hall. |
D.Mrs. Black will give a speech on good manners in Germany on March 5th. |