题目内容
If you do not use your arms or your legs for some time, they will become weak. When you start using them again, they slowly become strong again. Everybody knows that. Yet many people do not seem to know that memory works in the same way.
When someone says that he has a good memory, he really means that he keeps his memory in practice by using it. When someone else says that his memory is poor, he really means that he does not give it enough chance to become strong.
If a friend says that his arms and legs are weak, we know that it is his own fault. But if he tells us that he has a poor memory, many of us think that his parents may be blamed, and few of us know that it is just his own fault. Have you ever found that some people can't read or write but usually they have better memories? This is because they cannot read or write but they still have to remember things. They have to remember days, names, songs and stories, so their memory has been exercised.
So if you want to have a good memory, learn from the people: practice remembering things in a way as other people do.
1.Someone can't have a good memory if __________.
A. he can't read or write
B. he doesn't use his memory
C. his parents haven't a good memory
D. he doesn't use his arms or legs for some time
2.If you do not use your arms or legs for some time, _________.
A. you can't use them any more
B. they will become stronger
C. they become weak but they slowly become strong again
D. they become weak and won't become strong until you use them again
3. Which of the following is TRUE?
A. Your memory works in different way as your arms or legs.
B. Your memory becomes weak if you do not give it enough chance for practice.
C. Don't learn how to read and write if you want to have a better memory.
D. A good memory comes from one’s parents.
4. Few people know that it is ________ if a friend has a poor memory.
A. his own fault
B. his parents' fault
C. his teachers' fault
D. nobody's fault
5.In the passage, the writer wants to tell us to practice _________.
A. using our arms or legs very often
B. reading and writing as much as we can
C. remembering things to improve our memory
D. having enough sleep and rest and being relaxed
1.B
2.D
3.B
4.A
5.C
【解析】
试题分析:这篇小短文告诉我们一个道理:人的记忆力和和我们的肢体一样,如果给它足够的机会去锻炼就会变强壮,反之就会变弱。
1.B细节理解。根据文中“When someone else says that his memory is poor, he really means that he does not give it enough chance to become strong. ”可知如果一个人不经常使用记忆力,那么他的记忆力就不会很好。故选B。
2.2】D细节理解。根据文中“If you do not use your arms or your legs for some time, they will become weak. When you start using them again, they slowly become strong again.”可知如果你不经常使用胳膊和腿它们就会变弱。如果你经常使用它们它们就会变强壮。故选D。
3.3】B细节理解。根据文中一、二自然段可知人的记忆力和腿、胳膊一样,如果给它足够的机会锻炼就会变强壮,反之就会变弱。因而答案中B的说法是正确的.
4.4】A细节理解。根据文中“But if he tells us that he has a poor memory, many of us think that his parents may be blamed, and few of us know that it is just his own fault”可知很少有人知道如果一个朋友的记忆力很差只是他自己的过错。故选A。
5.5】C细节理解。根据文中“So if you want to have a good memory, learn from the people: practice remembering things in a way as other people do”可知在本文中作者想告诉我们只有通过记忆才能提高记忆力。故选C。
考点:科普知识类短文