题目内容
The new book Harry Potter and the Half-Blood Prince is warmly welcomed by the children in China. It sells well across China. You can see and hear the advertisements about the book here and there.
Why is the book so attractive to children? After reading it, I was attracted by the magic world. I can not help asking: where is our own Harry Potter?
China has a long history and colorful culture. With a large market of teenagers, China published (出版) many popular books among children.
However, why are the present books not as good as those foreign ones?
Firstly, quite a number of children's books are focused on teaching, and they have little interest value. Reading them, children often have a feeling of being "educated". Certainly, they don't like them. Secondly, fewer children like the same stories, but most Chinese books are usually much the same. One knows the ending as early as in the beginning. Finally, the writers seldom think about children's needs. First-class Reading for children should be interesting, and written in their language.
1.About the present Chinese children's books, which is NOT right?
A. They have little interest value.
B. Our writers seldom know children’s needs.
C. Most of them are the same.
D. They are better than foreign ones.
2.Harry Potter is so popular because _____.
A. it's the same as Chinese books
B. it can lead children into a wonderful world
C. it's not written in children's language
D. it's advertised more often on TV or posters
3.The underlined phrase "First-class" means _____.
A. very simple B. low level
C. really good D. extra difficult
4."Where is our own Harry Potter?" refers to _____.
A. the writer can't find any books for children
B. Chinese parents should buy Harry Potter for their children
C. our children should learn from Harry Potter
D. Chinese writers should write better books for children
5.The passage mainly tells us _____.
A. ways to read books
B. our children need another magic boy
C. ways to choose books
D. our children need more better books
1.D
2.B
3.C
4.D
5.D
【解析】
试题分析:本文叙述了是中国现在的儿童书籍没有外国的受欢迎。其原因是:首先,很多儿童书籍集中在教育上,而没有兴趣价值;其次,大部分中国儿童书籍的故事是一样的;最后,作者很少考虑儿童的需要。因此好的儿童书籍应让孩子感兴趣,用孩子的口吻来写。
1.推理判断题。根据However, why are the present books not as good as those foreign ones? 可知中国现在的书不如外国的书好,故D项与文中意思不符,故选D。
2.推理判断题。根据After reading it, I was attracted by the magic world.可知《哈利波特》吸引大家进入一个神奇的魔法世界,因此很受欢迎,故选B。
3.词义猜测题。根据First-class Reading for children should be interesting, and written in their language. [可知让孩子感兴趣,用孩子的口吻来写的书,应是好的,故选C。
4.推理判断题。根据Why is the book so attractive to children?可知《哈利波特》这本书吸引着孩子们,故此处我们会问我们国家有像这本书一样受孩子欢迎的书吗?故选D。
5.主旨概括题。根据However, why are the present books not as good as those foreign ones?可知外国的儿童书籍比中国的好,受欢迎,故推断本文主要讲的是中国需要更优秀的儿童书籍,故选D。
考点:日常生活类短文阅读。