题目内容
If parents bring up a child with the aim of turning the child into a genius(天才), they will cause great damage to him. According to several leading educational experts, this is one of the biggest mistakes that some parents make. Generally, the child will understand very well what the parents expect. and will fall. Unrealistic(不现实)expectations of the parents can cause great damage to children.
However, if parents are not unrealistic about what they expect their children to do, but are hopeful in a sensible(明智)way, the child may succeed in doing very well—especially if the parents are very supportive(支持的)to their children.
Michael Li is very lucky. He likes music and his parents help him a lot by taking him to concerts and let him attend piano and violin lessons. Although Michael's mother knows very little about music, his father is a good musician. However, he never makes Michael enter music competitions if he is unwilling.
Michael's friend, Winston Chen, however, is not so lucky. Although both his parents are successful musicians, they set too high a standard(水平)for Winston. They want their son to be as successful as they are and so they enter him in every piano competition held. They are very unhappy when he does not win. “When I was your age I used to win every competition I enter.” Winston's father tells him. Winston is always afraid that he will disappoint his parents and now he always quiet and unhappy.
1.The main idea of the passage is _________.
A. how parents should make a child a musician
B. how parents should bring up a child
C. what differences there are between the two boys
D. what aim is easier for a child to reach
2.Winston's parents set so high a standard for him that _______.
A. he has to do his best to win every competition
B. he has made greater progress in music
C. he is afraid he may disappoint them
D. he often wants to kill himself someday
3.It is one of the parents’ worst mistakes if ______.
A. they want their child to be a musician
B. they help their child to win music competition
C. they don't care for their child's education much
D. they make their child try to achieve too much
4. According to the writer's opinion, _________.
A. it's unimportant to let the children develop(=grow)in the way they want
B. sensible parents can train their children to succeed in everything
C. parents should be realistic and supportive to their children
D. unrealistic parents should arrange(安排)private lessons for their children
1.B
2.C
3.D
4.C
【解析】
试题分析:这篇短文的主要意思是家长对孩子不现实的期望会对孩子造成伤害。文章中还给我们举了一正一反两个例子来给我们证明这一点。
1.主旨大意题。纵观全文,在文章中第一段告诉了我们家长对孩子不现实的期望会对孩子造成伤害,第二段告诉我们如果家长用明智的方式对孩子寄予希望,孩子反而会更可能成功。故这篇文章讲的是如何教育孩子的问题,故选B。
2.细节理解题。根据文章的最后一段Winston is always afraid that he will disappoint his parents and now he always quiet and unhappy. Winston总是害怕他会令他的父母失望,所以他总是很安静不开心。故选C。
3.推理判断题。根据文章中this is one of the biggest mistakes that some parents make可知家长对孩子期望过高,会让孩子有更大的压力,在强大的压力下,孩子反而会失败。这是家长们犯的一个严重的错误。故选D。
4.推理判断题。根据文章大意,家长不应该对孩子期望过高,施加太大的压力,而是应该现实一点,支持孩子的做法。故选C。
考点:教育类短文阅读。
A.From America. | B.From China. |
C.From Canada. | D.From Australia. |
A.go on a journey with their parents |
B.have a party with their friends at home |
C.go to the work places of one of their parents |
D.take part in a school activity freely |
A.It can help girls understand their parents’work better. |
B.It can teach girls more about the society. |
C.It can make girls feel more confident about their future. |
D.All of the above. |
A.It is a special activity on April 27 in Britain. |
B.Schools and many companies support this activity |
C.Many girls like this day because they won’t go to school. |
D.Some schools even make the day a necessary part of school life. |
A.smart and careful | B.confident |
C.hard-working | D.friendly |
It’s the end of class.When the bell rings, students of Luohu Foreign Languages School in Shenzhen quickly take out their telephones.They want to log on to their micro blogs (登录到他们的微博) to check the interesting things.They want to see what have happened in the last hour.
Since several years ago, more and more people have used micro blogs in our country.Recent surveys (调查) shows that most students in middle schools have a micro blog and some even update (更新) their blogs over five times per day.
“We learn many fresh and interesting things on micro blogs and they have become popular topics in class,” said Kitty Jiang, 14.“If you do not know about them, you are out of loop.” It is also a great place for students to say something about themselves.“My parents always ask me to study hard, and encourage me before exams, but it really gives me pressure (压力),” said Alan Wang, 15.“I share these feelings on my micro blog.My friends always give me answers in the same situation.This makes me feel better.”
But parents worry that micro blogging could be a waste of time.Some unhealthy information may even bring danger to kids, they said.
Mr Shen, a professor (教授) asks parents not to worry too much as long as kids are not crazy about micro blogging.Maybe it can become a window for parents to understand their children.“If parents can read their children’s micro blogs, they’ll know what they think, they can know more about their children and help them solve their problems,” he said.He also gives some advice for kids.
-Don’t micro blog for more than one hour a day.
-Never micro blog in class.
-Try to talk face to face with people from time to time.
-Don’t believe all the information on a micro blog.
【小题1】According to the passage, what do students log on to their micro blogs to do?
A.check the things | B.write articles |
C.listen to music | D.call their parents |
A.not excited | B.unhealthy | C.unlucky | D.not popular |
A.It makes kids crazy while logging on to it. |
B.It will bring a lot of unhealthy information. |
C.It becomes a window to understand young kids. |
D.It will not solve problems for kids |
A.It’s good for kids to micro blog for more than one hour a day. |
B.Kids should believe all the messages on a micro blog because they are useful. |
C.Many young people have written something on micro blogs since two years ago. |
D.Kids should try to talk face to face with people, not just micro blogging. |
选词填空。从方框中选出可以填入文中空白处的选项,并将其填入短文后相应题号的横线上。 (其中有两个选项是多余的)(10分)
A. necessary B. comes C. well D. up E. hold F. habits G. parents’ H. dressed I. forget J. nothing K. how L.from |
Now lots of parents will buy everything that their children want to have. If they go on with the habit, their children won’t know the money 1 from hard work.
Some parents like to 2 birthday parties for their children. If they keep on doing this, their children will think it 3 for them to enjoy birthday parties every year. Year after year, maybe they will forget their 4 birthdays and only remember their own. It is against traditional habits.
Many parents don’t let the children do housework. They think children have only one thing to do. They should study hard and do 5 in their lessons. If parents go on doing this, the children will only learn to open their mouths to be fed and stretch out (伸出) their arms to be 6 every day. When the children grow 7 , they will be able to do 8 , and they won’t even find a job. Parents should teach the children 9 to do housework because it can help them start good 10 of working by themselves.