题目内容
阅读表达 阅读下面的短文,并根据短文后的要求答题。共5小题,每小题2分,计10分
The peacock(孔雀) is a kind of lovely bird because it is beautiful when it opens its tail. So when children go to the zoo, they always shake something colorful to make the peacock show its fine tail feather.
The peacock in Yunnan Province in China is green. The head of the peacock is covered with dark-green feathers. The face is light yellow. People often use its tail feathers to make fans (扇子) or clothes.
When a peacock wants to marry a peahen(雌孔雀), it dances around his girlfriend and seems to say “Am I beautiful?”
The peacock does little harm(伤害)to the crops and is valuable(珍贵的). People shouldn’t hunt them without any reason.
回答下面5个问题,每题答案不超过5个词。
1.When does the peacock look beautiful?
___________________________________________________________________________________.
2.What do children always do to make the peacock show its fine tail teather?
__________________________________________________________________________________.
3.Where do the green peacocks live?
___________________________________________________________________________________.
4.What is the head of the peacock covered with?
___________________________________________________________________________________.
5.What does a peacock do when a peacock wants to marry a peahen?
___________________________________________________________________________________.
1.When it opens its tail.
2.They always shake something colourful.
3.In Yunnan Province(in China)
4.Dark-green feathers
5.It dances around his girlfriend
【解析】
试题分析:这篇文章主要讲了孔雀是一种可爱的鸟,当它开屏时非常美丽,当公孔雀想要和母孔雀结婚时,它就会围绕这它的女朋友跳舞。
1.细节理解题。根据it is beautiful when it opens its tail. 当它开屏时非常美丽。可知答案是.When it opens its tail.。
2.细节理解题。根据they always shake something colorful to make the peacock show its fine tail feather. 他们经常挥舞五颜六色的东西来使公孔雀显示它那尾巴上美丽的羽毛。可知答案是They always shake something colourful.。
3.细节理解题。根据The peacock in Yunnan Province in China is green. 云南省的森林里公孔雀是绿色的。可知答案是In Yunnan Province(in China)。
4.细节理解题。根据The head of the peacock is covered with dark-green feathers. 孔雀的头部覆盖着深绿色的羽毛。可知答案是Dark-green feathers。
5.归纳理解题。通过When a peacock wants to marry a peahen(雌孔雀), it dances around his girlfriend当公孔雀想要和母孔雀结婚时,它就会围绕这它的女朋友跳舞,好像在说:“我漂亮吗?”可知答案是It dances around his girlfriend。
考点:故事类阅读。
阅读填空(10分)
Sun Yan, a 15-year-old Chinese girl, likes eating snacks very much. She likes cream, biscuits, McDonald's hamburgers and KFC chicken. As a result , she has become fat .
Today in China , there are many children like Sun Yan. Health experts(专家) say children should have healthy eating habits. First, they must eat regular meals and begin with a healthy breakfast. Second, they should have different kinds of foods such as fruit, vegetables, grain, eggs, milk and meat. Third, children shouldn't eat too much junk food. It is delicious, but eating it often is bad for their health. If children do as the experts say, they won't become fat. They will be healthier. Students won't become tired at school, and they will have enough energy to study hard.
SunYan’s____1.____ lifestyle | She likes eating lots of ___2.____ and junk food so she has become ___3.____ |
A healthy ___4.___ | First , children must eat___5.___ meals and healthy breakfast. |
Second, they should eat ___6.____ kinds of foods, like fruit,__ 7._____, grain, eggs, milk and meat. | |
___8._____, children shouldn’t eat_9.____ food, such as McDonald's hamburgers and KFC chicken. They are__10._____ but they are not good for our health. |