题目内容
American boys and girls like watching TV. Some children spend six hours a day at school and four to six hours a day in front of the TV sets. Some children even watch TV for eight hours or more on Saturday.
Television(电视)is like books and films . A child can learn good things and bad things from it. Some TV programs help children to understand the news, the people and places from other countries. With TV, children do not have to go out to see films, they can hear interesting music or watch a game at home. But some programs are bad for children, so parents sometimes help them to find other interesting and useful things to do.
1.In America, some children spend eight hours or more _____ on Saturday .
A.studying B.playing games
C.watching TV D.helping their parents
2.With TV, children can ________ at home.
A.play football B.hold a sports meeting
C.see some films D.have a swim
3.What does the underlined word “programs” mean?
A.频道 B.节目 C.新闻 D.小品
1.C
2.C
3.B
【解析】
试题分析:这篇文章讲述了在美国一些孩子们在周六花费8个小时以上的时间看电视,通过电视,孩子们能够学到好的知识,也可以学到坏的东西,所以家长要帮助孩子找到其他有趣和有用的事情去做。
1.细节题。根据文章Some children even watch TV for eight hours or more on Saturday.可知,在美国,在周六一些孩子甚至花费8小时以上的世界看电视。故选C
2.细节题。根据文章可知,通过电视,孩子们可以看电影,但是不同踢足球,举办运动会和游泳。故选C
3.推断题。根据文章Some TV programs help children to understand the news可知,一些电视节目帮助孩子们理解新闻。Programs的意思是节目。故选B
考点:社会现象类记叙文
点评:初一的阅读文章并不长,考察学生词汇掌握能力和信息定位能力。对于记叙文,可以把握好事情发展的先后顺序,在题目中找出文章的相对应出处,再进行仔细辨别,找出答案。
Friends play an important part in our lives, and although we can’t be more familiar with the fact of friendship, we often don’t clearly understand how we make friends, especially with Americans. Here are some pieces of advice on making friends with Americans:
* Visiting places Americans enjoy: parties, churches, restaurants, parks and sports clubs.
* Be willing to take the first step. Don’t wait for them to get close to you. Americans in China may not know you speak English. They may be uncomfortable if they can’t speak your language.
* Use small talks to open the conversation. Ask them where they’re from, why they come to China, etc. Remember: Be careful not to ask personal questions about age, salary and so on.
* Show an interest in their culture, their country or their job. Americans like to talk about themselves.
* Invite them to join you for dinner or just for coffee or tea. Try to set a specific (明确的)time. Americans sometimes make general invitations like “Let’s go out for a dinner sometime.” Often this is just a way to be friendly. It’s not always a real invitation.
* Don’t expect too much at first. Maybe they’re being friendly. But maybe they want to be your good friends. It will take time to tell.
【小题1】According to the passage, Americans like to visit the following places except ______.
| A.shopping centers | B.parks | C.sport clubs | D.churches |
| A.Four. | B.Five. | C.Six. | D.Seven. |
| A.What’s your age? |
| B.How much do you get in a month? |
| C.Nice to meet you! Are you from America? |
| D.Let’s get together sometime. I want to ask you some questions. |
| A.To ask him if he is willing to make friends with you. |
| B.To spend a long time learning about him. |
| C.To wait until he tells you his thoughts. |
| D.To ask him to join you for dinner. |
| A.It’s very important to be a good friend of an American. |
| B.It’s difficult to get on with Americans. |
| C.Different peoples have different customs and cultures. |
| D.Friendship is the most important in our daily life. |
Mr. Smith lives in Toronto. He is a doctor. His wife teaches English in a middle school. They have two children, one is a son called Mike and the other is a daughter. She is only three months. Mike loves the baby very much. He often shows her to the guests. He is young and doesn’t go to school. He stays at home to help his mother look after the baby.
One day Mike’s aunt comes to see the baby. She works in another city and sees the baby foe the first time. Mike shows the baby to his aunt.
“Look at the baby, Aunt;” says Mike, “She’s beautiful. I think she looks like me.”
“Does she like playing with you?” asks his aunt.
“I don’t know,” answers the boy, “She can’t speak yet.”
【小题1】Mike is ____________.
| A.an American | B.an Australian |
| C.an Englishman | D.a Canadian |
| A.two | B.four | C.five | D.three |
| A.doctor | B.worker | C.teacher | D.bookseller |
| A.younger cousin . | B.younger sister |
| C.younger brother | D.elder brother |
| A.he’s beautiful ,too. | B.the baby is nice . |
| C.his aunt is friendly to him . | D.he loves the baby best. |