题目内容
My father died when I was 5. It was hard on us all. My brother is 8 years older than me, he began to look after my mother and me.
My mother had to do a full-time job. My brother would get me up for school, and cook breakfast for me .When I was eating he would get my clothes and school bags ready and make my bed. As we waited for the school bus, he would play the games my father used to play with me. He did his best (尽力)to make me happy .
When we arrived home from school , he would help solve(解决) the problems in my homework and help Mom to cook .
It was a Saturday in June a few years later. My mother and I were at the store .They were selling Father’s Day cards. I stared at them. “My dear, I know this is a hard time for you.” Mom said. “No, Mom, that’s not it. Why don’t they have ‘brother’s day’ cards?”
She smiled and said, “You’re right, your brother has certainly been a father to you. Go ahead and choose a card. ”
So I did. On Father’s Day, my mother and I sat my brother down and gave him the card .As he read it, I saw his eyes watering. I heard the cracking (哽咽)in Mom’s voice as she said, “Son , your father is proud of you. You do your best to fill his shoes. We love you, and thank you.”
1. The writer’s brother started taking care of his younger brother and mother at the age of ________.
A. five B. twelve
C. fourteen D. thirteen
2. After the writer’s father died, ________.
A. he had to do everything by himself.
B. his mother had to give up (放弃) her job.
C. his brother looked after him.
D. he became a more serious person.
3. The writer wanted to buy ________ for his brother at the store.
A. a card B. a book
C. some food D. a present
4. The underlined phrase “fill his shoes” in the last paragraph probably means ________.
A. buy him a pair of shoes
B. put on his shoes
C. provide clothes
D. take his place
1.D
2.C
3.A
4.D
【解析】
试题分析:本文讲述了父亲去世了,哥哥勇敢地承担起照顾我的责任,并协助妈妈撑起了这个家,生动地诠释了长兄如父。
1.细节理解题。根据短文第一段My father died when I was 5. It was hard on us all. My brother is 8 years older than me, he began to look after my mother and me.描述,可知作者五岁的时候,他的父亲死了,比作者大8岁的哥哥开始照顾母亲和作者,故选D。
2.推理判断题。根据短文的描述可知在作者的父亲死后,他的哥哥照顾他,故选C。
3.细节理解题。根据短文She smiled and said, “You’re right, your brother has certainly been a father to you. Go ahead and choose a card. ” 作者和妈妈在商店,看到送给父亲的卡片,作者想送给哥哥一张,因为哥哥向一个父亲一样照顾自己,故选A。
4.词义猜测题。根据句意:你尽你最大的努力来填补他的鞋子。我们爱你,谢谢你。可知故选D。
考点:人物类短文阅读。
书面表达(共10分)
请你根据图片的内容,准备一篇题为My Sunday的英文发言稿,在周一的英语课上向大家介绍你的星期天生活。50词左右。(小助手:弹钢琴play the piano)
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
My Sunday
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
Nancy | Dogs are my favourite animals. They are loyal*, and always there for you. I have six dogs. |
Bob | I live on a farm, so my favourite animal is the horse. My parents have thirteen horses. I love riding a horse with my friends on weekends. |
Ray | I like elephants. They are very big. But they are friendly and don’t hurt *people. They can live to be eighty years old. They are very healthy. |
1.How many dogs does Nancy have?
A. One. B. Four.
C. Six. D. Thirteen.
2.What does Bob like doing on weekends?
A. Riding a horse with his friends.
B. Staying with dogs.
C. Living with elephants.
D. Running
3.The word “friendly” means “________” in Chinese.2
A. 胆小的 B. 友好的 C. 迅速的 D. 敏捷的