题目内容
阅读短文,根据短文内容回答问题。(共10分,每小题2分)
People in different parts of the world eat different things. In South China people eat rice every day. Sometimes they eat it two or three times a day, for breakfast, lunch and supper. And people usually eat rice with fish, meat and vegetables.
The Japanese eat rice, too. They also eat a lot of fish because they live near the sea. It’s easy for them to get fish. Sometimes, they eat raw(生的)fish.
In western countries such as Britain, Australia and the USA, the most important food is bread and potatoes. People there can cook potatoes in many different ways. In Britain the most popular food is fish and chips. Sometimes people cook this kind of food at home, but they usually buy it at the shop. They eat it at home, in their workplace, in the park or even on the road. People call it “take-away” food.
1.What do people in South China eat every day according to this passage?
2.Do the Japanese eat rice?
3.What is the most important food in western countries?
4.Where do people in western countries eat “take-away” food?
5.What does the passage mainly(主要地)tell us?
1.Rice.
2.Yes, they do.
3.Bread and potatoes.
4.They eat it at home, in their workplace, in the park or even on the road.
5.People in different parts of the world eat different things.
【解析】
试题分析:这篇短文中作者主要讲述了世界不同地方的人有着不同的饮食,中国南方人吃大米,西方国家的人喜欢吃面包和土豆。
1.“In South China people eat rice every day.”的描述可知,中国南方人每天吃大米。故可答:Rice。
2. there make maize into flour(面粉). From this flour they make different kinds of bread and cakes.”的描述可知,在美国,人们通常把玉米加入面粉,用这些制作不同的面包和蛋糕。故可答:Yes, they do.
3. western countries, such as in Britain, and in the USA, the most important food is bread and potatoes. ”的描述可知,在西方国家,例如英国和美国,他们最重要的食物是面包和土豆。故可答:Bread and potatoes.
4.细节理解题。根据短文“They eat it at home, in their workplace, in the park or even on the road.”的描述可知,西方国家的人们通常在家、在车间、在公园,甚至在公路吃他们的外卖食品。故可答:They eat it at home, in their workplace, in the park or even on the road.
5. in different parts of the world eat different things.”的描述可知,本文主要讲述的是世界不同地方的人有着不同的饮食。故可答:People in different parts of the world eat different things.
考点:文化类短文阅读。