题目内容

Have you thought of such questions as “Why do I have to study math?” or “I am not interested in history at all. My dream is to be an engineer.Should I give history up?”

Maybe you are right. After you leave school, it’s necessary for you to understand such things. Please remember that at school, besides getting knowledge, you should pay attention to some other important things.

First, try to find what you are most interested in. At school, you study many subjects. Try to find which you like and which you don’t like. This may be helpful to you in the future. Second, maybe you don’t like math and you want to drop it. But the logical thinking ability from math can help you solve some problems. At school, you should practice your brain by thinking. Third, you should believe in yourself. Maybe you learn English at school, but you don’t need to speak English in your daily life at all. You should think learning English can prove that you have the ability of learning languages. Suppose you go to France one day and find a job there. Then you can tell yourself, “I can do my job well. At school I learned English well, and now I must be able to learn French well, too.” But if you have no confidence, what will happen?

Try to challenge yourself as often as possible. I think many of us like playing computer games. When we fail in a game, we always want to try it again. Why? Because we want to get the highest marks, though it is hard for us to get it. If we want to challenge ourselves, we must face more difficult things and make greatest progress.

1.At school you should _________.

A.study math harder than any other subject

B.stop learning the subjects you don’t like

C.not only get knowledge but also improve your ability

D.pay mor e attention to math

2.You should not drop math because it can help improve your ________.

A.ability of learning languages

B.ability of finding a job

C.interest in other subjects

D.ability of logical thinking

3.Which of the following statements is TRUE according to the passage?

A.You’ll use everything you learn at school in the future

B. It’s not necessary to know what you like at school.

C.Everything you learn at school has some influence on you

D.Logical thinking ability is the most important ability

4.Learning Engl ish well can help someone ________.

A.have confidence in learning languages

B.go to France

C.study in a good school

D.get a good result in the exam.

5.The last paragraph tells us that ______.

A.everyone loves to play computer games

B.it is not easy to get high marks in computer games

C.we should do some very difficult things

D.we should challenge ourselves.

1.C

2.D

3.C

4.A

5.D

【解析】

试题分析:这篇短文作者论述了在学校,除了要学习各门知识外,首先还应该找到那个学科是你最喜欢的,其次数学学科很重要,它能够提高你的逻辑思维能力,帮助你解决一些问题,第三,学习英语也很重要,它能够提高你的自信心。

1.C题意在学校应该怎样?由文中besides getting knowledge, you should pay attention to some other important things.除了获得知识,还应该注意其他重要的事情。可推断出答案为C。

2.2】D题意你不应该放弃数学,因为他能帮助你提高 ,有句中But the logical thinking ability from math can help you solve some problems. 但是逻辑思维能力来自于数学,能够帮助你解决一些问题。可推断出答案为D。

3.3】C考查推理判断能力。选项A、B、D过于片面。通过阅读短文中的三点理由,可以推断出作者要表达的意思是选项C。故答案为C。

4.4】A题意学习英语能够帮助人 。可以从文中You should think learning English can prove that you have the ability of learning languages. But if you have no confidence, what will happen? 推断出答案为A。

5.5】D考查推理判断能力。题意最后一段告诉我们可以从句首Try to challenge yourself as often as possible.推出作者的意图。故答案为D。

考点:议论文短文。

练习册系列答案
相关题目

Is the whale the world’s largest fish? No. It looks like a fish, but it is really a mammal. (哺乳动物)Then what’s the world’s largest fish? It’s the whale shark.

Although the whale shark is our biggest fish and lives in many oceans around the world, few people have ever heard of it. Scientists have not been studying whale sharks for very long. Much more needs to be learned about them.

A whale shark is sometimes called a “gentle giant”. It likes to be alone and doesn’t care a bit about divers or humans. The biggest whale shark weighed 24,250 pounds and was nearly 40 feet long. This makes it heavier and longer than a school bus.

Inside its huge mouth are great numbers of very small teeth. To count all of them, you’ll need to do some maths. The whale shark’s teeth are arranged in rows. There are between eleven and thirteen rows on each jaw (颚) and around three hundred teeth in each row.

However, the whale shark rarely uses its teeth. It does not chew or bite its food. Large amounts of water are pulled into its mouth and then pushed out through its gills (鳃).

For a few months every year, a group of whale sharks comes to Ningaloo Reef, off Western Australia. This gives scientists a wonderful chance to study the large fish. Whale sharks do live in other oceans of the world, but no one knows their population. It is possible that our biggest fish may need protecting. It is one of the reasons why scientists continue to learn all they can about these gentle giants.

根据短文内容选择最佳答案

1.The underlined word “rarely” in the passage means “________”in Chinese.

A. 过多地 B.稀有地 C. 很少地

2.Picture shows the head bone of the whale shark.

3.Which sentence can tell us that whale sharks are gentle?

A. They have large mouths.

B. They leave divers alone.

C. They live in many oceans.

4.Which of the following is TRUE according to the passage?

A. Little is known about whale sharks because scientists have studied them for a long time

B. The fifth paragraph is mainly about how a whale shark eats.its food.

C. The writer helps us know what the whale shark’s mouth looks like by comparing sizes.

5.The best title for the article should be ___________.

A. Gentle Giants

B. The Diary of a Sailor

C. The Largest Animal

“I planted a seed. Finally grow fruits. Today is a great day. Pick off the star for you. Pick off the moon for you. Let it rise for you every day. Become candles burning myself. Just light you up, hey!... You are my little little apple. How much I love you, still no enough.”

This words are from the popular song You Are My Little Dear Apple. Bae Seul-Ki acted as the leading dancer in the MV of the song. She loves dancing. She became crazy about hip-hop when she was a school girl.

Bai Seul-Ki was born on September 27, 1986. She is a South Korean singer and dancer. She is 168cm tall. She loves cooking. Her favourite food is spicy and salty. She like pink and red most. There are five members in her family---father, mother, two younger brothers and herself. She isn’t married.

After her father and mother broke up, she lived with her mother and new daddy. She enjoys being alone.

1.Paragraph One is __________

A. a story from a book

B. words from a song

C. news from a newspaper

D. an article from a magazine

2.Bae Seul-Ki _________ in the MV of the song according to the passage.

A. sang B. danced

C. cried D. laughed

3.What is the age of Bae Seul-Ki now?

A. 27 B. 38 C. 29 D. 28.

4.Which of the following about Bae Seul-Ki is NOT true according to the passage?

A. She is a north Korean singer.

B. She likes spicy and salty food.

C. She hasn’t got a husband.

D. She has two younger brothers.

5.We can infer(推断) from the passage that_____________.

A. this article is mainly about a song.

B. Bai Seul-Ki can’t cook

C. Bai Seul-Ki doesn’t have a good family life.

D. Bai Seul-Ki became interested in dancing after she left school.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网