题目内容
In China,people born in and after the 1980s are called the post-80s generation(一代人).
Most of them come from single-child families. However,this generation is playing a more and more important part in China,and their image in people’s minds is changing.Han Han,a popular youth writer,is one of them.
Han Han was born in 1982 in Shanghai.His talent for writing was clear at an early age.
When he was 17,he drew the public’s attention with the article Viewing the People through the Glass. The article won first prize in the national New Concept Composition Competition.Later,Han Han again surprised the public by leaving high school. “I did poorly in Grade One of high school and failed to move up to the next grade. I tried my best to improve my studies,but failed ,so I gave up. However, I am always learning, since learning and going to school are two different things.” Han Han said.
Han Han’s first novel Three Folded Gates sold very well in China.Later the book was
translated(翻译)into several languages and sold abroad.
In the following years, Han Han wrote a lot of books. All of them were welcomed by the market.In 2006,he started blogging and had great success. Today,Han Han’s blog has become one of the honest blogs on the Internet.
1.The post-80s generation__________.
A. have changed China’s image
B. are playing an important role in China
C. are very good at writing
D. are people who are more than 80 years old
2.What can we learn from Han Han’s words in the second paragraph?
A. He was good in all his subjects.
B. He never studied hard at school.
C. His school life was interesting and colourful
D. He didn’t stop learning after he left school.
3.When did Han Han begin to write a blog?
A. When he was seventeen. B. When he was fourteen
C. When he was twenty D. When he was twenty-four.
4.Which of the following is TRUE,according to the passage?
A. Three Folded Gates was only sold in China.
B. Nobody was surprised that Han Han left high school.
C. Han Han was not liked by the post-80s generation.
D. Han Han’s blog is very popular on the Internet.
5.What does the passage mainly talk about?
A. The post-80s generation.
B. Han Han ,a popular post-80s writer.
C. Blogging on the Internet.
D. Popular books written by Han Han.
1.B
2.D
3.D
4.D
5.B
【解析】
试题分析:本文大意:中国的80后在中国起着越来越重要的作用,韩寒就是其中一位;韩寒1982年生于上海,17岁就因其写作天分而出名,后来又以离开高校再次震惊公众,但他一直在学习。他的许多书都深受读者喜爱。2006年,他开始写博客并且获得了巨大的成功。
1.细节理解题。细节理解题。根据However,this generation is playing a more and more important part in China,然而,这一代正在中国起着越来越重要的作用,可知答案选B。
2.细节理解题。细节理解题。根据However ,I am always learning, since learning and going to school are two different things.然而,我一直在学习,因为学习与上学是不同的两件事,可知答案选D。
3.细节理解题。细节理解题。 根据Han Han was born in 1982 in Shanghai.韩寒1982年生于上海;In 2006,he started blogging(写博客)and had great success.2006年,他开始写博客并且获得了巨大的成功,可知答案选D。
4.细节理解题。推理判断题。根据Later the book wastranslated(翻译)into several languages and sold abroad.后来这本书被译成几种外语,远销国外;In 2006,he started blogging(写博客)and had great success.2006年,他开始写博客并且获得了巨大的成功;Later,Han Han again surprised the public by leaving high school.后来,韩寒再次以离开高校震惊公众; I did poorly in Grade One of high school and failed to move up to the next grade.我在高校一年级学的不好,没有升到二年级,可知答案选D。
5.细节理解题。主旨大意题。根据全文可知是主要讲的80后青年韩寒, 故答案选D。
考点:人物传记类短文阅读。
、综合填空。(用所给的词正确形式填空,满分5分)
million, terrible, rebuild, fall, with |
At 2:28 in the afternoon,on May 12、2008, a 1. earthquake happened in Wenchuan . It killed more than 69000 people. Five 2. people lost their homes.Many children died when their schools 3. down. But4. the help of the whole nation, people in Wenchuan are 5. their homes now and they are returning to normal life.
阅读下列短文,根据短文中的信息完成文后表格,每空一词(满分10分)
It’s always said that reading is good for teenagers. Have you ever really thought why that’s true? Here are some advantages of reading.
Improving language skills.
Reading can help you study grammar, vocabulary and so on. It’s very helpful for you to build up the knowledge of the language. Besides, the more you read, the more quickly you’ll find the information you want in the books.
Providing fun and relaxation.
Reading books takes you to a new world where you can forget tiredness and fear. You can give a new ending to the story, or even imagine you’re the main character of the story. That will give you much relaxation and improve your imagination.
Improving computer skills.
Reading through the computer is becoming more and more popular. You can find any kind of information on the Internet. Surfing the Internet can help you develop computer skills that you’ll need at school and in the future life.
Knowing the outside world.
Books can tell you about people from other parts of the world. Through books, you can learn what happened in the past and what is happening around the world.
Increasing social skills.
Books are good teachers, so reading good books can teach you how to be successful and how to deal with bad situations. It’s easier for you to find your ways.
Title: Advantages of____1._____
Improving language skills. | ● Helping you learn ____2._____, vocabulary and so on. ● Helping you build up the knowledge of the ___3._____. |
Providing ____4.____and relaxation. | ●Taking you to a new world where you can forget tiredness and fear. ●Making you ___5.____and imaginative. |
Improving computer skills. | Helping you develop___6._____skills. |
Knowing the outside world. | ●Helping you learn about ____7.__ and the current(当前的) world. ●Increasing your knowledge. |
Increasing social skills. | ●Teaching you how to be____8.____and how to____9.___ with problems. ● Making you come up _10.__ ways to solve problems easily. |