题目内容
任务型阅读(共l0空;每空l分,计l0分)
阅读下列短文,根据短文中的信息完成文后表格。在答题卡标有题号的横线上,写出空缺处所填单词的正确形式。(每空一词)
Growing up is not always easy. When we face difficulties,a spirit of depending on yourself is more useful than crying for help.That’s what Hong Zhanhui’s story of growing from boy to man with family hardship tells us.
Hong was born in 1982 in a poor family in Xihua County(县),Henan Province. When he was only 11,his father became badly ill and one day he came back with an unwanted baby girl.A year later,Hong’s mother left home. She no longer wanted to live such a poor life and face her sick husband.Everything hard fell onto the young boy’s shoulders. He managed to take care of his father and the sister Chenchen and go on to study as well.
Although his life was hard, Hong didn’t go away from his father and sister. He worked in part-time jobs to feed his family.He climbed tall trees to get birds’ eggs for his sister.He walked two hours at weekends to the market to buy different things to sell around his school. A few years later,he studied at a college.To take care of Chenchen,he worked hard to rent(租)a room near his college for her,and send her to school.
After Hong’s story went public,he became a hero in people’s eyes.But Hong refused offers from others.He said he felt encouraged by kind offers,but he could depend on his own work.
Through his hard life,he has grown up from boy to man.
1. up from boy to man | |
Hong’s birthplace | Xihua County, Henan Province |
His family background | Hong came from a 2. family. |
His 3. father was kind and one day he brought home an unwanted baby girl. | |
His mother left home when he was __4. years old. | |
What Hong did in face of 5. | Hong climbed trees to get 6. eggs for his sister. |
Hong 7. to look after his family and his study. | |
He managed to go to 8.for further education. | |
While he was in college, he sent his sister to school as well. | |
Hong Zhanhui’s decision | He depended on 9. instead of accepting 10. offers. |
1.Grow/ growing
2.poor
3.sick
4.12
5.birds’
6.managed
7.college
8.difficulty/difficulties/trouble/problems
9.himself
10.others’
【解析】
试题分析:成长并不总是那么容易。当我们面临困难时,战胜困难要比哭泣更重要,接下讲述了感动中国人物洪战辉的故事。洪拒绝其他人的帮助。他说通过善良人的帮助,受到鼓舞,但是他能依靠自己的工作,承担起这个家。
1. his hard life,he has grown up from boy to man.句意:通过他的艰苦的生活,他已经从男孩成长为男人了。明确说明描述了一名男子的成长过程。故填:Grow/ growing
2. was born in 1982 in a poor family.句意:在1982年,洪出生在一个贫苦家庭。表示这个家庭为poor.故填:poor
3. he was only 11,his father became badly ill and one day he came back with an unwanted baby girl.句意:当他十一岁的时候,他父亲得了重病,一天他带回了一个弃婴。描述中得知,他的父亲得了重病。所以用sick.故填:sick
4. year later,Hong’s mother left home.句意:一年之后,洪的母亲离开了家。分析:在他十一岁的第二年,因此是他十二岁的时候,洪的母亲离开了家。故填:12
5. climbed tall trees to get birds’ eggs for his sister.句意:他爬到高树上去取鸟蛋为他的妹妹。明确他去取鸟蛋。故填:birds’
6. managed to take care of his father and the sister Chenchen and go on to study as well.句意:他设法照顾他的父亲和妹妹晨晨,并且也继续学习。明确填写动词manage.故填:managed
7.
8.
9. Hong refused offers from others.He said he felt encouraged by kind offers,but he could depend on his own work.句意:但是,洪拒绝其他人的帮助。他说通过善良人的帮助,受到鼓舞,但是他能依靠自己的工作,承担起这个家 。明确他要依靠他自己。故填:himself
10. Hong refused offers from others.He said he felt encouraged by kind offers,but he could depend on his own work.句意:但是,洪拒绝其他人的帮助。他说通过善良人的帮助,受到鼓舞,但是他能依靠自己的工作,承担起这个家。故填:others’
考点:人物传记类短文阅读。