题目内容
I try to be a good son, but no matter how hard I try, my parents never seem to be satisfied. They think I should eat healthier food, should wear cleaner clothes, and I should get better grades. And according to them, my hair should be shorter, my room should be neater, and my friends should be more polite when they come to visit. You know it isn't easy to be a teenager.
We try to be good parents, but no matter how hard we try, our children never seem to be satisfied. They think we should wear more fashionable clothes, we should buy a faster car, and we should listen to more beautiful music. And according to them, we should be more patient when they talk about their problems, we should be more friendly when their friends come to visit, and we should be more understanding when they come home late on Saturday night. You know it isn't easy to be parents, either. Do you and your parents also have such problems?
Well, why don't you take a walk and have a talk on Saturday? May 15th is the International Day of Families. On that day, people around the world give thanks for good things about their families and work on family problems.
A study last year showed that many Nanjing families had the same problem like this. The children, 12 to 15 years old, didn't like talking with their parents much. They weren't happy at home. Of course, lots of kids have the same feeling like that. But you and your parents will be much happier if you can be friends. Parents are the closest people to you in the world. They love you just because you're their child. And they would do anything for you.
1.What problem are the boy and his parents facing?
A. They have no house to live in.
B. The boy can't go to school because of money.
C. They have difficulty in communicating and understanding each other.
D. The parents worry about their son's friends.
2.Which of the following is RIGHT according to the passage?
A. The boy thinks it hard to be a teenager.
B. The boy thinks it easy to get better grades as what their parents hope.
C. The parents think it's easy to be parents.
D. The parents think they should be strict with their son.
3.What does the boy want his parents to do?
A. To listen to his excuses when he comes back late.
B. To be more patient when he talks about his problems.
C. To wear more fashionable clothes when his friends come to visit.
D. To listen to more beautiful music with his friends.
4.Why do people usually take a walk and have a talk on May 15th?
A. Because it is Saturday that day.
B. Because on that day, people around the world will come back home for a meeting.
C. Because both parents and children are very happy on that day.
D. Because it's the International Day of Families and people work on family problems on that day.
5.Which is a good way for children to get closer to their parents according to the passage?
A. To eat healthier food and wear cleaner clothes.
B. To get high grades and cut hair shorter.
C. To stay and chat with their parents as often as possible.
D. To make more friends and come home early.
1.C
2.A
3.B
4.D
5.C
【解析】
试题分析:这篇短文主要讲述了孩子与父母间的沟通交流问题。父母与孩子间应该多交流,多沟通,这样才能促进彼此间的关系。
1.
2. isn't easy to be a teenager.”和第二段“it isn't easy to be parents, either.”可知只有A项符合,故选A。
3. according to them, we should be more patient when they talk about their problems, we should be more friendly when their friends come to visit, and we should be more understanding when they come home late on Saturday night.”可知答案,故选B。
4. 15th is the International Day of Families. On that day, people around the world give thanks for good things about their families and work on family problems.”可知选D。
5.
考点:生活教育类短文阅读。
根据短文内容完成表格中所缺信息,每空一词。(每题1分,计10分)
Everybody likes music. But do you know that music is different from songs? Some express feelings with lyrics (歌词), but music with songs with tones (音调). Unlike songs, music tones have no specific (具体的) meanings.
Different people get different things from the same musical performance. Though some music works are difficult to understand, people need music in their daily life because it brings fun to them. Different people like different music: some love classical music, and others like pop music. Most young people like pop music.
Pop music began in the USA and became popular around the world during the 1950s and 1960s.
The best-known early kind of pop music was “rock and roll”. Pop music has taken the place of local music in many parts of the world. It has caused the number of people for “jazz” music to become much smaller than that in the 1950s and earlier. And it now becomes the most popular one. Much pop music is without artistic value, but the work of some pop singers like Bob Dylan, the groups like Pink Floyd and Crosby are excellent. Today people still have a great interest in pop music. Its concerts and festivals are held all over the world.
The 1. between music and songs | Songs express feelings with 2. . Music tones have no specific meanings. |
The love of music | People can get 3. from music. Different people are 4. in different music. For example, most of the youth like pop music. |
Pop music | Pop music, beginning in the USA, became 5. around the world during 1950s and 1960s. ”Rock and roll” was the famous 6. kind of pop Music. 7. music in many parts of the world has been taken the place by pop music. Pop music now becomes 8. popular than“ jazz” music. Much pop music has no 9. of art, but the work of some pop singers and groups are excellent. The pop concerts and 10. are held all over the world. |