题目内容
Do you know why different animals or pests (昆虫) have their special colors? Colors in them seem to be used mainly to protect themselves.
Some birds like eating locusts (蝗虫), but birds cannot easily catch them. Why? It is because locusts change their colors together with the change of the colors of crops(庄稼). When crops are green, locusts look green. But as the harvest time comes, locusts change to the same brown color as crops have. Some other pests with different colors from plants are easily found and eaten by others. So they have to hide themselves for lives and appear only at night.
If you study the animal life, you’ll find the main use of coloring is to protect themselves. Bears, lions and other animals move quietly through forests. They cannot be easily seen by hunters (猎人). This is because they have the colors much like the trees.
Have you ever noticed an even stranger act? A kind of fish in the sea can send out a kind of very black liquid (液体)when it faces danger. While the liquid spreads over (散开), its enemies (敌人)cannot find it. And it quickly swims away. So it has lived up to now though it is not strong at all.
1.From the passage we learn that locusts________.
A. are small animals
B. are easily found by birds
C. are dangerous to their enemies
D. change their colors to protect themselves
2.Bears and lions can keep safe because _________.
A. they have the colors much like the trees
B. they move quietly
C. they like brown and gray colors
D. they live in forests
3.Why can the kind of fish live up to now?
A. Because it is very and strong.
B. Because it can change the colors.
C. Because the liquid it sends out can kill its enemies.
D. Because it swims faster than any other fish.
4.Which is the best title for this passage?
A. The Change of Colors for Animals and Pests
B. Colors of Different Animals and Pests
C. The Main Use of Colors
D. Some Animals and Pests
1.D
2.A
3.C
4.A
【解析】
试题分析:这篇文章讲述了不同的动物和害虫都会有着和环境相似的颜色,这些颜色主要是用来保护它们自己不受到伤害。
1.细节理解题。根据文章Some birds like eating locusts. but birds cannot easily catch them. Why? It is because locusts change their colors together with the change of the colors of crops.蝗虫能够随着农作物的颜色的变化而改变自己的颜色,这样就可以保护自己不被鸟类吃掉。故选D
2.细节理解题。根据文章This is because they have the colors much like the tree.可知,那是因为熊和狮子有着和树木很想象的颜色。故选A
3.细节理解题。根据文章A kind of fish in the sea can send out a kind of very black liquid when it faces danger.有一种鱼当它遇到危险时,就会发射出一种黑色的液体,能杀死敌人。故选C
4.主旨大意题。这篇文章讲述了不同的动物和害虫都有着自己特殊的颜色,这些颜色主要就是用来保护自己远离危险。故本题选A
考点:科普类短文阅读。
书面表达。(15分)
根据下表提示,以The Changes in My Hometown为题,写一篇80词左右的短文。
过去 | 1.生活贫困, 房屋破旧 2.污染严重, 垃圾遍地 3.交通不便, 游客很少 |
现在 | 1.生活: 住房宽敞、明亮;许多人有自己的汽车 2.环境: 山更绿, 水更清, 天更蓝…… 3.旅游: 每年有成千上万来自世界各地的游客 |
将来 | 请你展望家乡的未来 |