题目内容

Do you know why different animals or pests (昆虫) have their special colors? Colors in them seem to be used mainly to protect themselves.

Some birds like eating locusts (蝗虫), but birds cannot easily catch them. Why? It is because locusts change their colors together with the change of the colors of crops(庄稼). When crops are green, locusts look green. But as the harvest time comes, locusts change to the same brown color as crops have. Some other pests with different colors from plants are easily found and eaten by others. So they have to hide themselves for lives and appear only at night.

If you study the animal life, you’ll find the main use of coloring is to protect themselves. Bears, lions and other animals move quietly through forests. They cannot be easily seen by hunters (猎人). This is because they have the colors much like the trees.

Have you ever noticed an even stranger act? A kind of fish in the sea can send out a kind of very black liquid (液体)when it faces danger. While the liquid spreads over (散开), its enemies (敌人)cannot find it. And it quickly swims away. So it has lived up to now though it is not strong at all.

1.From the passage we learn that locusts________.

A. are small animals

B. are easily found by birds

C. are dangerous to their enemies

D. change their colors to protect themselves

2.Bears and lions can keep safe because _________.

A. they have the colors much like the trees

B. they move quietly

C. they like brown and gray colors

D. they live in forests

3.Why can the kind of fish live up to now?

A. Because it is very and strong.

B. Because it can change the colors.

C. Because the liquid it sends out can kill its enemies.

D. Because it swims faster than any other fish.

4.Which is the best title for this passage?

A. The Change of Colors for Animals and Pests

B. Colors of Different Animals and Pests

C. The Main Use of Colors

D. Some Animals and Pests

1.D

2.A

3.C

4.A

【解析】

试题分析:这篇文章讲述了不同的动物和害虫都会有着和环境相似的颜色,这些颜色主要是用来保护它们自己不受到伤害。

1.细节理解题。根据文章Some birds like eating locusts. but birds cannot easily catch them. Why? It is because locusts change their colors together with the change of the colors of crops.蝗虫能够随着农作物的颜色的变化而改变自己的颜色,这样就可以保护自己不被鸟类吃掉。故选D

2.细节理解题。根据文章This is because they have the colors much like the tree.可知,那是因为熊和狮子有着和树木很想象的颜色。故选A

3.细节理解题。根据文章A kind of fish in the sea can send out a kind of very black liquid when it faces danger.有一种鱼当它遇到危险时,就会发射出一种黑色的液体,能杀死敌人。故选C

4.主旨大意题。这篇文章讲述了不同的动物和害虫都有着自己特殊的颜色,这些颜色主要就是用来保护自己远离危险。故本题选A

考点:科普类短文阅读。

练习册系列答案
相关题目

A few weeks ago, a friend from an unknown Smile Groups sent me $120 to do good things. Since then I have used the money in the US. It has helped families and strangers and generally raise a lot of smiles. They have warmed my heart, but none was so much as the gift I was able to give an hour ago.

I was in a charity shop, looking at the second-hand books. It happened that the bookshelves were next to the toy shelf. I noticed a group of poorly dressed women standing behind me. As they looked through the cloth shelf, a little girl about three years old came over to the shelf. Immediately her attention was caught by a toy pram(手推车). She spoke to her mother and she asked the shop assistant how much it cost. $3 was the answer.

The mum looked down at her child, perhaps thinking what she still had to buy and how much money she has left. Then she shook her head. The child did not behave (表现)as badly as some might. Being told “no” was not new for her but she could not keep the disappointment (失望的)from her face.

I had a total of $ 5 in my pocket. I touched the mother on the shoulder, put the money in her hand and said, “Buy her a doll, too”.

I did not wait to see the end. After all, it was not about being thanked. I walked out of the shop and into the sunshine.

The money the friend gave me was to help me find happiness of the world. Was there any better way, I wondered, to get so much happiness for so little money than to buy a little girl a toy and a doll to sit in it?

根据短文内容,选择正确答案。

1.What did the Writer’s friend send him some money to do?

A.To help others who need help.

B.To buy something to eat.

C.To do bad things.

D.To buy a boy pram for a child.

2.According to the passage, the writers used the money given by his friend ______.

A.to thank his friend for his help

B.to do some shopping

C.to donate(捐助) to a charity organization

D.to make a donation in happiness

3.When her mum refused to buy her the toy, the girl did not behave badly _________.

A.because she did not want to behave badly in public

B.because she knew her mother did not have enough money

C.because she was afraid her mother would be angry

D.because she had got used to being refused

4.The reason why the writer did not wait to see the end was that ________.

A.he had no money then

B.he had already finished his task

C.he was afraid the other women might ask him for help

D.he was in a hurry

5.What does the writer think of his helping the little girl?

A.It is the cheapest gift he has given so far.

B.It is the most heart-warming experience.

C.It is the first time that he has helped others.

D.The little girl is the youngest person he had helped.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网