题目内容
根据短文内容,判断下列各句正误。正确的写“T”,错误的写“F”。
Most people sleep at night, but Frank sleeps during the day and works at night. His work is to guard (看守) a large factory. He is lonely because nobody there talks with him in the evening.
Frank likes his work. He knows that it is important to guard the factory at night. If he hears any noise, he goes quickly to see what it is. Most of the time he walks around inside the big building, but he also walks around outside. When he is tired, he can sit on a chair by the door. It is very cold in winter. He always wears a warm coat when he is working.
One night when Frank went outside, he heard a noise near a dark corner of the factory. He went very quietly towards the noise to see if someone was there, but he only saw a small dog. Frank smiled and talked to the dog. It looked cold and sad. He took the dog inside the building, and the happy dog followed him around. During the rest of the night Frank was not lonely. A dog was a good friend for him.
1.Frank sleeps at night and works in the day.
2.Frank does not think his job is important.
3.Sometimes Frank walks around outside the big building.
4.One night Frank saw a dog sleeping at the gate of the factory.
5.Frank took the dog home at once.
1.F
2.F
3.T
4.F
5.F
【解析】
试题分析:这篇短文介绍了Frank在一个工厂里看门,他是在晚上工作的,所以很孤单,但是他对自己的工作非常的认真负责,有一天他听到工厂有声音,走过去发现了一只小狗,由于天气冷他把小狗带回去了,从此有了小狗,他不在感到孤单。
1.F细节理解题。根据but Frank sleeps during the day and works at night.可知 Frank 是在白天睡觉,晚上工作。可知答案是F。
2.F细节理解题。根据文中Frank likes his work. He knows that it is important to guard the factory at night可知.Frank认为他的工作非常的重要 。故答案是F。
3.T细节理解题。根据Most of the time he walks around inside the big building, but he also walks around outside.描述可知他有时在楼房的外面走动。可知答案是T。
4.F细节理解题。根据文中but he only saw a small dog. Frank smiled and talked to the dog. It looked cold and sad. 描述可知答案是F。
5.F标题归纳题。 根据文中He took the dog inside the building可知他把小狗带回了建筑物里面,故答案是F。
考点:考查故事类短文阅读。
考点分析: 考点1:日常生活类日常生活类阅读理解:
阅读能力是中学生学习英语应具备的一种基本能力。学习英语的一个重要目的在于获取信息。通过阅读这一重要手段,我们可以大量地获取知识,拓展知识面,还可以增强语感,培养敏捷的思维能力。
阅读理解也是各地中考试题的必考题型之一,在中考试题中占有较大比例,主要考查学生通过文字获取信息的能力。在中考中,阅读的篇数一般是三到四篇,选材范围越来越广,除故事、幽默、人物轶事外,科普性文章也多了起来。体裁也趋于多样化,有记叙文、说明文、应用文等。还要求学生能理解及解释图表多提供的简单信息等。三四篇短文中有的难度跨度较大,以便拉开档次,体现选拔功能。并且扩大了选材范围,主要考查考生阅读所给材料,理解其中词语、句子或片段含义的能力。有时涉及对全文意思和篇章结构的理解,对一些问题作出推理和判断。阅读理解的考核中包括了对词汇、语法等语言知识的考查,要求学生具备一定的背景知识、各种常识、科普知识和一定的分析及逻辑推理能力;要求学生具有归纳段落大意、中心思想的能力。测试的方向由时间、地点、身份、人物等一些细节问题,改为测试对全文整体意义的理解程度;由考查短文的表层现象改为考对文章深层含义的理解和逻辑推断能力。另外,任务型阅读形式灵活多样,内容丰富多彩,联系实际,易考查学生的灵活运用能力和对语言的综合运用能力。在中考中占30-40分。
试题属性- 题型:
- 难度:
- 考核:
- 年级:
从方框中选出正确的单词或短语并用其正确形式填空5分。
warm die steal wise dress up |
1.Children often speak_____________.
2.Mrs Black’s husband has been______for 2 years and she has to live alone.
3.The poor need our _________and kindness.
4.Yesterday a thief _________Tom’s bike,so Tom went to school on foot.
5.Mr Green _____________a ghost on Halloween last year.
Do You Want To Be A Musician? Do you want to be a musician? Come to our club, and you will be very happy in the club. We have lessons about the piano, the drums, the guitar and the violin for just $ 20 each. You can also learn to sing ,to dance for$25 each .If you like art, you can be satisfied(满意的),too. It’s just for $30 . |
1.How many kinds of instruments(乐器)are there in the ad(广告)?There are ________.
A. 5 B. 6 C. 7 D. 4
2.How much is it for the piano lesson? It’s ______.
A. $25 B. $ 20 C.$30 D. $45
3.We can’t learn about the _____ in the club.
A. drums B. violin C. art D. chess
4.If you want to learn about guitar and singing, you should pay _____.
A. $45 B. $ 20 C.$30 D. $25
5.What does “lessons” mean in the ad? _____
A.教师 B.课本 C.课程 D.教室