题目内容
阅读下列短文,根据短文中的信息完成文后表格。(每空一词)
One of the most powerful tools you can use to improve your reading comprehension is mind mapping. It is possible to create maps by simply using a pen and paper.
The first step is to draw a circle or box at the center of the page. Inside your shape write down the main idea that your mind map will focus upon. For example , if you were creating a mind map about the geography of the United States , then you would write down “the geography of the United States” in the middle of your page inside your circle.
Next you draw branches from your central idea. Much like a tree grows branches . Simply draw a line moving away from the central theme. In the case of the geography of the United States , you would probably draw 50 lines. Each line represents one of 50 states. These are the main categories(分类) with your primary concept(概念).
Each of lines can then have branches off of each. These would represent the main example under each category. For example , under the line titled, “ Texas,” you would find lines called Austin, Houston, and Dallas, you might draw a series of lines to represent some of its main sections like “ South Dallas” and “ Highland Park” .
You continue to draw your mind map much like the structure of branches on a tree. Mind map helps improve your comprehension because they enable you to quickly see relationships between main ideas, categories , examples, and details that might otherwise be missed if you use more traditional note taking strategies(策略).
|
The most 1. tool to improve reading comprehension |
|
|
2. of the tool |
Mind map |
|
Steps of making mind map |
★ Draw a circle or box in the middle of the page. ★ Write the theme 3. the circle that you want to focus on. ★ Draw branches from the central idea, for example , if you 4. “ the geography of America” in the central circle or the box, the branches can be 50 lines represent 50 5. of the 6. . ★ Go on 7. lines from each of the 50 lines 8. the details under each state… |
|
Advantages of making mind map |
★Enable you more quickly to find the 9. between main idea and other details 10. traditional note taking ways. |
1.powerful
2.name
3.in / inside
4.write /put/fill
5.states
6.USA
7.drawing
8.with/ representing
9.relationships
10.than
【解析】
试题分析:这篇短文主要介绍了一种提高阅读能力的强大工具——画思维地图。文中详细的介绍了这种方法并说明了这种方法的好处。
1.根据One of the most powerful tools you can use to improve your reading comprehension is mind mapping.及下文描述,可知本文讲述的是提高阅读能力的最强大的工作。结合语境可知填形容词powerful,强大的,强有力的。
2.根据右栏内容,可知此处指的是工具名称。结合语境可知填单数名词name,名字。
3.根据Inside your shape write down the main idea that your mind map will focus upon.描述,可知填in / inside,在里面;
4.根据then you would write down “the geography of the United States” in the middle of your page inside your circle.描述,可知填write /put/fill,写/放/填。
5.根据第三段Each line represents one of 50 states.描述,可知填states,州。
6.根据第三段In the case of the geography of the United States , 描述,可知填USA,美国。
7.根据第四段Each of lines can then have branches off of each.描述,可知此处指的是从这五十条线上继续画分支线。短语Go on doing继续做某事,故填drawing,画。
8.根据第四段These would represent the main example under each category.描述,可知此处指的是,代表每个州的细节问题。故填with/ representing,带有/代表。
9.根据短文最后一段描述,可知此处指的是有助于你快速的发现主要思想和其它细节问题之间的关系。结合语境可知填复数名词relationships,关系。
10.根据最后一段描述,可知此处指的是这种方法要比传统方法更快。结合语境可知填介词than,比。
考点:关于一种阅读方法的说明文阅读
点评:本题中个别小题不能直接从文中找到答案,需要自己根据相关内容分析总结。一定要弄懂全文后再动手解答问题。书写答案时,注意首字母大写。为避免不必要的错误,只要能使用原文的就尽量使用原文回答问题,自己总结的答案注意人称和数的变化,要符合语法规则。
| |||||||||||||||||||||||||||||||||
Failure is what often happens. It is everywhere in our life. Students may fail in exams, scientists may fail in their research work, and players may fail in competitions. (A) Although failure happens to everyone, but different people’s attitudes(态度) towards failure are different.
Some people don’t think that their failure is an important thing at all. So they pay no attention to it. As a result, they will have the (B) failure later. Some people think they themselves are fools and lose their hearts in everything after they get failure. Then they(C)
their time and energy on useless things. At last, they may really be fools as they have thought.
(D)Other people are quite different from these two kinds of people mentioned above. Instead of being hopeless and lost, they draw a lesson from every failure and become more experienced. (E) they, after, will ,hard, in, work, be , the, successful , end. So we should draw a lesson from every failure and become more experienced.
【小题1】 (A)处句中有一处错误,请找出并改正。(可用文字叙述)
【小题2】在( B )、(C )处的横线上分别填上一个单词(B) (C)
【小题3】将(D)处句子译成汉语: 。
【小题4】 将(E)处的单词连成句子:
【小题5】请从下面的选项中给短文选个标题,将答案标号填在此横线上:
| A.Draw a lesson from every failure | B.The attitudes towards failure |
| C.Failure is everywhere in our life | D.Failure is very important |