题目内容

Welcome to Our School Library

Our Library is in the south of our school. The Library is open to every student and the library card is free. You can borrow five books, one CD and four videos —three weeks for books, one week for CDs and videos at the same time.

BOOKS

1. You can borrow picture books for children and all kinds of story books

2. You can enjoy newspapers and magazines in the reading room.

3. You can’t take any newspapers or magazines out of the library

VIDEO

1. You can borrow all kinds of video films, TV plays and music videos.

2. You can’t watch videos here.

AUDIO

一、You can borrow music audios and language(语言) audios.

二、You can enjoy listening in the special rooms here.

1.If you want to get a library card, you _________.

A. have to pay one dollar for it B. needn’t pay for it

C. need to borrow five books first D. need to make a card

2.You can borrow _________ at a time.

A. only one video B. two CDs

C. five books D. six books

3. At the library, you can _________.

A. buy CDs B. read magazines

C. watch the videos D. buy cartoons

4.According to (根据) the library rules, you can’t _________.

A. take newspapers home

B. borrow CDs from the library

C. listen to music at the library

D. read newspapers at the library

5.The library has _________.

A. only picture books for children

B. all kinds of music shows

C. only language audios.

D. different kinds of video films

1.B

2.C

3.B

4.A

5.D

【解析】

试题分析:这篇短文是对一个学校的图书馆的介绍,短文中提到了这个图书馆里的一些规则,如你可以在图书馆借书、在阅览室里看书。这里还有各种各样的CD、录像带等。

1.B 细节理解题。根据短文的开头The Library is open to every student and the library card is free.可知,图书馆对每个学生开放,而且借书卡是免费的。由此可知选B。

2.C 细节理解题。根据短文第一段中You can borrow five books, one CD and four videos —three weeks for books, one week for CDs and videos at the same time.可知,你一次可以借5本书,一个光盘,和4个录像带。故选C。

3.B 细节理解题。根据短文中You can enjoy newspapers and magazines in the reading room可知,在阅览室里你可以看报纸和杂志,故B是正确的。根据You can’t watch videos here.可知C是不对的,A和D在短文中并没有说到。

4.A 细节理解题。根据短文中You can’t take any newspapers or magazines out of the library可知,你不可以把报纸或杂志带出图书馆,故应该选A。

5.由此可见图书馆里有各种各样的录像带,故选D。

考点:日常生活类短文阅读。

考点分析: 考点1:日常生活类

日常生活类阅读理解:

    阅读能力是中学生学习英语应具备的一种基本能力。学习英语的一个重要目的在于获取信息。通过阅读这一重要手段,我们可以大量地获取知识,拓展知识面,还可以增强语感,培养敏捷的思维能力。

阅读理解也是各地中考试题的必考题型之一,在中考试题中占有较大比例,主要考查学生通过文字获取信息的能力。在中考中,阅读的篇数一般是三到四篇,选材范围越来越广,除故事、幽默、人物轶事外,科普性文章也多了起来。体裁也趋于多样化,有记叙文、说明文、应用文等。还要求学生能理解及解释图表多提供的简单信息等。三四篇短文中有的难度跨度较大,以便拉开档次,体现选拔功能。并且扩大了选材范围,主要考查考生阅读所给材料,理解其中词语、句子或片段含义的能力。有时涉及对全文意思和篇章结构的理解,对一些问题作出推理和判断。阅读理解的考核中包括了对词汇、语法等语言知识的考查,要求学生具备一定的背景知识、各种常识、科普知识和一定的分析及逻辑推理能力;要求学生具有归纳段落大意、中心思想的能力。测试的方向由时间、地点、身份、人物等一些细节问题,改为测试对全文整体意义的理解程度;由考查短文的表层现象改为考对文章深层含义的理解和逻辑推断能力。另外,任务型阅读形式灵活多样,内容丰富多彩,联系实际,易考查学生的灵活运用能力和对语言的综合运用能力。在中考中占30-40分。

试题属性
  • 题型:
  • 难度:
  • 考核:
  • 年级:
练习册系列答案
相关题目

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网