题目内容

About five hundred years ago, an earthquake happened in a small village. Luckily for them, it didn’t destroy (毁坏) anything and no one was hurt. But a large stone fell from a nearby mountain and stopped in the middle of the road. When the earthquake stopped, many people came to the road and saw the stone. Some of the strongest men wanted to move it away, they tried again and again but at last they failed. “Well,” they said sadly ,“there’s nothing we can do about it, we’ll have to change the way.” At this time a boy of 12 years old said , “ I think I can move the stone away.” “You?” all the strong men laughed at the boy, “What are you talking about ?”

The next morning people were all surprised to see that the stone was gone. It wasn’t on the road any longer and it wasn’t even near the road. The boy smiled and said “I buried it.”

The people looked rather surprised. “You see,” he said , “I dug (挖) a deep hole next to the stone and I dug a small incline (斜坡) up to the stone and the stone rolled down into the hole itself. Then I covered it with earth. “The villagers shouted “Clever boy! Clever boy!” and some of them said, “ Why didn’t we think out this good idea ?”

1.Around 500 years ago, this story happened in a small_____________.

A. town B. village C. city D. country

2. moved the stone out of the road at last .

A. An old man B. A young man

C. A boy D. Some strong men

3.Finally, the large stone was __________.

A. in the earth B. in the house

C. in the river D. on the road side

4.The underlined word “ buried ” has the same meaning as “____________”.

A. moved away B. broke down

C. put and covered in the earth D. became smaller

5.From the story, we can see that__________.

A. the boy was stronger than the villagers

B. the villagers were not clever at all.

C. the boy was very good at thinking

D. the boy also laughed at the strong men

1.B

2.C

3.A

4.C

5.C

【解析】

试题分析:大约五百年前,在一个小村庄里发生了地震。幸运的是,它没有毁坏任何东西,也没有人受伤。但是一个大石头落到了路当中。地震停止了,许多人来到了路上,看见石头。一些最强壮的人想把它搬走,他们一次又一次的尝试最终失败了。

1.大约在500年前,这个故事发生在哪里?联系原文:About five hundred years ago, an earthquake happened in a small village.句意:大约五百年前,在一个小村庄里发生了地震。结合选项第二项正确。故选B

2.最后是谁从公路上移走了石头?联系原文:The boy smiled and said “I buried it.句意:男孩笑着说:“我把它埋了。”明确是一个男孩将它移走的。故选C

3.最后,这个巨大的石头在哪里?联系原文男孩的描述:I dug a small incline (斜坡) up to the stone and the stone rolled down into the hole itself. Then I covered it with earth.句意:我在石头旁边挖一个很深的洞,在石头和洞之间挖了一个小斜坡,把石头滚进洞里。然后我用泥土掩盖起来。因此说明石头在土地里。故选A

4.划线词的意思与哪一个相近?联系原文:The boy smiled and said “I buried it.句意:男孩笑着说:“我把它埋了。”明确是一个男孩将它移走的。结合选项明确为埋之意,结合选项,第三项正确。故选C

5.通过这个故事,我们能明白什么?通过阅读短文,一个男孩用他的智慧移走了这块巨石,说明他是擅长思考的。故选C

考点:故事类短文阅读。

练习册系列答案
相关题目

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网