题目内容

  Maybe you know that the letter “V” stands for victory in western countries. But do you know the history of the sign?

  During World War Ⅱ, Europe was occupied (占领) by the Germans. A lot of people got away to Britain. Among them was one Belgian (比利时人) named Victor Valveli. He was very patriotic (爱国的) . And every day, he used short-wave radio to broadcast to the Belgian people, calling on them to resist (抵抗) the German occupiers (侵略者). On the last day of 1940, he asked his country men to write the letter “V” wherever they could to show their decision to win the final victory. In a few days, the letter “V” appeared everywhere, even in the German barracks (营房) and the living quarters of Nazi officers (纳粹军官).

  Later, the letter “V” spread to the other occupied countries in Europe. Because it was simple and meaningful, it soon became very popular. When friends met, they stretched out their middle and index finger (食指) to greet each other.

  At that time, in many restaurants, knives and forks were places in such a way as to form a “V”. And in some clock, factories clocks were purposely (故意地) stopped at 11:05 to show the sign of “V”.

(1) From the passage, we know that during World War Ⅱ ________.

[  ]

A.Britain was occupied but Belgium (比利时) was not

B.both Britain and Belgium were occupied

C.neither Britain nor Belgium was occupied

D.Britain was not occupied but Belgium was

(2) In the 1940's, the letter “V” first appeared in ________.

[  ]

A.Belgium
B.Germany
C.Britain
D.Italy

(3) The underlined word “greet” in the third paragraph means ________.

[  ]

A.say thanks to
B.say yes to
C.say no to
D.say hello to

(4) From the passage we can infer (推断) that ________.

[  ]

A.some customs date from culture (文化)

B.some customs date from wars

C.some customs date back to the past history

D.some customs have been formed since the Second World War

(5) From the passage, we know the letter “V” means ________.

[  ]

A.happiness
B.sadness
C.victory
D.failure

答案:D;C;D;C;C
解析:

(1) 考查判断分析能力。由第二段第二、五句A lot of people got away to Britain. And every day, he used short-wave radio to broadcast to the Belgian people, calling on them to resist (抵抗) the German occupiers.可知D项正确。

(2) 考查推理判断能力。文中第二段第二、三句A lot of people... Britain. Among them was one Belgian named Victor Valveli.又由文中第二段第五句On the last day of 1940, ... to write the letter “V” ...可知一个叫Victor Valveli的比利时人逃往英国,在1940年的最后一天,他让他们国家的人在表达他们必胜的决心的任何地方都写上字母“V"。由此推断宇母“V"首先出现在英国。故C为正确答案。

(3) 考查词义辨析。由第三段最后一句When friends met, they... to greet each other.可知D项正确。

(4) 考查概括能力。文章通过讲字母“V”的来历来说明一些风俗习惯可以回溯到过去的历史。可知C项正确。

(5) 考查细节内容。二由第一段第一句Maybe you know that the letter "V" stands for victory in western countries.可知C项正确。


练习册系列答案
相关题目

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网