题目内容

Fire can help people in many ways. But can also be very harmful. Fire can heat water warm your houses, give light, and cook food. But fire can burn things too. It can burn trees, houses, animals, or people. Sometimes big fires can burn forests.

Nobody knows for sure how people began to use fire. But there are many interesting, old stories about the first time a man or woman started a fire. One story from Australia tells about a man very, very long time ago. He went up to the sun by a rope and brought fire down.

Today people know how to make a fire with matches. Children sometimes like to play with them. But matches can be very dangerous. One match can burn a piece of paper, and then it might burn a house. A small fire can become a big fire very fast.

Fires kill many people every year. So you must be careful with matches. You should also learn to put out fires. Fires need oxygen. Without oxygen they die. There is oxygen in the air. Cover a fire with water, sand, or in an emergency, with your coat or something else. This keeps the air away from a fire and kills it.

Be careful with fire, and it will help you. Be careless with fire, and it will burn you.

根据材料内容选择最佳答案,并将其标号填入题前的括号内。

1.Which is true?

A.We are not sure how people started to use fire

B.It is an Australian who started a fire.

C.We know how people began to use fire.

D.Nobody knows how to make a fire

2.Children mustn’t’play with matches because ______.

A.matches burn paper

B.it is not interesting

C.matches can be dangerous

D.they don’t know how to make a fire with matches

3.If you are going to put out a fire, you ______.

A.must be careful with matches

B.ought to know it can be harmful

C.have to cover it with water only

D.should keep air away from it

4.We must be careful with fire, or it ______.

A.can be our houses B.warms

C.might burn us D.will help us

5.What is the main idea of the passage?

A.Fire can help people in many ways.

B.Fire can be both helpful and harmful.

C.Fire can burn things and people

D.We must be careful with matches.

1.A

2.C

3.D

4.C

5.B

【解析】

试题分析:火可以帮助人们,有时也很有害。没人知道人们怎样开始使用火的。今天人们知道怎样用火柴取火。火柴很危险,所以孩子们不能玩火柴。每年因为火灾杀死很多人,所以必须小心用火。

1.判断题。根据文章第二段第一句,可知A选项正确,选项中的started相当于文中的began。故选A。

2.根据文章第三段,可知火柴很危险,所以孩子们不能玩火柴。故选C。

3.根据文章倒数第二段,可知燃烧需要氧气,空气中有氧气,要想灭火应该隔离空气。故选D。

4.细节理解题。根据文章最后一段,小心用火,它会帮助你,不小心,它会烧到你自己。故选C。

5.主旨大意题。文章介绍了火可以帮助人们,也可以毁坏人们的生活,即有利也有害,故选B。

考点:知识类阅读。

练习册系列答案
相关题目

When you get tired of homework, several minutes’ walk in a nearby green park helps you relax at once. Or you may stand facing the lake or the seas. They will calm (not to be excited or nervous) you just like the green plants.

Wonder why? Color is a key part of the answers. Since it is so, green and blue help make people feel more quiet and safe.

All colors have special power. Scientists have found that many colors have specific effects (效果) on people’s mind and feelings.

Try an easy and interesting experiment and you’ll see how color “mislead”

you sometimes. Wrap (包装) two boxes of the same size with colored paper, one red and the other white. Then weigh the two boxes with your hands. Which one is heavier? Most people will think that the red box is heavier, even though they weigh the same.

Colors can affect (影响) learning. Scientists have found that students spend more time reading if they read information written in blue text. Blue helps most people calm down and think more.

Clever uses of colors in daily life are to be seen everywhere. Hospitals and libraries seldom paint their walls, tables and desks red. They use light colors, like light blue or green. Red makes people excited while light colors help them relax. Haven’t worked out how color affects your daily life? Start with your small room. Try to make some changes in it and you’ll get to know how important color is!

1.The underlined word “mislead” means _____.

A. affects

B. effects

C. causes someone to have a wrong idea

D. give wrong directions

2.We’d better paint the walls of the hospital in _____.

A. light blue or light green

B. deep red or deep brown

C. deep orange or deep red

D. light green or light yellow

3.If you want to ______, you’d better sit in the room painted blue.

A. weigh something with your hands

B. study attentively

C. face the lake or the sea

D. enjoy some rock music

4.Which of the following is NOT true?

A. When you are going to have a rest, you’d better sit in the room painted green

B. Scientists have known some differences among some colors

C. When you get tired of homework, you should look at the green plants far away

D. The passage has told us clearly why some colors are warm and other colors are cool.

5.The reading mainly shows us _____.

A. the difference between red and blue

B. how to get on well with others

C. how to make smart uses of different colors in our daily life

D. how to paint and decorate our rooms

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网