题目内容
Earthquakes may happen anywhere on the earth. When some plates(板块) of the earth move suddenly, an earthquake happens. Many earthquakes begin under the sea. They often happen near the mountains (山脉), too.
During an earthquake, the shakings make rocks rise suddenly and even crack(断裂) open. Houses fall, people are killed or hurt, and sometimes the whole villages or cities are destroyed(破坏).
Can we do something to keep ourselves safe from earthquakes? Scientists have studied earthquakes and made maps that show the “earthquake belts”. In areas in these belts, it’s possible for earthquakes to happen. In these areas we should build strong houses to fight against (对抗) earthquakes.
In the future, scientists will be able to tell when and where an earthquake will be before they happen. They can also tell people what to do and how to do it.
1. The reason for an earthquake is _________________.
A. that there are so many plates on the earth
B. that the sea is too deep
C. Rocks’ cracking open
D. that the mountains are too high
2. A lot of earthquakes often happens _________________.
A. in the area B. next to mountains
C. at night D. in the morning
3. A map showing the earthquake belts will tell people _________________.
A. what kind of houses to build
B. what kind of houses can stay up in an earthquake
C. where earthquakes may happen
D. when earthquakes may happen
4. Which of the following is True according to the passage?
A. During an earthquake few people are killed or hurt.
B. The scientists can tell when and where an earthquake is now.
C. We should build strong houses to fight against earthquakes.
D. Earthquakes all happen near the mountains.
5. In the future, we’ll be no longer so afraid of earthquakes _________________.
A. with the help of scientists’ exact prediction(预测)
B. because of a map showing the “earthquake belts”
C. because we can guess the date and place of earthquakes
D. because no earthquakes will happen around us
1.A
2.B
3.C
4.C
5.A
【解析】
试题分析:这篇短文主要讲了地球上任何地方都可能发生地震 ,许多地震发生在海底。他们也经常发生在山脉的附近,我们怎样保护我们在地震中不受伤害,科学家们正在研究,将来会告诉我们地震发生前我们应该怎样做。
1.根据文中When some plates(板块) of the earth move suddenly, an earthquake happens. .描述可知地震是由于板块的移动。故选A。
2.They often happen near the mountains (山脉), too.可知许多地震经常发生在火山附近。 故选B。
3.根据文中cientists have studied earthquakes and made maps that show the “earthquake belts”. In areas in these belts, it’s possible for earthquakes to happen描述可知地震带可能告诉人们在哪发生地震。故选C。
4.。通读全文可知只有C是正确的,我们应该建造更坚固的房子来抗震。故选C。
5.。根据文中In the future, scientists will be able to tell when and where an earthquake will be before they happen. They can also tell people what to do and how to do it.在科学家对地震的预测的帮助下,我们不在害怕地震。根据题意故选A。
考点:考查科普类短文阅读
We want some help
Sandy: Please help me. I am a girl from America. I can’t learn Chinese well. My Chinese teacher always speaks too fast. Many of my friends think Chinese is easy. But I don’t! I can’t get high marks(高分). Sometimes, I can’t understand what the teacher says in class. How I hope I can have a Chinese pen friend.
Jim: I am too short. I am only 1.4 meters tall. I like playing basketball, but they all say I can’t be a good basketball player. How can I be as tall as all my friends? Can short boys play basketball? I hope someone can teach me how to be a good guide(后卫).
Joan: I want to be a slim girl. Some of my friends say I am too fat(胖). Is it because my parents are fat,too? Am I a pretty girl? When I see those slim girls, my eyes are green. I hope to know some ways to be slimmer.
Danny: I need friends. I am sad because I don’t have many good friends to chat with. I am not good at talking. And my face turns red when I am with many people. But I really want to have many friends. Can you tell me how to make friends with other children?
Children in need of __1.___
___2.____ | Problem (问题) | Goal(目标) |
Sandy | Not being __3.____ at Chinese | To __4.___ a Chinese pen friend |
Jim | Being too ___5._______ | To be taller and to play ___6._____ well to be a good __7.__. |
Joan | Being too __8.______ | To be slimmer. |
Danny | Not having friends to ___9.____ with | To know ____10.___ to make friends. |