题目内容

Hunan TV's new program, Dad,Where Are We Going? has become very popular since last year. The show tells us that fathers should take part in their children's growing-up. In fact, this topic was always mentioned by Zeng Guofan (1811-1872). a famous official(官员)during the late Daoguang Period of the Qing Dynasty (1644-1912).

Although Zeng spent most of his time away from his family, his letters back home to his children and younger brothers have become famous. In these letters, there are many helpful suggestions on proper behavior(行为). Many of his ways on child education are popular among today's Chinese parents, including reading classical books and so on. His child-raising methods are useful for today's busy fathers. Like Zeng, they also spend most of their time away from home.

According to Zeng, the purpose of education was to learn wisdom(智慧)from books, rather than getting an official position. Children should know that the most important purpose of studies is to get more knowledge about nature and life.

"But now ,parents just want their children to be rich and powerful. " Mr. Tang, a writer in China, said.

Some teachers say that parents need to build a good relationship with their children. Parents shouldn't force (强迫)their children to realize their wishes.

In Zeng's letters, he asked his young children to do housework as part of their daily life, even though his children had many helpers. He believed that doing housework would make his children more confident and independent(独立的).

1.When was Zeng Guofan born?

A. In 1811. B. In 1644.

C. In 1872. D. In 1912.

2.Which o fthe following statements is TRUE, according to the passage?

A. Zeng Guofan was a great writer during the late Guangxu Period.

B. Zeng Guofan is one of the fathers in the program, Dad,Where Are We Going?

C. Many of Zeng Guofan's ideas on educati'on are not accepted by modern people.

D. Zeng Guofan was very busy and spent most of his time away from his family.

3.The purpose of education is to _____ according to Zeng Guofan.

A. get an official position

B. learn wisdom from books

C. get high scores in exams

D. make a lot of money in the future

4.Which of the following would be the best title for this passage?

A. Fathers Influence Their Children's Growing-up

B. Zeng Guofan and His Children

C. How to Raise a Child

D. Dad, Where Are We Going?

1.A

2.D

3.B

4.A

【解析】

试题分析:这篇文章讲述清朝道光晚期的高官曾国藩是如何教育孩子及家中年幼的兄弟。他的家书在现在的父母中广为传颂,作者建议大家学习曾国藩教育孩子多读书,从书中获得智慧,更多的了解自然和生活,而不是得到一定的官位。

1.In fact, this topic was always mentioned by Zeng Guofan (1811-1872). a famous official(官员)during the late Daoguang Period of the Qing Dynasty (1644-1912).事实上,这个话题提及到清朝道光晚期的著名的官员曾国藩。可知选A

2.. 题意根据短文下面那一项叙述是正确的?A曾国藩是光绪晚期的伟大的作家。B曾国藩是爸爸去哪儿了节目中的一位父亲。C曾国藩的一些观点不被现在的许多父母接受。D曾国藩很忙,他的大部分时间是远离家乡度过的。故选D。

3.。故选B。

4. A。

考点:教育类短文阅读

练习册系列答案
相关题目

任务型阅读(10分)

When people want to find something on the Internet, they often say,“Let’s Google it!”It means “Let’s search for it on the Internet!”

It all began in the summer of 1995, Larry Page, 24, and Sergey Brin, 23, met at Stanford University. In their project, the two students came up with a plan to make a new search engine(引擎). They founded(成立)Google a year later. It became a company on September 7,1998.

Google is not the first search engine, but it is certainly the most successful. Google’s worldwide market share(市场占有率)was as high as 82.8 percent last year, according to Marketshare. Hitslink.com.

Before Google,search engines ranked (排名) websites simply by how many times the webpage has been visited. Page and Bin used a completely different way, by the number of other websites that linked(链接) to that site. Google helps people find the most important site that connects to their key words.

As popular as Google in the English world, in China, Baidu is the most popular and biggest search engine. It held a market share of nearly 80 percent for web search in 2012.

Baidu was started in 2000 by Li Yanhong and Xu Yong. It offers searches for website, audio, images...It also provides the largest online Chinese encyclopedia(百科全书),Baidu Baike.

1题为判断正误(“T”表示正确,“F”表示错误);2题完成句子;3题简略回答问题;4题找出下面句子的同义句;5题将文中画线句子译成汉语。

1.Google is the first search engine.( )

2.The word “Google”has the same meaning as .

3.When did Larry and Sergey make Google a company?

4.Google is the most successful search engine, but it isn’t the first one.(找近义句)

5.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网