题目内容

完形填空(共10小题,每小题2分,计20分)

阅读下面短文,掌握其大意,然后从各小题所给的四个选项中选出最佳选项。

The New Year is a time of friends, family and fun. People the New Year with many traditions and activities. , not all countries celebrate New Year’s Day in the same way.

In Japan, people throw beans. They throw beans while ,“Devils(魔鬼)out ,good luck/happiness in.”After throwing the beans, family members pick up and eat the same number of beans as their age. It will bring and good luck for the New Year.

In China, People buy presents, decorations,foods and new clothes a few weeks before the new year. They clean their houses to bad luck. On New Year’s Eve people usually get together for a big meal. On New Year’s Day, children will hongbao from their parents. People think it will bring good luck to children. People always visit their and friends at this time. The Lion Dance is a activity that is held during the Chinese New Year. People believe that the sound of drums can keep devils away.

In India, people usually visit temples to give thanks for a good harvest. Then men and women traditional dances. Family members also enjoy delicious food. They say goodbye to the old year and welcome the New Year.

1.A. celebrate B. take C. break D. promise

2.A. So B. And C. Then D. However

3.A. pulling B. shouting C. playing D. practicing

4.A. worry B. advice C. health D. time

5.A. turn on B. sweep away C. take off D. tidy up

6.A. accept B. make C. buy D. receive

7.A. characters B. soldiers C. relatives D. museums

8.A. beautiful B. traditional C. modern D. boring

9.A. quiet B. slow C. personal D. loud

10.A. perform B. spend C. hear D. check

1.A

2.D

3.B

4.C

5.B

6.D

7.C

8.B

9.D

10.A

【解析】

试题分析:本文叙述了人们有许多庆祝新年的传统和活动,并不是所有国家都以同样的方式来庆祝新年。在日本,人们扔豆子。在中国,新年前几周人们买礼物、装饰品、食物和新衣服。在印度,人们通常参观寺庙感谢丰收。

1.动词辨析及对语境的理解。人们有许多庆祝新年的传统和活动。 A. celebrate庆祝;B.take拿,获得;C.break打破;D. promise允诺,许诺。根据not all countries celebrate New Year’s Day in the same way可知这里指的是庆祝,故选A。

2.2】考查连词辨析及对语境的理解。然而,不是所有国家都以同样的方式庆祝新年。A. So所以;B. And和,而且;C. Then然后;D. However然而。However表示转折,后加逗号,故选D。

3.3】考查动词辨析及对语境的理解。他们抛豆子的同时喊“魔鬼走开,好运进来。” A. pulling拉,拖;B. shouting呼喊,喊叫;C. playing游戏,玩耍;D. practicing练习。根据引号后的内容可知这里指的是喊叫的内容,故选B。

4.4】考查名词辨析及对语境的理解。它能在新的一年中带来健康和好运。A. worry担心,烦恼;B. advice建议;C. health健康;D.time时间。根据and good luck可知这里与好运对应的是健康,故选C。

5.5】考查动词词组辨析及对语境的理解。他们打扫房间来清除坏运气。 A. turn on打开;B. sweep away清除;C. take off起飞,脱下;D. tidy up收拾,整理。根据空格后的bad luck可知要去掉坏的运气,故选B。

6.6】考查动词辨析及对语境的理解。在新年那天,孩子们将收到来自父母的红包。A. accept接受;B. make制作;C. buy买;D. receive收到。根据空格后hongbao from their parents可知这里指的是孩子从父母那里收到红包,故选D。

7.7】考查名词辨析及对语境的理解。这时人们总是拜访他们的亲戚和朋友。A. characters人物角色; B. soldiers士兵;C. relatives亲戚;D. museums博物馆。根据空格后的friends可知与朋友对应的是亲戚,故选C。

8.8】考查形容词辨析及对语境的理解。舞狮是春节期间举行的一项传统活动。A. beautiful美丽的;B. traditional传统的;C. modern现代的;D. boring无聊的。根据上文the New Year with many traditions and activities可知这里指的是传统的,故选B。

9.9】考查形容词辨析及对语境的理解。人们认为喧闹的鼓声可以让魔鬼离开。A.quiet安静的;B. slow慢的;C. personal个人的;D.loud大声的,喧吵的。根据sound of drums can keep devils away可知大声的敲鼓的声音才能把魔鬼赶走,故选D。

10.0】考查动词辨析及对语境的理解。然后男人和女人们表演传统舞蹈。A. perform 表演;B.spend花费;C. hear听D. check检查。根据空格后的traditional dances可知是表演舞蹈,故选A。

考点:文化类短文。

练习册系列答案
相关题目

任务型阅读(共5小题,每小题2分,计10分)阅读短文,并按要求完成1-5题。

Each year, many Chinese people go abroad because of all kinds of reasons. They are becoming younger and younger year by year. Even some Chinese parents send their children to foreign when they are only in a middle school. They think their children can get a wider view, less(学业)competition or family honor. But life can be bad for young people there. At first, they have to face the culture differences and language problems. However, these are not always the most difficult things to overcome(克服).To most children, controlling(管理)themselves well is a big challenge when studying alone in a strange country. Yu Yang, a 15-year-old student from Guangdong Province studies in a high school in Toronto, Canada .To his surprise; his teachers there seldom push students to study abroad. And usually there isn’t too much homework. Students have a lot of free time. Some of his friends spend their whole year’s money in the first two months of the new term. So they have to ask their parents for some more money.

On the one hand, studying abroad can help students learn foreign languages quickly and open up their eyes, but on the hand, some children may feel lonely, become bad, lose themselves, etc. Many problems may happen to them. These are different from their original thoughts. So parents should think them over before their children go abroad.

1题完成句子;2题简略回答问题;3题将文中横线处空缺的一个单词填写在下面的答题线上;4题找出并写下全文的主题句;5题将文中画线句子译成汉语。

1.According to the writer, parents should before sending their children to go abroad.

2.Why do Chinese parents send their children abroad?

3.

4.

5.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网