题目内容
Many animals hide to stay alive. They hide in many ways. Some animals hide in leaves; some animals hide in snow. Usually their colors or shapes help protect them. It’s hard to see an Arctic bear in snow. Its white fur helps protect it. Chameleons(变色龙) can hide by changing colors. Their skin turns the same color as what is around them. Some chameleons can change colors in five minutes.
Many animals try to look bigger than they are to stay alive. Some animals can make other animals think they are very big. If they look very big, animals that are looking for food will run away. Bears can walk on two legs. They look very, very scary. Some animals will run away from them.
Many animals try to stay around other animals. This helps them stay alive. Zebras stay close together so that they can help each other look out of danger. Seeing many stripes at once can also confuse animals that want to eat them. Some birds stay in a circle, each toward a different direction. In this way they can also help each other stay alive by looking around for animals that many want to eat one of them.
1.Animals have ways to stay alive. How many kinds of animals are mentioned in the passage ?
A. One B. Two C. Three D. Four
2.Why do animals hide ?
A.Because they like to play hide-and-seek.
B. Because they are shy.
C. Because they want to catch others.
D. Because they want to protect themselves.
3.How do Chameleons hide ?
A. They change colors. B. They change shapes.
C. They hide in snow. D. They hide in leaves.
4.How do zebras hide ?
A. Become good friends.
B. Talk to each other.
C. Help each other look out for danger.
D. Eat and play together.
5.Why do animals try to look bigger than they are ?
A. They want other animals to run away from them.
B. They want other animals to follow them.
C. They want other animals to see them.
D. They want other animals to like them.
1.D
2.D
3.A
4.C
5.A
【解析】
试题分析:这篇文章主要讲了动物为了存活采取不同的方法保护自己,有将自己藏在叶子里或藏在雪里的,有为了吓跑敌人而使自己看起来强大的,有一起生活彼此帮助的。
1.细节理解题。文章提到了靠颜色掩护自己的北极熊和为吓跑敌人能站立起来使自己看起来比自身强大的熊,提到了靠改变颜色保护自己的变色龙,提到了过群居生活用身上的斑纹迷惑敌人的斑马,还提到了朝向各个方向在遇到危险时互相提醒的鸟,故选D。
2.细节理解题。根据Usually their colors or shapes help protect them.可知动物躲藏起来是为了保护自己,故应选D。
3.细节理解题。根据Chameleons(变色龙) can hide by changing colors.可知变色龙靠改变自身颜色来保护自己,故选A。
4.细节理解题。根据Zebras stay close together so that they can help each other look out of danger.可知斑马是靠群居生活来保护自己,故选C。
5.细节理解题。根据If they look very big, animals that are looking for food will run away.可知有的动物使自己看起来强大是为了吓跑别的动物,故选A。
考点:生活百科类阅读。