题目内容

Nowadays people are making themselves beautiful in Korean ways.

“Thank goodness you have double eyelids(双眼皮). Your parents will save a lot of money.” said a family friend when I was five years old. Double eyelids, which almost all the white people have, are rare among Northeast Asians. Only 25% of South Koreans are born with double eyelids.

I never quite understood how having double eyelids saved my parents money until this summer. When I came back to Seoul, everywhere I noticed cosmetic surgery clinics(整形诊所) and advertisements with South Korean women—tall, thin, with milky skin, long legs, nice big eyes and perfect noses. I found that South Korean beauty meant looking as “white” as possible.

Cosmetic surgery has a kind of magical attraction(吸引) to women — the promise of beauty. Women are often sure that suffering is necessary and worthy in order to be beautiful. This suffering is not for nothing. It is believed that beauty leads to attracting a better-looking partner, which then leads to a better-looking child and a better life.

Appearance is starting to be more important in work places. People with good appearance can have more chances. For example, my 29-year-old brother, who is slim and very tall, gets more job chances than his best friend, who is short and heavy, though both of them came from the same college, had the same good marks in their studies. In fact, many South Koreans believe that physical beauty equals happiness.

1.How many South Koreans are born with double eyelids?

_____________________________________________________________________

2.When did the writer understand having eyelids saved his parents money?

_____________________________________________________________________

3.Does cosmetic surgery have much attraction to women according to the writer?

_____________________________________________________________________

4.What kind of people can get more job chances?

_____________________________________________________________________

5.What do you think of cosmetic surgery?

_____________________________________________________________________

1.Only 25% (of South Koreans).

2.This summer. / Not until this summer. (无not ,只有until不能算对)

3.Yes, it does.

4.People with good appearance.

5.I think it’s unnecessary because physical beauty equals happiness.

I think it’s unnecessary because it costs a lot of money.

I think it’s good because it can make people beautiful.

I think it’s dangerous because it may hurt people.

( 学生可以有自己的观点, 但须语句表达正确,能自圆其说,才能得分)

【解析】

试题分析:短文大意:现在人们常做韩式美容。外观已开始在工作场所更重要。具有良好的外观的人可以有更多的机会。事实上,许多韩国人相信美貌等于幸福。

1.根据第二段最后一句Only 25% of South Koreans are born with double eyelids.可知。只有25%的韩国人出生时是双眼皮。所以作答Only 25% (of South Koreans)。

2.根据第三段首句I never quite understood how having double eyelids saved my parents money until this summer.可知直到今年夏天我才完全明白如何有双眼皮就省了我父母的钱。所以作答This summer. / Not until this summer. (无not ,只有until不能算对)。

3.根据第四段中Cosmetic surgery has a kind of magical attraction(吸引) to women可知整容手术对女性有一种神奇的吸引力,所以作答Yes, it does。

4.根据第五段第二句People with good appearance can have more chances.可知具有良好外观的人可以有更多的机会。所以作答People with good appearance。

5.事实上,许多韩国人认为,美就是幸福。所以作答I think it’s unnecessary because physical beauty equals happiness.

I think it’s unnecessary because it costs a lot of money.

I think it’s good because it can make people beautiful.

I think it’s dangerous because it may hurt people.

( 学生可以有自己的观点, 但须语句表达正确,能自圆其说,才能得分)

考点:任务型阅读。

考点分析: 考点1:新闻报道类

新闻报道类阅读理解:

    阅读能力是中学生学习英语应具备的一种基本能力。学习英语的一个重要目的在于获取信息。通过阅读这一重要手段,我们可以大量地获取知识,拓展知识面,还可以增强语感,培养敏捷的思维能力。

阅读理解也是各地中考试题的必考题型之一,在中考试题中占有较大比例,主要考查学生通过文字获取信息的能力。在中考中,阅读的篇数一般是三到四篇,选材范围越来越广,除故事、幽默、人物轶事外,科普性文章也多了起来。体裁也趋于多样化,有记叙文、说明文、应用文等。还要求学生能理解及解释图表多提供的简单信息等。三四篇短文中有的难度跨度较大,以便拉开档次,体现选拔功能。并且扩大了选材范围,主要考查考生阅读所给材料,理解其中词语、句子或片段含义的能力。有时涉及对全文意思和篇章结构的理解,对一些问题作出推理和判断。阅读理解的考核中包括了对词汇、语法等语言知识的考查,要求学生具备一定的背景知识、各种常识、科普知识和一定的分析及逻辑推理能力;要求学生具有归纳段落大意、中心思想的能力。测试的方向由时间、地点、身份、人物等一些细节问题,改为测试对全文整体意义的理解程度;由考查短文的表层现象改为考对文章深层含义的理解和逻辑推断能力。另外,任务型阅读形式灵活多样,内容丰富多彩,联系实际,易考查学生的灵活运用能力和对语言的综合运用能力。在中考中占30-40分。

试题属性
  • 题型:
  • 难度:
  • 考核:
  • 年级:
练习册系列答案
相关题目

When you are about to do something brave, a cheerful wish of “Good luck!” from a friend can be helpful. But if you think you need lots of luck, what else might you do?

In the UK and US there are some strange traditions for bringing yourself a little more good luck. Some are hundreds of years old and some are much newer.

Have you heard the saying “When you wish upon a star”? If you are looking up at the sky on a clear night and you see a sudden flash of light, it is probably a shooting star! Seeing one doesn’t happen very often. The saying goes that you have been very lucky if you see one, and so if you make a wish, it will come true.

Maybe you have heard of the lucky rabbit’s foot. Some people believe that rabbits are lucky animals, so they carry a part of the rabbit, its foot, for good luck. There are all kinds of strange, unclear rules about which of the rabbit’s feet is the luckiest. It is said that this good luck tradition is the oldest one of all. However, as the funny saying goes, “Depend on the rabbit’s foot if you will, but remember it didn’t work for the rabbit!”

People in Britain love trees. If it is autumn and leaves are falling from the trees, some people try to catch the leaves as they fall because they think each leaf they catch will bring them a lucky month in the following year—they will need to catch 12 falling leaves to have a whole of good luck!

1. Which thing is said to be the oldest good luck tradition?

A. A falling leaf. B. A foot of a rabbit.

C. A shooting star. D. A wish from friends.

2. According to Paragraph 3, we know that ______.

A. people can see a shooting star on a rainy night.

B. shooting stars can often be seen by people

C. people believe that it’s unlucky to see a shooting star.

D. your wish may come true if you see a shooting star.

3. British people try to catch 12 falling leaves because ______.

A. the leaves fall in autumn.

B. there are so many leaves to catch.

C. they want to have a whole year of good luck.

D. the leaves can bring them a lucky month.

4. In Paragraph 5, the underlined word “them” refers to (指) ______.

A. leaves B. people

C. trees D. years

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网