题目内容
Some people have a very poor sense of direction. Unluckily, I am one of them. I have visited a place many times but I may still get lost there the next time.
When I was a little girl, I never dared to ask strangers the way. And so I used to walk around in circles and hope that by chance I would get to the place I was going to.
Now, I am no longer too shy to ask people for directions, but I often receive helpless or even wrong information. So I try to avoid giving people wrong directions. If anyone ever asks me the way somewhere, I would say, “Sorry, I am a stranger here.”
Once on my way to work I was stopped by a man. He asked me if I could tell him the way to the Friendship Building. I gave him my usual reply. But just as I walked on only a few steps. I realized that he had asked the way to my office building. However, I had no time to turn back and look for him. I was rushing to meet with someone at my office and I didn’t want to keep him waiting.
When I just got to my office, the secretary(秘书) showed in the man who had asked me for directions. Imagine how embarrassed I was and how surprised he was when we saw each other at the first sight.
【小题1】The writer always refuses to give people directions because _____________.
A.she is a stranger to the city | B.she doesn’t know the people |
C.she has no time to help others | D.she’s afraid of giving wrong direction |
【小题2】 A man stopped the writer on the way to _____________.
A.sell her something | B.ask her the time |
C.make friends with her | D.ask for the direction |
【小题3】The Friendship Building is the place where the writer ______________.
A.lives | B.studies | C.works | D.teaches |
【小题4】The words “embarrassed” in the paragraph means “___________”.
【小题5】Which of the following is TRUE according to the passage?
A.The writer is too shy to give others directions. |
B.The writer has a very poor sense of direction. |
C.The writer never got lost when she was young. |
D.The man was quite nervous when he saw the writer. |
【小题1】D
【小题2】D
【小题3】C
【小题4】A
【小题5】B
解析试题分析:这篇短文讲述的是因为作者自己方向感很差,所以当有人向他问路时,他总是拒绝别人。有一次又有一个人向作者问路,作者像往常一样拒绝了他。但是他随后就意识到那个地方正是他工作的地方,可已经来不及了。当作者在办公室里见到那个陌生人时,作者感到非常的尴尬。
【小题1】细节理解题。根据短文开头Some people have a very poor sense of direction. Unluckily, I am one of them.可知,作者的方向感很差,所以他不敢给别人指示方向。故选D。
【小题2】细节理解题。根据短文第四段中Once on my way to work I was stopped by a man. He asked me if I could tell him the way to the Friendship Building.可知,一次在回家的路上,一个陌生人向作者询问怎样去友谊大厦,即在向他问路。故选D。
【小题3】细节理解题。根据短文第四段中I gave him my usual reply. But just as I walked on only a few steps. I realized that he had asked the way to my office building.可知,当一个陌生人向作者问路的时候,作者像往常一样拒绝回答,但是后来他突然想起来,友谊大厦就是作者的办公楼,就是他工作的地方。故选C。
【小题4】词义猜测题。根据划线单词所在的句子以及上文第四段中的内容可知,当那个陌生人问路的时候,作者像往常一样,没有为他指路。但是后来在作者的办公室里,作者又再次见到了那个陌生人,所以见面时,作者应该是感到很尴尬。故选A。
【小题5】推理判断题。根据So I try to avoid giving people wrong directions.可知,作者不给陌生人指路是因为他自己方向感差,害怕给别人指错了方向,故A不对;根据I have visited a place many times but I may still get lost there the next time. 可知C不对;短文中没有提到那个陌生人见到作者时的感受,但是不应该是nervous,紧张,故D不对;根据Some people have a very poor sense of direction. Unluckily, I am one of them可知B是正确的。故选B。
考点:日常生活类短文阅读。
练习册系列答案
相关题目
Some people believe that classes, teachers and school buildings will no longer be necessary in the near future because of the Internet and other new technology. Perhaps this will be true one day, but if the world has no schools, I can't imagine how our society will be. In fact, we should learn how to use new technology to make schools better. We should invent a new kind of school connected to libraries, museums, science centers, labs and even companies. Technological companies should create learning programs for schools. Scientists could give talks through the Internet. TV networks and local stations could develop programs about things students are studying in school. Labs could set up websites to show new technology, so students could see it on the Internet.
Is this a dream? No. There have been many cities where this is beginning to happen. Here the whole city is connected to the Internet, and learning can take place at home, at school, and in the office. Businessesprovide programs for the schools and the society. The schools provide computer labs for people without their own computers at home. Because everyone can go on the Internet, older people use it as much as younger ones, and everyone can visit faraway libraries and museums as easily as nearby ones. How will this new thing of school change the usual way of learning? It is a little early to be sure, but it is very exciting to think about it. Technology will change the way we learn; schools will change as well; and we will learn something from the Internet.
【小题1】Who thinks that students won’t have to go to school?
A.Everyone. | B.The writer. |
C.Some people. | D.The teachers. |
【小题2】What does “a new kind of school” mean in the passage?
A.A school with many new computers. |
B.A school with many new students. |
C.A school with many new teachers. |
D.A school connected to the Internet. |
【小题3】 What the writer thinks is that____________.
A.schools are still necessary |
B.more schools should be built |
C.there should be fewer schools |
D.more computers are needed in schools |
【小题4】Why do people think learning can take place at home,at school, and in the office?
A.Because whole city is connected to the Internet. |
B.Because everyone can go on the Internet. |
C.Because gettting online is very easy. |
D.Because scientists could give talks through the Internet. |
【小题5】What fact does the passage NOT provide?
A.Technology will change our way of learning. |
B.If you are a student ,you can set. up websites to show new technology. |
C.The schools provide computer labs for those who have no personal computers. |
D.On the Internet,you can visit another city’s libraries as easily as the people there. |
A 7-magnitude(震级)earthquake hit Ya'an, Sichuan at 8:02 on April 20, 2013, and it killed at least 196 people and injured more than 11,000.
Together with other students, Yang Xuelan ran out to the playground. She was safe. But all her textbooks and exercise books were buried(埋)in the teaching building.
What can we do when an earthquake happens? In fact, there's little we can do to stop natural disasters (自然灾害) such as earthquakes happening. But, some methods can reduce the harm they cause.

◆ Drop down onto your hands and knees. This way can protect you from falling.
◆ Cover your head under a strong table or desk. You can also stay along a wall, and cover your head with your arms and hands.
◆ Hold on to(守住,抓牢) your shelter(遮蔽物) until the shaking stops. Be prepared to move with your shelter if the shaking continues.
Schools can normally take the earthquake drills(演练) to help student stay alive.
【小题1】How many people lost their lives in the earthquake in Ya'an?
A.At least 196. | B.More than 11,000. |
C.Less than 196. | D.About 11,196. |
【小题2】When the earthquake happened in Ya'an, Yang Xuelan was
.
A.at home | B.at school | C.on her way to school | D.playing on the playground |
【小题3】What does the underlined word "reduce" mean in Chinese?
【小题4】According to the writer, we can
to reduce the harm natural disasters cause.
A.do nothing | B.stay at home |
C.take some methods | D.run out of the house |
【小题5】Which of the following can help you stay alive in an earthquake?
A. Dropping down onto your hands and knees.
B. Covering your head under a strong table or desk.
C. Holding on to your shelter until the shaking stops.
D. A, B and C.
According to the traditional Chinese lunar calendar, we officially welcome the Year of the Horse better than others.
The horse has played an important role throughout human history all over the world. Horses were used for thousands of years as a means of transportation, a weapon of war and a plougher of fields(犁地农具), but "the horse was more than just a vehicle - it had more character than a car, a tank or a tractor," Clare Balding wrote for The Telegraph.

In the Middle Ages in Western societies, the horse was a symbol of chivalry(骑士神)and nobility(贵族). In fact, the word "chivalry" comes from "cheval" in Old French, which meant horse. The idea of chivalry helped to fashion the 19th-century "gentleman", which was about good manners, courage and honesty to friends.
Nowadays, because of economic(经济) development, people in Western societies are less likely to see or ride horses. People living in cities, in particular, hardly ever experience horses except through movies, paintings or books. But horse racing, and betting .money on horse races, is still popular. The Kentucky Derby is one of the most popular sporting events every year in the US.
In the UK, the royal police still go around the city on horseback and the Queen rides in a traditional horse-drawn carriage on "ceremonial occasions (正式场合)”.
Some sayings about horses are still used in English today. For example, people still say "hold your horses" to mean “slow down". If someone seems too proud, people might tell him or her to "get off his or her high horse". And since horses are strong and energetic, there are expressions such as "as strong as a horse", "workhorse" and "horsing around". .
Interestingly, the horse also appears in many Chinese sayings, such as Qianlima, which means a talented person. Other Chinese horse sayings include Madaochenggong (instant success) and Baimawangzi (prince charming).
Besides their physical strengths, horses are smart and have "excellent memories", according to Discovery News. Maybe that's why Chinese people say, "An old horse never gets lost".
Since the horse is honored as a symbol of many great qualities, people born in the Year of the Horse are said to share them.
【小题1】According to Chinese tradition, which year is welcomed best officially?
A.the Year of the Snake | B.the Year of the Tiger |
C.the Year of the Mouse | D.the Year of the Horse |
【小题2】According to the passage, which is NOT the role of the horse nowadays?
A.A weapon of war. |
B.The royal police's transportation to go around in the UK. |
C.Race horses. |
D.Animal actors in movies. |
【小题3】If a friend of yours is overconfident, what are you supposed to tell him or her?
A.Hold your horses. | B.Get off your high horse. |
C.Be as strong as a horse | D.An old horse never gets lost |
【小题4】According to the passage, which is NOT the reason why people like horses?
A.The horse has played an important role throughout human history all over the world |
B.The horse was a symbol of chivalry and nobility in the Middle Ages in Western societies. |
C.Besides their physical strengths, horses are smart and have “excellent memories". |
D.Horses are only used as a means of transportation like a car, a tank or a tractor. |
【小题5】From the passage we know that .
A.Economy develops a lot, so people in Western societies hardly see or ride horses nowadays. |
B.The Kentucky Derby is one of the most popular betting events every year in the US. |
C.Qianlima in Chinese means a person who can run one thousand kilometers a day. |
D.Since the horse is honored as a symbol of many great qualities, people born in the Year of the Horse are said to be as strong as a horse. |