题目内容
When I was a boy,I was a football fan.I always played football with some other boys in the backyard(后院) all the time .My mom was worried that I would get ill in the hot summer.
One day my brother gave me a new football.I came into the yard and played it excitedly .But suddenly,the ball flew through the window and nearly hit my dad.Dad said nothing. He took my football and cut it into halves.
I didn’t cry because I knew how terrible my mistake was.I didn’t expect to get another football.But to my surprise ,Dad bought me another one the next month and told me to be more careful. I was really thankful for my father’s forgiveness(宽恕).He showed me that even though I made a mistake ,he still loved me and gave me another chance.
Parents always give us their unconditional (无条件的) love and forgiveness.We should always give our love and forgiveness to them,too.
阅读短文,选择正确答案
1.The writer played football in the backyard all the time because .
A.he was easy to get ill
B. he was a football fan.
C. his father was a football player
D. his mother was worried about him
2.How did the writer feel when he got the football from his brother?
A. Sad B.Worried C. Terrible. D.Excited
3.The writer didn’t cry because ______ _.
A. he knew his mistake
B.his father cut the football into halves
C. his father was very happy
D.he hit his father
4.After his dad bought him another football,the writer ________________ .
A. forget his mistake
B. was angry
C. was thankful for his father’s forgiveness
D.didn’t like it
5.What can we learn from the story?
A.We should learn to play football.
B.We should love our parents.
C. We should play football with our parents.
D.We shouldn’t make mistakes.
1.B
2.D
3.A
4.C
5.B
【解析】
试题分析:本文讲述了一个有关一个男孩和父亲的故事。这个男孩对足球很热衷,有一天哥哥拿了个新篮球给他,他玩得很兴奋,突然球从窗户飞进去并撞到他的父亲,父亲当场把足球摔成两半。下个月,父亲给他买了另外一个足球。他对父亲的宽恕和爱非常感激。这篇文章也教育我们在获取父母爱和宽恕的同时,也要给药给予父母爱与宽恕。
1.小题1】细节理解题。根据When I was a boy,I was a football fan.I always played football with some other boys in the backyard(后院) all the time .可知前后两句构成因果关系。故选B。
2.小题2】细节理解题。根据One day my brother gave me a new football.I came into the yard and played it excitedly .中“excitedly”这个词可知他的心情很兴奋,故选D。
3.小题3】细节理解题。根据I didn’t cry because I knew how terrible my mistake was.可知他没哭,是因为他意识到自己犯的错误很严重。故选A。
4.小题4】细节理解题。根据Dad bought me another one the next month and told me to be more careful. I was really thankful for my father’s forgiveness(宽恕).可知父亲买足球给他后,他对他的父亲的宽恕非常的感恩,故选C。
5.小题5】主体归纳题。根据短文最后一段Parents always give us their unconditional (无条件的) love and forgiveness.We should always give our love and forgiveness to them,too.可知我们应该学会爱我们的父母。故选B。
考点:故事类短文阅读。