题目内容
Asia-Pacific Economic Cooperation(APEC亚太经济合作组织) members met in Beijing from November 5 to 11 to discuss the future of APEC and the overall development of the Asia-Pacific area. APEC, which was set up(成立) in 1989,is a forum(论坛) for 21 member countries to develop free trade and economic cooperation throughout the Asia-Pacific area.
Though Asia-Pacific Economic Cooperation came to a successful close, the "APEC Blue" has become popular in Beijing, even in China. A clear blue sky in Beijing is difficult to see during the smog(雾) season, so Beijingers gave it a name: "APEC Blue".
"Oh, how beautiful the autumn sky is and how fresh the air is!" This is how most Beijingers feel during APEC. "I hope the APEC Blue will remain, and I believe, through the efforts we continue to make, it will."
A lot of environmentally friendly ways were taken to reduce(减少) the Beijing smog during the APEC meeting, including limiting the number of cars on the road, stopping some factories in neighboring cities and so on.
Perhaps we can learn something from London, where the Great Smog killed 4,000 people :in four days in 1952. Britain then passed its first air pollution act, which required that all power plants in London should be shut down, factories must build taller chimneys, and the heating system must be improved.
In order to keep "APEC Blue", Beijing plans to build air corridors(通道) to blow away pollution. Not all agree with this way. Song Guojun, a professor(教授) of environmental studies(环境研究)at Renmin University, believes that this way will not solve the problem at its root, and only by controlling the source(源头) of pollution will Beijing see bluer skies.
1.APEC has been set up for years.
A.21 B.1989 C.25 D.6
2.The "APEC Blue" was named by .
A. APEC B. people in China
C. Beijingers D. 21 countries
3.The underlined words "power plants" probably means .
A.发电厂 B.加热系统
C.能源植物 D. 工厂
4. According to the passage,________is not right.
A. Beijingers believe the APEC blue will remain, if they continue making efforts.
B. A lot of ways were taken to reduce the Beijing smog.
C. The Great Smog killed 4,000 people :in four days in 1952 in London.
D. Song Guojun believes that no way will solve the problem at its root.
1.C
2.C
3.A
4.D
【解析】
试题分析:这篇短文从今年11月份在北京举行的APEC会议入手,引出了那几天北京湛蓝的天空,讨论了现在空气污染问题非常严重,并举了1952年英国的大雾霾天气的影响及英国的一些做法的例子,告诉我们中国控制空气污染还需要继续努力,想办法解决。
1.细节理解题。根据短文第一段中which was set up(成立) in 1989可知,APEC,即亚太经济合作组织建立于1989年,到今年为止有25年了。故选C。
2.细节理解题。根据短文第二段中A clear blue sky in Beijing is difficult to see during the smog(雾) season, so Beijingers gave it a name: "APEC Blue".可知,在雾霾季节里,北京难得看到蓝色的天空,没有雾霾,所以北京人就把那几天的蓝色天空命名为:APEC蓝。由此可知选C。
3.词义猜测题。根据划线单词所在的句子Britain then passed its first air pollution act, which required that all power plants in London should be shut down, factories must build taller chimneys, and the heating system must be improved.可知,这里作者举了1952年英国大雾的例子,当时英国通过了空气污染法案,邀请伦敦所有的发电厂都关闭,工厂必须修建更高的烟囱,供热系统必须提高等。power plant是发电厂的意思,故选A。
4.推理判断题。根据I believe, through the efforts we continue to make, it will.可知A是对的;根据A lot of environmentally friendly ways were taken to reduce(减少) the Beijing smog during the APEC meeting,可知B是对的;根据the Great Smog killed 4,000 people :in four days in 1952.可知C是对的;根据Song Guojun…believes that this way will not solve the problem at its root,可知,宋国军教授认为修建空气通道吹散污染这个方法不能从根本上解决污染问题,但是并不是选项中所说的宋教授认为没有办法解决问题,故D不符合文意。
考点:环境保护类短文阅读。
For Sale(出售) One-bedroom apartment It’s near No. 1 High School. There is a park, a library and a supermarket near here. Right price. Tel:86825044 Time:10:00 a. m. -4:00 p. m. | City English Center Good English teachers give classes from 8:00 a. m. to 11:00 a. m. on weekends. Classes are ¥50 an hour. Please call Lisa at 53545156 on weekdays. Time:9:00 a. m. -4:00 p. m. |
For Rent One hundred bikes. All bikes are new and colorful. It’s near the Center Hospital. Ten yuan a day. Call Mr. Li at 33843535 every day. | Found A green MP4 on the playground on Monday evening. See Lin Tao in Class 4, Grade 7. Room 518, Building B. |
根据以上信息,选择正确答案。
1.You can buy _____ by calling 86825044.
A. a bike B. an MP4 C. a bedroom
2.If Kangkang wants to learn English on Saturday, it’ll cost him _____ a day.
A. ¥50 B. ¥100 C. ¥150
3. If you want to rent a bike, you should call _____.
A. Mr. Li B. Lisa C. Lin Tao
4. Lin Tao _____ a green MP4.
A. has B. found C. lost
5. Which of the following is NOT true?
A. The apartment for sale has only one bedroom.
B. It will cost you ten yuan to rent a bike a day.
C. You can call Lisa at 53545156 on Sunday.