题目内容

Asia-Pacific Economic Cooperation(APEC亚太经济合作组织) members met in Beijing from November 5 to 11 to discuss the future of APEC and the overall development of the Asia-Pacific area. APEC, which was set up(成立) in 1989,is a forum(论坛) for 21 member countries to develop free trade and economic cooperation throughout the Asia-Pacific area.

Though Asia-Pacific Economic Cooperation came to a successful close, the "APEC Blue" has become popular in Beijing, even in China. A clear blue sky in Beijing is difficult to see during the smog(雾) season, so Beijingers gave it a name: "APEC Blue".

"Oh, how beautiful the autumn sky is and how fresh the air is!" This is how most Beijingers feel during APEC. "I hope the APEC Blue will remain, and I believe, through the efforts we continue to make, it will."

A lot of environmentally friendly ways were taken to reduce(减少) the Beijing smog during the APEC meeting, including limiting the number of cars on the road, stopping some factories in neighboring cities and so on.

Perhaps we can learn something from London, where the Great Smog killed 4,000 people :in four days in 1952. Britain then passed its first air pollution act, which required that all power plants in London should be shut down, factories must build taller chimneys, and the heating system must be improved.

In order to keep "APEC Blue", Beijing plans to build air corridors(通道) to blow away pollution. Not all agree with this way. Song Guojun, a professor(教授) of environmental studies(环境研究)at Renmin University, believes that this way will not solve the problem at its root, and only by controlling the source(源头) of pollution will Beijing see bluer skies.

1.APEC has been set up for years.

A.21 B.1989 C.25 D.6

2.The "APEC Blue" was named by .

A. APEC B. people in China

C. Beijingers D. 21 countries

3.The underlined words "power plants" probably means .

A.发电厂 B.加热系统

C.能源植物 D. 工厂

4. According to the passage,________is not right.

A. Beijingers believe the APEC blue will remain, if they continue making efforts.

B. A lot of ways were taken to reduce the Beijing smog.

C. The Great Smog killed 4,000 people :in four days in 1952 in London.

D. Song Guojun believes that no way will solve the problem at its root.

1.C

2.C

3.A

4.D

【解析】

试题分析:这篇短文从今年11月份在北京举行的APEC会议入手,引出了那几天北京湛蓝的天空,讨论了现在空气污染问题非常严重,并举了1952年英国的大雾霾天气的影响及英国的一些做法的例子,告诉我们中国控制空气污染还需要继续努力,想办法解决。

1.细节理解题。根据短文第一段中which was set up(成立) in 1989可知,APEC,即亚太经济合作组织建立于1989年,到今年为止有25年了。故选C。

2.细节理解题。根据短文第二段中A clear blue sky in Beijing is difficult to see during the smog(雾) season, so Beijingers gave it a name: "APEC Blue".可知,在雾霾季节里,北京难得看到蓝色的天空,没有雾霾,所以北京人就把那几天的蓝色天空命名为:APEC蓝。由此可知选C。

3.词义猜测题。根据划线单词所在的句子Britain then passed its first air pollution act, which required that all power plants in London should be shut down, factories must build taller chimneys, and the heating system must be improved.可知,这里作者举了1952年英国大雾的例子,当时英国通过了空气污染法案,邀请伦敦所有的发电厂都关闭,工厂必须修建更高的烟囱,供热系统必须提高等。power plant是发电厂的意思,故选A。

4.推理判断题。根据I believe, through the efforts we continue to make, it will.可知A是对的;根据A lot of environmentally friendly ways were taken to reduce(减少) the Beijing smog during the APEC meeting,可知B是对的;根据the Great Smog killed 4,000 people :in four days in 1952.可知C是对的;根据Song Guojun…believes that this way will not solve the problem at its root,可知,宋国军教授认为修建空气通道吹散污染这个方法不能从根本上解决污染问题,但是并不是选项中所说的宋教授认为没有办法解决问题,故D不符合文意。

考点:环境保护类短文阅读。

练习册系列答案
相关题目

Being able to multitask—doing several things at the same time-is considered a welcome skill by most people. But if we consider the situation of the young people aged from eight to eighteen, we should think again.

What we often see nowadays is that young people juggle a larger number of electronic devices as they study. While working, they also surf on the Internet, send out emails, answer the telephone and listen to music on their iPods. In a sense, they are spending a large amount of time in fruitless efforts as they multitask.

Multitasking is even changing the relationship between family members. As young people give so much attention to their own worlds, they seem to have no time to spend with the other people around them. They can no longer greet family members when they enter the house, nor can they eat at the family table.

Multitasking also has an effect on young people’s performance at university and in the workplace. When they were asked about their opinions of the effects of modern gadgets (器具) on their performance of tasks, many young people gave a positive response. However, the response from the worlds of education and business was not quite as positive. Educators feel that multitasking by children has a serious effect on later development of study skills. They believe that many college students now need help to improve their study skills. Similarly, employers (雇主) feel that young people entering the job market need to be taught all over again, as modern gadgets have made it unnecessary for them to learn special skills to do their work.

1. What does the underlined word “juggle” most probably mean?

A. Want to buy.

B. Use at the same time.

C. Take the place of.

D. Search information from.

2.In Paragraph 3, the author points out that _______.

A. family members do not greet each other

B. family members do not eat at the family table

C. young people get on well with their families

D. young people hardly communicate with their family members

3.What’s the main idea of the last paragraph?

A. Young people must learn skills for future jobs.

B. Young people benefit a lot from modern gadgets.

C. Multitasking is an important skill to young people.

D. Multitasking influences young people’s development seriously.

4.Which of the following is TRUE according to the passage?

A. Young people think multitasking is good for their study and work.

B. Employers consider it unnecessary for young people to be taught all over again.

C. Educators feel that young people don’t need to improve their study skills.

D. People from the world of education believe multitasking has a good effect on children’s later study skills.

5.The author develops (阐述) the passage mainly by ________.

A. providing special examples

B. following the natural time order

C. giving out a cause and analyzing (分析) its effects

D. comparing opinions from different worlds

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网