题目内容
Many people like to travel by plane, but I don’t like it because the airport is usually far from the city. You have to get there early and wait for hours for the plane to take off. You can’t open the windows. You can’t choose the food. Planes are fast, but it still takes hours to get out of the airport and into the city.
I like travelling by train. I think trains are safe. Railway stations are usually good in cities. When you are late for a train, you can catch another one. You can walk around in the train and open the window. You can see many interesting things on your way, though it takes a little more time.
I also like cars. You can start your journey whenever you want to, and you don’t need to get to a railway station or a bus stop. Also you can carry many things with you in a car. But sometimes there are too many cars on the road.
根据短文内容,选择最佳答案。
1.Why do many people like to travel by plane?
A. Because it is fast. B. Because it is safe.
C. Because it is fashion. D. Because it is cheap.
2.Which is not a good thing about the train?
A. You can open the window.
B. You can walk around in the train.
C. It takes a little more time.
D.It is safe.
3.If you want to take a lot of things with you, what kind of transportation will you take for travelling?
A. A plane B. A car C. A train D. A bus
4.What is the bad thing about the car?.
A. You needn’t go to a station.
B. You can start your journey whenever you want to.
C. There are too many cars on the road.
D. It is too expensive.
5.Which of the following sentences is true according to the passage?
A. The writer likes to take a train because it takes a little more time.
B. The writer likes travelling by plane.
C. The writer thinks it takes a lot of time to go to and get out of the airport.
D. The writer likes to take a car because he has a car.
1.C
2.B
3.B
4.C
5.A
【解析】
试题分析:在这篇短文里,作者讲述了对三种交通工具的看法。飞机很快,但机场远离市中心造成不便。作者喜欢火车,因为火车站在市中心,而且误点的话可以换乘,在旅途中可以观赏很多东西。汽车也很方便,可以随时出发并且可以带很多东西,只是路上有时会有很多车。
1.C推理判断题。根据根据文中第一段描述Planes are fast,飞机速度很快,故选B,很多人喜欢坐飞机因为飞机快。故选C。
2.B推理判断题。根据文中第二段描述I know it takes a little more time.我知道它会花更多的时间,it指代火车。从而判断花的时间常是火车的缺点,故选B。
3.B细节理解题。根据文中第三段描述Also you can carry many things with you in a car.开车的话你可以带很多东西,故选B。
4.C细节理解题。根据文中第三段描述But sometimes there are too many cars on the road.但是有时候路上会有太多的车。故选C。
5.A推理判断题。根据文中描述Planes are fast, but they still take hours to go out of the airport and into the city.飞机很快,但是要花费几个小时离开机场到市里。故选A,他认为到机场和离开机场要花很多时间。
考点:考查日常生活类阅读。
考点分析: 考点1:日常生活类日常生活类阅读理解:
阅读能力是中学生学习英语应具备的一种基本能力。学习英语的一个重要目的在于获取信息。通过阅读这一重要手段,我们可以大量地获取知识,拓展知识面,还可以增强语感,培养敏捷的思维能力。
阅读理解也是各地中考试题的必考题型之一,在中考试题中占有较大比例,主要考查学生通过文字获取信息的能力。在中考中,阅读的篇数一般是三到四篇,选材范围越来越广,除故事、幽默、人物轶事外,科普性文章也多了起来。体裁也趋于多样化,有记叙文、说明文、应用文等。还要求学生能理解及解释图表多提供的简单信息等。三四篇短文中有的难度跨度较大,以便拉开档次,体现选拔功能。并且扩大了选材范围,主要考查考生阅读所给材料,理解其中词语、句子或片段含义的能力。有时涉及对全文意思和篇章结构的理解,对一些问题作出推理和判断。阅读理解的考核中包括了对词汇、语法等语言知识的考查,要求学生具备一定的背景知识、各种常识、科普知识和一定的分析及逻辑推理能力;要求学生具有归纳段落大意、中心思想的能力。测试的方向由时间、地点、身份、人物等一些细节问题,改为测试对全文整体意义的理解程度;由考查短文的表层现象改为考对文章深层含义的理解和逻辑推断能力。另外,任务型阅读形式灵活多样,内容丰富多彩,联系实际,易考查学生的灵活运用能力和对语言的综合运用能力。在中考中占30-40分。
试题属性- 题型:
- 难度:
- 考核:
- 年级: