题目内容

阅读理解

  Reading is the key to school success and it takes practice.A child learns to walk by practicing until he no longer has to think about how to put one foot in front of the other.A great athlete practices until he can play quickly, accurately, without thinking.Tennis players call that “being in the zone”.Educators call it “automatically”.

  A child learns to read by sounding out the letters and decoding the words.With practice, he stumbles less and less.Then automatically, he doesn’t have to think about the meanings of the words, so he can concentrate on the meaning of the text.

  It can begin as early as first grade.In a recent study of children in Illinois schools, Alan Rossman of Northwestern University found automatic readers in the first grade who were reading almost three times as fast as the other children and scoring twice as high on comprehension tests.“It’s not IQ but the amount of time a child spends reading that is the key to automaticity, ” according to Rossman.You can test your child by giving him a paragraph or two to read aloud-something unfamiliar but appropriate to his age.If he reads aloud with expression, with a sense of the meaning of the sentences, he probably is an automatic reader.If he reads haltingly, one word at a time, without expression or meaning, he needs more practice.

本文是议论文。文章说明阅读是获得学业成功的关键,阅读需要实践。根据Rossman的研究,人们自觉性阅读的能力是在实践中逐渐养成的。

(1)

We can learn from the first paragraph _________.

[  ]

A.

what we should do to learn to walk

B.

what automaticity is

C.

when a child begins to learn to walk

D.

how we train an athlete

(2)

According to the second paragraph, a child can read automatically when _________.

[  ]

A.

he can sound out the letters

B.

he begins to understand the meanings of the words

C.

he stumbles less and less

D.

he doesn’t have to think about the meanings of the words

(3)

Alan Rossman’s study shows that _________.

[  ]

A.

the automatic reader can read faster and score higher than other readers

B.

the more difficult the reading passage, the faster the automatic reader can read

C.

the first grade students can read three times faster than those in higher grades

D.

no one can read faster than the first grade students

(4)

What is more important for one to become an automatic reader?

[  ]

A.

The amount of time he spends.

B.

The higher IQ.

C.

The lower IQ.

D.

The ways in which he practices reading.

(5)

What should parents choose to test the automaticity of their child?

[  ]

A.

The story the child is familiar most.

B.

The passage full of new words.

C.

The paragraph new and fit to him.

D.

The sentences he has not studied.

答案:1.B;2.D;3.A;4.A;5.C;
解析:

(1)

本题为主旨题,见第一段。第一句便点明了阅读是学习成功的关键,紧接着用小孩学步的例子来做形象的比喻,这些都是为了解释什么叫做automaticity.A、C、D项均为所举的例子。

(2)

本题为推断题,见第二段。在文中可以找到,只有当孩子不需要去思考每个单词的意思时,才能做到自主性阅读。A、B、C项只是要让孩子达到D项的阶段所必须的三个步骤。

(3)

本题形式为推断题,实际为理解题,见第三段。最后一句话说,具有自主性阅读能力的读者比其他的读者阅读速度快,且得的分数高。B项文中没有做这样的比较;C项文中参与比较的都是一年级的学生;D项文中也没有做这样的比较。

(4)

本题为推断题,见第三段。第一句说掌握自主性学习能力的关键在于学生花多少时间阅读而不在于智商的高低。B、C项都不是决定因素;D项文中没有提到。

(5)

本题为推断题,见第三段。第二句说测试孩子自主性阅读能力的方法是让孩子读一两段,这些段落他们应该不太熟悉却又要适合他们。A项并不是不熟悉的;B项不符合要适合他们的条件;D项应选取段落而不是句子。


练习册系列答案
相关题目

阅读理解

  I gave my housekeeper(管家)an old pair of trousers to wash and went into the study to rea  D.My housekeeper usually examined my pockets before she washed any thing,but for some reason she failed to do so this time.As I was reading I suddenly remembered that there was a ten-pound note in the back pocket of the trousers I had given her to wash.I dropped my book right away and rushed to the bathroom.But it was too late.My housekeeper told me that my trousers had been in the washing-machine for ten minutes!I had the machine stop working at once and pulled my trousers as quickly as I coul  D.I nearly burnt my fingers when I tried to unbutton(解开钮扣)my back pocket.To my great disappointment(失望),I discovered that it had already become a piece of white paper.I stood there,glaring(盯着看)at my housekeeper in silence(沉默)until she began to cry,begging me to pardon her and not to drive her off.

1.The writer of this passage usually ______.

[  ]

  A.did the housekeeper for himself

  B.had the housework done by his housekeeper

  C.had the housework done by a family robot

  D.had to do the housekeeper like a housewife

2.The housekeeper ______ her master’s clothes______.

[  ]

  A.hadwashed by another servant

  B.washedby hand

  C.gotwashed by a washing-machine

  D.washedin a basin

3.While reading,the writer suddenly remembered ______ a ten-pound note in a pocket of the trousers.

[  ]

  A.to leave

  B.that he would leave

  C.have left

  D.that he had left

4.After unbuttoning the back pocket,the writer found that ______.

[  ]

  A.the ten-pound note became pieces of paper

  B.it had turned into a piece of white paper

  C.nothing had happened to the ten-pound note

  D.the ten-pound note remained the same as before

5.From the passage we may conclude(推断)that the writer was ______ the housekeeper.

[  ]

  A.very pleased with

  B.very kind to

  C.getting along well with

  D.not kind enough to

阅读理解

  My father made a deal with me that he would match whatever I could come up with to buy my fir st car.From the time I wa s a saver.My allowance, back in tho se day s, wa s twenty five cent s a week.I grew up on a farm near a small town called Ventura.In tho se day s the area wa s mo stly agricultural.The climate wa s and still i s a s clo se to perfect a s you could get.I earned some of my money picking one crop or another.When I wa s about ten, a school friend' s family owned walnut orchard s(果园)and it wa s harve st time.She told me we could earn five dollar s for every bag of walnut s we picked.I certainly learned about picking walnut s that day.Not surprisingly, that wa s my fir st and la st time a s a walnut picker.

  In 1960 my grandmother pa s sed away.She left me 100 share s of AT&T.One hundred share s of stock don't seem like much today but back then tho se share s paid me$240 per year in dividend s(利息).That wa s huge for a kid my age.

  By the time I wa s seventeen.I had saved up $ 1, 300 and I knew exactly that I wanted.Ithink my father wa s somewhat suri sed when I announced I had saved up $ 1, 300 and wa s ready to buy my new car.I'll never forget the evening my father said, “Let' s go see about that car”.I wa s so excited.

  My father could have ea sily ju st given me the car but he alway s in si sted that hi s children work for what they got.Thi s wa s not a bad thing.I learned self-reliance.Self-reliance i s equal to freedom.Now that I think about it I need to be thanking my father.

(1)

Which one of the following s didn't belong to the saving of $1, 300?

[  ]

A.

Weekly allowance.

B.

Her earning s by picking crop s.

C.

Share s left by grandma.

D.

Money earned from selling share s.

(2)

The underlined part in the second paragraph probably meant ________.

[  ]

A.

she didn't have the chance of picking walnut s

B.

enough money had been earned for her car

C.

the work wa s too hard for children like her

D.

she had no time to do that again for some rea son

(3)

We can know from the pa s sage the author got her car at the age of ________.

[  ]

A.

16

B.

17

C.

18

D.

19

(4)

The purpo se of the author' s father doing like that wa s to ________.

[  ]

A.

give the author freedom

B.

be unwilling to buy the author a car

C.

teach the author to learn self-reliance

D.

give the author a big surpri se

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网