题目内容
People who have lost the ability to understand or use words due to brain damage are called aphasics(失语症患者). Such patients can be extremely good at something else. From the changing expressions on speakers' faces and the tones of their voices, they can tell lies from truths.
Doctors studying the human brain have given a number of examples of this amazing power of aphasics. Some have even compared this power to that of a dog with an ability to find out the drugs hidden in the baggage.
Recently, scientists carried out tests to see if all that was said about aphasics was true. They studied a mixed group of people. Some were normal; others were aphasics. It was proved that the aphasics were far ahead of the normal people in recognizing false speeches -- in most cases, the normal people were fooled by words, but the aphasics were not.
Some years ago, Dr. Oliver Sacks wrote in his book about his experiences with aphasics. He mentioned a particular case in a hospital. Some aphasics were watching the president giving a speech on TV. Since the president had been an actor earlier, making a good speech was no problem for him. He was trying to put his feelings into every word of his speech.
But his way of speaking had the opposite effect on the patients. They didn't seem to believe him. Instead, they burst into laughter. The aphasics knew that the president did not mean a word of what he was saying. He was lying!
Many doctors see aphasics as people who are not completely normal because they lack the ability to understand words. However, according to Dr. Sacks, they are more gifted than normal people. Normal people may get carried away by words. Aphasics seem to understand human expressions better, though they cannot understand words.
【小题1】What is so surprising about aphasics?
| A.They can fool other people. | B.They can find out the hidden drags. |
| C.They can tell whether people are lying. | D.They can understand language better. |
| A.By asking them to watch TV together. |
| B.By comparing them with normal people. |
| C.By giving them chances to speak on TV. |
| D.By organizing them into acting groups. |
| A.What one says reflects how one feels. |
| B.Aphasics have richer feelings than others. |
| C.Normal people often tell lies in their speeches. |
| D.People poor at one thing can be good at another. |
【小题1】C
【小题2】B
【小题3】D
解析试题分析:本文通过对aphasics(失语症患者)的研究,告诉我们一些在某些方面有缺失的人在另外的方面会有很大的发展。
【小题1】C 细节题。根据第一段后3行Such patients can be extremely good at something else. From the changing expressions on speakers' faces and the tones of their voices, they can tell lies from truths.可知C正确。
【小题2】B 细节题。根据第三段They studied a mixed group of people. Some were normal; others were aphasics. It was proved that the aphasics were far ahead of the normal people in recognizing false speeches -- in most cases, the normal people were fooled by words, but the aphasics were not.可知这个研究是通过比较正常人和患病的人的方法来进行的。故B正确。
【小题3】D 推理题。根据文章最后一段owever, according to Dr. Sacks, they are more gifted than normal people. Normal people may get carried away by words. Aphasics seem to understand human expressions better, though they cannot understand words.
可知在某一方面有所缺失的人在另外一方面会得到一定的补偿,会很擅长,故D正确。
考点:考查人生百态类短文阅读
点评:本文通过对aphasics(失语症患者)的研究,告诉我们一些在某些方面有缺失的人在另外的方面会有很大的发展。要求考生在阅读理解整体语篇的基础上,把握文章的真正内涵。要吃透文章的字面意思,从字里行间捕捉有用的提示和线索,这是推理的前提和基础;要对文字的表面信息进行挖掘加工,由表入里,由浅入深,从具体到抽象,从非凡到一般,通过分析、综合、判定等,进行深层处理,符合逻辑地推理。不能就是论事,断章取义,以偏概全。要忠实于原文,以文章提供的事实和线索为依据。
请认真阅读下列短文,并根据所读内容在文章后表格中的空格里填入一个最恰当的单词。注意:每个空格只填1个单词。请将答案写在答题卡上相应题号的横线上。
Health researchers have noticed that some groups of people are more consistently healthy than others, and wondered… Is it race? Income? Where you live? In the United States, these disagreements in health outcomes have been the focus of intense research for the past several decades.
Harvard University health policy researcher Ellen Meara says scholars have found some clues as to why some groups of people have more or less disease than others. She says one important factor in people’s health is the amount of education they have.
In her most recent paper, Meara looked at data from the United states census. These counts of people occur every 10 years. Meara and her colleagues examined data from several decades.
“We looked at life expectancy(预测寿命) at age 25,” Meara says.
“How many additional years can you expect to live if you arrive at age 25 and your education has stopped at high school, or sooner? Versus how many years, can you expect to live if you’ve reached aged 25 and you’ve gone on to at least some college…”
Meara says they found that in 1990, a 25-year-old who only had some secondary school could expect to live for a total of 75 years. In 2000, a 25-year-old with some secondary education could also expect to live to the age of 75.
In contrast, for a better educated 25-year-old, they could expect to live to the age of 80 in 1990. Someone with a similar education level in the year 2000, could expect to live to be more than 81 years, 81.6 years to be exact.
Meara says, not only do better-educated people live longer to begin with, but in the past ten years, more educated people have made gains in the length of their lives. Meanwhile, the life expectancy hasn’t changed for less educated people.
Some of these gains can be explained. Meara says researchers know that people who are more educated are more likely to quit smoking cigarettes, or not start at all, compared to people with less education.
“I think it’s a reminder not to be satisfactory,” Meara says. “Just because a population overall appears to be getting healthier, it doesn’t always mean that those advantages and successes that many people have enjoyed really extend into all parts of the population. And I think that’s something to really pay attention to regardless of whether you live in the US or elsewhere.”
Meara points out that education can often determine income---people with more education frequently make more money. This makes them aware of health care, and purchase other resources and services that can keep them healthier. But the data on income do NOT show that people who make more money are automatically healthier.
Meara says education is key. People need to be educated in order to take advantage of opportunities for better health.
| Title | The Amount of Contributes to People’s Health | ||||
| The less educated people | The ______ educated people | ||||
| Comparisons | In 1990 | They could live for 75 years | They could live to the age of 80 | ||
| In 2000 | Their life expectancy was the same as in 1990. | They could live to the age of 81.6 ____ | |||
| ___ of the research | In the past ten years | Their life expectancy remained _____. | They’ve made gains in the length of their lives, partly due to their __ smoking. | ||
| People are getting healthier, but it doesn’t mean that the advantages and successes extend into all parts of the ____. | |||||
| Education____income. | People with more education make more money | ||||
| Getting more money helps to increase their___ of health care, which can keep them healthier. | |||||
| ____ | Education is the key to better health. | ||||