题目内容
Ladji Doucoure of France beat Olympic champion Liu Xiang of China in the final meters to claim the title of the men’s 110 meters hurdles at the 10th world championships in Helsinki on Friday.
Doucoure, who led the world this season with 12.97 seconds, over took the Chinese to win the race in 13.07 seconds. Liu was second in 13.08. Four-time world champion Allen Johnson of the United States took the third in 13.10.
The 22-year-old Doucoure said after the race, “ I can not tell you just how long I have been dreaming of this. This victory is the result of a lot of hard work, and also a lot of support from people who have believed in me. I had a bad start, touched a few hurdles, but after the 4th hurdle I picked up my race and went straight to the finish line.”
Liu, who won the Olympic gold with a world record-tying time of 12.91 seconds, said, “I’m very satisfied with the second place. The result could have been worse. I felt quite well and did my best. I’ m not tired, I had some clearance problems at the start, so I should practice that some mor. Finally, I didn’t lose by much, only by a little bit, but I did think I could win it.”
Liu’s coach, Sun Haiping said on Friday he was content with Liu’s performance.
“ Liu Xiang was quite good during his reaction period, but he was a little bit slow in the middle and he finally caught up during the last two hurdles,” Sun told Xinhua.
Although satisfied with the silver medal and the clocking of 13.08 seconds, Sun said Liu might have added the world title to the Olympic championship if Liu had run the track neighboring his major rivals(对手) of Doucoure Ladji or Allen Johnson.
“ If he had run next to Ladji Doucoure or Allen Johnson, Liu could have kept pace with them and then sprinted(疾跑) at the last stage. In this case, he could grab the gold,” said Sun, who had become a household name for coaching China’s first men’s Olympic champion in the track
- 1.
This passage probably appears______.
- A.in a story book
- B.in a text book
- C.in a newspaper
- D.in a fashion magazine
- A.
- 2.
The following statements about Doucoure are true EXCEPT______.
- A.He won the gold medal in the men’s 110m hurdles in Helsinki
- B.He led the world in the men’s 110m hurdles with 12.97 seconds this season
- C.He did a lot of hard practice before the race in Helsinki
- D.He won the world champion title four times
- A.
- 3.
Which of the following can be used to replace the underlined phrase“picked up my race”in Paragraph 3?
- A.gathered speed
- B.stood up
- C.make up my mind
- D.became better in health
- A.
- 4.
According to Sun Haiping, Liu Xiang might have won the gold if______.
- A.he had done better during his reaction period
- B.he had run the track next to Ladji Doucoure of Allen Johnson
- C.he had practiced clearance more before that race
- D.he hadn’t touched a few hurdles in the race
- A.
CDAB
试题分析:本文是新闻采访纪实,在第十届世界锦标赛上,Ladji Doucoure of France 获得110米跨栏的冠军,中国的刘翔获得第二名,文中分别叙述了采访的三个人的记录。
1.细节理解题。根据全文的内容可以看出这是新闻类,这种文章应该出现在报纸上,故选C。
2.细节理解题。根据Four-time world champion Allen Johnson of the United States took the third in 13.10.选项D与原文不符,故选D。
3.词义猜测题。根据I had a bad start, touched a few hurdles, but after the 4th hurdle I picked up my race and went straight to the finish line.”开始时,速度慢后来加速,故选A。
4.细节理解题。根据If he had run next to Ladji Doucoure or Allen Johnson, Liu could have kept pace with them and then sprinted(疾跑) at the last stage.故选B。
考点:新闻类短文阅读。
点评:词义猜测题旨在考查学生根据上下文对生词做出理解判断的能力。近几年来,阅读理解中的词义猜测题呈上升趋势。在阅读过程中根据选材、背景、及上下文等线索推测出生词词义是真实语言活动中的重要技巧。这一能力可以说是体现阅读理解能力的一项重要指标。
试题分析:本文是新闻采访纪实,在第十届世界锦标赛上,Ladji Doucoure of France 获得110米跨栏的冠军,中国的刘翔获得第二名,文中分别叙述了采访的三个人的记录。
1.细节理解题。根据全文的内容可以看出这是新闻类,这种文章应该出现在报纸上,故选C。
2.细节理解题。根据Four-time world champion Allen Johnson of the United States took the third in 13.10.选项D与原文不符,故选D。
3.词义猜测题。根据I had a bad start, touched a few hurdles, but after the 4th hurdle I picked up my race and went straight to the finish line.”开始时,速度慢后来加速,故选A。
4.细节理解题。根据If he had run next to Ladji Doucoure or Allen Johnson, Liu could have kept pace with them and then sprinted(疾跑) at the last stage.故选B。
考点:新闻类短文阅读。
点评:词义猜测题旨在考查学生根据上下文对生词做出理解判断的能力。近几年来,阅读理解中的词义猜测题呈上升趋势。在阅读过程中根据选材、背景、及上下文等线索推测出生词词义是真实语言活动中的重要技巧。这一能力可以说是体现阅读理解能力的一项重要指标。
练习册系列答案
相关题目
| The best shopping in Sidney Sydney is one of the world’s biggest cities and has something for everyone when it comes to shopping. You will find excellent Australian products at the bottom of Sydney Tower, you can shop in 160 of Sydney’s favorite stores including 16 jewellery stores and many gift and fashion shops. It’s all the Westfield Counterpoint. Tel: 92319300 | Sovereign Hill This prize-winning living museum is where Australia’s history comes alive! Visit daily or stay for the night and experience life of the Gold Rush days. A wonderful nightly sound and light show. “Blood on the Southern Cross” tells the story of the famous Eureka Uprising. Enjoy shopping along with real life character and entertainment. Four-star hotel and breakfast. Tel: 53311944 |
| Anchorage Restaurant Come and enjoy our delicious Cantonese seafood right on the water’s edge in the historic fishing port of Williamstown with views of the city center across Port Phillip Bay. Open 7 days a week. 11:00 am—2:00 pm Dinner: Monday to Saturday. 5:00 pm—10:30 pm Tel: 93976270 or 93977799 | Cook’s Cottage Built By James and Grace Cook, Parents of Captain James Cook. Cook’s Cottage stands proud in the Filztoy Gardens as a reminder of life in the eighteenths century, and as a celebration and commemoration(纪念)of the life and travels of Captain James Cook. Open 9:00 am—5:00 pm daily, and until 5:30 pm during the summer. Tel: 94194677 |
- 1.
Where can we most probably read this text?
- A.In a newspaper
- B.In a magazine
- C.In traveling guide
- D.In a history textbook
- A.
- 2.
The business hours of Cook’s Cottage on Saturday in the summer are ________?
- A.11:00 am—2:00 pm
- B.5:00 pm—10:30 pm
- C.9:00 am—5:30 pm
- D.9:00 am—5:00 pm
- A.
- 3.
The Anchorage Restaurant is ________
- A.in Williamstown
- B.in the center of the city
- C.in Anchorage
- D.in Port Philip Bay
- A.
- 4.
Where can you spend the night in a tour?
- A.Cook’s Cottage
- B.Sovereign Hill
- C.Sydney Tower
- D.Westfield Counterpoint
- A.
Have you got any wonderful plans for your coming winter vacation? Here are some wonderful films for you to kill time.
| Away We Go With a baby on his way, a young couple, Burt and Verona, look at their lives and are puzzled about what they really want. So they hit the road and seek a place to call home. On their journey, they visit a handful of characters and learned a lot. It’s about taking the scenic route in life, preparing for the hope and excitement and fear of new beginnings, while never forgetting to look out of the window. | Orphan Either, a bright and well-behaved child, however, is not as innocent as she appears. Soon after being taken home, the peace of her adoptive family is completely changed You want a good horror film about a child from hell? Then you got one! Do not, in any cases, take children to see it. |
| 500 Days of Summer Tom is in love with Summer from the moment he sees her. Can he accept that she simply likes him for now, not for forever? The movie is about Tom wrestling with that reality. Tom remembers his love, Summer, as a series of joys and bafflements. But Summer is just herself and he cannot have her. Here is a rare movie that begins by telling us how it will end and is about how the hero has no idea why. | 2012 The director Roland Emmerich successfully dresses a corny story with an old Mayan prediction, which is believed by many to happen in the coming 2012 and as a result, attracts millions of people into the cinema. It’s just an entertaining Hollywood blockbuster (大片)with plenty of jokes, instead of a description of what the end of the world is really like. Don’t take it too seriously! |
- 1.
This passage aims to
- A.make comments on films for a cinema
- B.introduce films for a film corporation
- C.recommend several films for fun
- D.advertise several films for a website
- A.
- 2.
If you bring your seven-year-old sister to the cinema, which of the following film should you avoid?
- A.Away We Go
- B.Orphan
- C.500 Days of Summer
- D.2012
- A.
- 3.
Among all the characters mentioned in the passage, who directed films in Hollywood?
- A.Roland Emmerich
- B.Tom and Summer
- C.Burt and Verona
- D.Esther
- A.
- 4.
Which of the following statements is TRUE according to the passage?
- A.Orphan is a comedy about Esther adopted by a kind family
- B.500 Days of Summer is a romance with a happy ending
- C.Away We Go shows beautiful scenery on the young couple’s journey
- D.The ancient Mayan prediction is going to happen in 2012
- A.