题目内容
A woman named Emily renewing her driver’s license at the County Clerk’s office was asked to state her occupation. She hesitated, uncertain how to classify herself.
“What I mean is,” explained the recorder, “do you have a job, or are you just a …”
“Of course I have a job,” said Emily. “I’m a mother.”
“We don’t list ‘mother’ as an occupation… ‘housewife’ covers it,” said the recorder.
One day I found myself in the same situation. The clerk was obviously a career woman, confident and possessed of a high sounding title. “What is your occupation?” she asked.
The words simply popped out. “I’m a Research Associate in the field of Child Development and Human Relations.”
The clerk paused, ballpoint pen frozen in midair.
I repeated the title slowly, then I stared with wonder as my statement was written in bold, black ink on the official questionnaire.
“Might I ask,” said the clerk with new interest, “Just what you do in this field?”
Coolly, without any trace of panic in my voice, I heard myself reply, “I have a continuing program of research (what mother doesn’t), in the lab and in the field (normally I would have said indoors and out). Of course, the job is one of the most demanding in the humanities (any mother care to disagree?), and I often work 14 hours a day (24 is more like it). But the job is more challenging than most careers and rewards are more of a satisfaction rather than just money.”
There was an increasing note of respect in the clerk’s voice as she completed the form, stood up, and showed me out.
As I drove into our driveway, buoyed up (受鼓舞) by my glamorous new career, I was greeted by my lab assistants---ages 13, 7, and 3.
Upstairs I could hear our new experimental model (a 6 month old baby), in the child-development program, testing out a new vocal pattern.
I felt proud! I had gone on the official records as someone more distinguished and indispensable (不可缺少的) to mankind than “just another mother.”
Motherhood…What a glorious career! Especially when there’s a title on the door.
【小题1】What can we infer from the conversation between the woman and the recorder at the beginning of the passage?
| A.The recorder was impatient and rude. |
| B.The woman felt ashamed to admit what her job was. |
| C.The author was upset about the situation that mothers faced. |
| D.Motherhood was not recognized and respected as a job by society. |
| A.curious | B.indifferent | C.puzzled | D.interested |
| A.Because the author cared little about rewards. |
| B.Because she thought the author did admirable work. |
| C.Because she admired the author’s research work in the lab. |
| D.Because the writer did something she had little knowledge of. |
| A.To show how you describe your job affects your feelings toward it. |
| B.To argue that motherhood is a worthy career and deserves respect. |
| C.To show that the author had a greater job than Emily. |
| D.To show that being a mother is hard and boring work. |
【小题1】D
【小题2】C
【小题3】B
【小题4】B
解析试题分析:
【小题1】D 推理题。根据第五行“We don’t list ‘mother’ as an occupation… ‘housewife’ covers it,” said the recorder. 说明人们并没有把妈妈当成一个职业,也没有收到这社会的尊重,故D正确。
【小题2】C 推理题。根据第七段The clerk paused, ballpoint pen frozen in midair. 说明她犹豫了,很困惑,不知道我所说的职业是什么。故C正确。
【小题3】B 推理题。根据文章倒数第六段I have a continuing program of research (what mother doesn’t), in the lab and in the field (normally I would have said indoors and out). Of course, the job is one of the most demanding in the humanities (any mother care to disagree?), and I often work 14 hours a day (24 is more like it). But the job is more challenging than most careers and rewards are more of a satisfaction rather than just money.”我把妈妈的工作描述得很伟大,很高级。使对方感觉我的工作很重要,使用对我也很尊敬。故B正确。
【小题4】B 主旨大意题。在本文中作者主要是想向我们表示做家庭主妇是一个值得尊敬的职业,也是一个值得去从事的职业。故B正确。
考点:考查人生百态类短文
点评:文章通过我和一位工作人员的对话,来阐述做家庭主妇这份工作的价值和重要性,目的是想让人们重视这一职业也尊重这一职业。以推理题的考查为主,不能以自己的观点代替作者的观点,最主要的方法是根据词义关系推断具体细节。