题目内容
The French Revolution broke out in 1789. At the time France was in a crisis. The government was badly run and people's lives were miserable. King Louis XIV tried to control the national parliament and raise more taxes. But his effort failed. He ordered his troops to Versailles. The people thought that Louis intended to put down the Revolution by force. On July 14, 1789, they stormed and took the Bastille, where political prisoners were kept. Ever since that day, July 14 has been the French National Day. Louis tried to flee the country in 1792, to get support from Austria and Prussia. However, he was caught and put in prison. In September 1792, the monarchy(君主制) was abolished_. In the same year, Louis was executed. A few months later his wife, Marie also had her head cut off. The Revolution of France had frightened the other kings of Europe. Armies from Austria and Prussia began to march against France. The French raised republican armies to defend the nation. The Revolution went through a period of terror. Thousands of people lost their lives. In the end, power passed to Napoleon Bonaparte.
1.What's this passage about?
A.France. B.King Louis.
C.The French Revolution. D.Europe.
2.Which did not happen in 1789?
A.The French Revolution broke out.
B.The national economy was developing rapidly.
C.The government wasn't well run.
D.King Louis XIV was in power.
3. What does the underlined word "abolished" mean?
A.Put off.
B.Established.
C.United.
D.Ended.
4.What was NOT the effect of the Revolution?
A.July 14 has become the French National Day.
B.It brought some impact on the other European kings.
C.Louis's wife, Marie was killed.
D.The king tried to control the national parliament.
1.C
2.B
3.D
4.D
【解析】
试题分析:本文主要讲述了法国大革命的爆发和法国大革命的巨大影响。
1.C 主旨大意题。根据文章主体内容,尤其是第一句The French Revolution broke out in 1789.可知本文主要讲述的就是法国的大革命,故C正确。
2.B 细节题。根据文章1,2行The French Revolution broke out in 1789. At the time France was in a crisis. The government was badly run and people's lives were miserable.可知当时的法国经济形势很糟糕,故B项内容是错误的,没有实际发生,故B正确。
3.D 推理题。根据本句In September 1792, the monarchy(君主制) was abolished_. In the same year, Louis was executed. A few months later his wife, Marie also had her head cut off.可知国王和王后都被斩首了,说明君主制被推翻了,被取消了。故D项正确。
4.D 细节题。根据文章后4行Ever since that day, July 14 has been the French National Day. Louis tried to flee the country in 1792, to get support from Austria and Prussia. However, he was caught and put in prison. In September 1792, the monarchy(君主制) was abolished_. In the same year, Louis was executed. A few months later his wife, Marie also had her head cut off. The Revolution of France had frightened the other kings of Europe. Armies from Austria and Prussia began to march against France. The French raised republican armies to defend the nation. The Revolution went through a period of terror. Thousands of people lost their lives. In the end, power passed to Napoleon Bonaparte.可知ABC三项都是法国大革命的结果,D项内容文章没有提及。故D正确。
考点:考察历史知识类短文阅读
点评:本文主要讲述了法国大革命的爆发和法国大革命的巨大影响。本文以细节题的考查为主,细节题是针对文中某个细节、某句话或某部分具体内容设置问题,正确答案的根据一定可以在原文中找到,即原文的改写往往成为正确选项。通常细节题的正确选项有以下特征:对原文句子中的关键词进行替换。把原文中的一些词换成意义相近的词,成为正确选项。词性或者语态的变化。把原文中的一些词变换一下词性,或者改变原文句子的语态,给考生制造障碍。语言简化。把原文中的复杂语言现象进行简化,成为正确答案。正话反说。把原文中的意思反过来表达而成为正确选项(适用于寻找错误选项的题目)。
ROME: The legend of Leonardo da Vinci is covered in mystery: How did he die?Are the remains buried in a French castle really those of the master? Was the "Mona Lisa" a self-portrait in disguise (伪装)?
A group of Italian scientists believe the key to solving those puzzles lies with the remains, and they say they are seeking permission to dig up the body to conduct carbon and DNA testing.
If the skull is undamaged, the scientists can go to the heart of a question that has fascinated scholars and the public for centuries: the identity of the "Mona Lisa." Recreating a virtual and then physical reconstruction of Leonardo's face, they can compare it with the smiling face in the painting.
"We don't know what we'll find if the tomb is opened. We could even just find grains and dust," says Giorgio Gruppioni, an anthropologist who is participating in the project. "But if the remains are well kept, they are a biological record of events in a person's life, and sometimes in their death." Silvano Vinceti, the leader of the group, said that he plans to press his case with the French officials in charge of the said burial site at Amboise Castle early next week.
Leonardo moved to France at the invitation of King Francis I, who named him "first painter to the king." He spent the last three years of his life there, and died in 1519 at age 67. The artist's original burial place, the palace church of Saint Florentine, was destroyed during the French Revolution and remains that are believed to be his were eventually reburied in the Saint-Hubert Chapel near the castle.
"The Amboise tomb is a symbolic tomb; it's a big question mark," said Alessandro Vezzosi, the director of a museum dedicated to Leonardo in his hometown of Vinci. Vezzosi said that investigating the tomb could help identify the artist's bones with certainty and solve other questions, such as the cause of his death. He said he asked to open the tomb in 2004 to study the remains, but the Amboise Castle turned him down.
The group of 100 experts involved in the project, called the National Committee for Historical and Artistic Heritage, was created in 2003 with the aim of "solving the great mysteries of the past," said Vinceti, who has written books on art and literature.
Arguably the world's most famous painting, the "Mona Lisa" hangs in the Louvre in Paris, where it drew some 8.5 million visitors last year. Mystery has surrounded the identity of the painting's subject for centuries, with opinions ranging from the wife of a Florentine merchant to Leonardo's own mother.
That Leonardo intended the "Mona Lisa" as a self-portrait in disguise is a possibility that has interested and divided scholars. Theories have existed: Some think that Leonardo's taste for tricks and riddles might have led him to hide his own identity behind that puzzling smile; others have guessed that the painting hid an androgynous lover.
If granted access to the grave site, the Italian experts plan to use a tiny camera and radar to confirm the presence of bones. The scientists would then exhume (挖掘) the remains and attempt to date the bones with carbon testing.
At the heart of the proposed study is the effort to discover whether the remains are actually Leonardo's, including with DNA testing.
Vezzosi questions the DNA comparison, saying he is unaware of any direct descendants (后代) of Leonardo or of tombs that could be attributed with certainty to the artist's close relatives.
Gruppioni said that DNA from the bones could also eventually be compared to DNA found elsewhere. For example, Leonardo is thought to have rubbed colors on the canvas with his thumb, possibly using saliva (唾液), meaning DNA might be found on his paintings.
Even in the absence of DNA testing, other tests could provide useful information, including whether the bones belonged to a man or a woman, and whether the person died young or old.
Even within the committee, experts are divided over the identity of the "Mona Lisa."
Vinceti believes that a tradition of considering the self-portrait to be not just a faithful imitation of one's features but a representation of one's spiritual identity may have resonated (共鸣) with Leonardo.
Vezzosi, the museum director, dismissed as "baseless and senseless" the idea that the "Mona Lisa" could be a self-portrait of Leonardo. He said most researchers believe the woman may have been either a wife of the artist's sponsor, the Florentine nobleman Giuliano de Medici, or Lisa Gherardini, the wife of a rich silk merchant, Francesco del Giocondo. The traditional view is that the name "Mona Lisa" comes from the silk merchant's wife, as well as its Italian name: "La Gioconda."
1. Where is this passage most probably taken from?
|
A.A magazine. |
B.A newspaper. |
C.A textbook. |
D.A research report. |
2. Why does the author ask a couple of questions in the beginning?
|
A.To arouse the interest of readers. |
B.To puzzle Italian scientists. |
|
C.To answer the questions himself. |
D.To make fun of French officials. |
3. The best title of this story might be “_____”.
|
A.What Is the Purpose of an Investigation? |
|
B.How Did Leonardo da Vinci Die in France? |
|
C.Are the Remains Really Those of the Master? |
|
D.Did Leonardo Paint Himself as 'Mona Lisa'? |
4.The sentence “he plans to press his case with the French officials” (underlined in Paragraph 4) suggests that Vinceti intends to _____.
|
A.press the French officials to participate in their project |
|
B.urge the French officials to open the tomb early next week |
|
C.persuade the French officials to allow opening the tomb |
|
D.record events in a person’s life with the French officials |
5. Which of the following statements is true according to the passage?
|
A.Scholars have the same opinion on DNA testing. |
|
B.Scientists doubt if the remains are those of da Vinci. |
|
C.The identity of “Mona Lisa” has already been proved. |
|
D.Alessandro Vezzosi got permission to open the tomb. |
6. We can infer from the last two paragraphs that _____?
|
A.“Mona Lisa” is the name of the wife of a silk merchant |
|
B.the “Mona Lisa” is a self-portrait of Leonardo da Vinci |
|
C.experts divided the committee into several groups |
|
D.opinions differ of the identity of the “Mona Lisa” |