题目内容
One day my wife wanted me to take another woman out to dinner and a movie. The other woman my wife wanted me to visit was my mother, who has been living alone for 19 years, but the demands of my work and my three children had made it impossible to visit her often.
That Friday after work, when I arrived at her house, my mother waited in the door with her coat on. She had curled her hair and was wearing the dress that she had worn to celebrate her last wedding anniversary(周年).
We went to a restaurant that, although not classical, was very nice and comfortable. My mother took my arm as if she were the First Lady.After we sat down, I had to read the menu. Her eyes could only read large print. "It was I who used to have to read the menu when you were small," she said. "Then it's time that you relax and let me return the favor," I answered.
During the dinner, we had a pleasant conversation nothing special but catching up on recent events of each other’s life. We talked so much that we missed the movie.
As we arrived at her house later, she said, “I’ll go out with you again, but only if you let me invite you.” I agreed.
A few days later, my mother died of a heart attack. It happened so suddenly that I didn’t have a chance to do anything for her.
Some time later, I received an envelope with a copy of a restaurant receipt(收据) from the same place Mother and I had dined. A note said: “I paid this bill in advance. I wasn’t sure that I could be there; but I paid for two plates—one for you and the other for your wife. You will never know what that night meant for me. I love you, son.”
At that moment, I understood the importance of saying in time: ‘I LOVE YOU’ and to give our loved ones the time that they deserve.Nothing in life is more important than your family. Give them the time they deserve, because these things cannot be put off till some “other” time.
1. From the passage we can learn that_________.
A. the writer didn’t use to love her mother
B. the writer was sorry for not having shown much love to his mother
C. the writer often treated his mother at the restaurant
D. after dinner the writer went to a movie with his mother
2. What can we know about the writer’s mother according to the passage?
A. She lives with her son’s family.
B. She wanted to invite her son to have dinner again.
C. She died of a heart attack all of sudden.
D. She wrote a letter to tell her son about her illness.
3.The writer read the menu because _________.
A. his mother couldn’t see clearly
B. his mother couldn’t read at all
C. he wanted to order something her mother liked
D. he wanted her mother to relax
4.What do you think is the best title of this passage?
A .My Mother’s Life
B. An Unforgettable Meal
C. My Mother And I
D. Love is Something You should never Put off
1.B
2.C
3.A
4.D
【解析】
【小题】细节理解题。由短文最后三段可知,作者在母亲突然去世后的后悔和感悟,感觉没能给母亲更多的爱。可知 B正确。
1.1】细节理解题。由The other woman my wife wanted me to visit was my mother, who has been living alone for 19 years,….. 可知母亲独自居住;所以A 错误;由此句she said, “I’ll go out with you again, but only if you let me invite you.” I agreed.(母亲说我会在和你出去,只要你让我邀请你……)可见是出去,而不是吃饭,所以B错误;从倒数第二段可知母亲写信不是告知病情的,所以 D 错误。从A few days later, my mother died of a heart attack. It happened so suddenly that I didn’t have a chance to do anything for her.可知C正确。
2.2】细节理解题。Her eyes could only read large print. (她的眼睛只看得见大字)可知A 正确‘
3.3】主旨大意题。本文主要讲了一次自己抽出时间去看母亲的事,没想到几天之后母亲突然去世,使作者感悟爱是不能推迟的,可知 D Love is Something You should never Put off (爱是绝不能推迟的) 最佳。
考点:感悟亲情类短文。
What makes a successful speech? First, you should have a good speech script which tells your own life, feelings and experience so that your ideas and language can catch people's attention. And some skills are necessary, too.
Here are some suggestions on giving great speeches:
◆Beat nerves
Relax yourself before and when making a speech. Practice your opening sentence three or four times. This will help make a sure start and a successful speech. When you stand on the stage, think of the audience as your family members and friends.
◆Keep it natural
Natural body languages will help your speech: smile, stand straight and look at the audience. Do not drop your head or play with a pen. Also, dressing yourself nicely will help the audience feel respected.
◆Pace and pause (节奏和停顿)
Pace and pause add color to your speech. Speak fast enough to keep people excited and slowly enough for people to fully understand you. After an important point, pause for a moment. It'll change the atmosphere (气氛)in the audience.
根据短文内容,完成下面的表格,每格填一词。
Tips on 1. speeches
Main tips | Things to do | Advantages |
Speech script | Have good ideas and language about your real-life events | People's attention is 2.by your ideas and languages. |
3.___ on speeches | A: Practice opening sentence three or four times. B: Think of the audience as your family members and friends. | A: This can give you a sure start and then you will give a speech successfully. B: This can help relax yourself。 |
A: Smile, stand straight and look at the audience. B: 4. yourself formally. | A: These natural body languages will help your speech. B: The audience will feel respected. | |
A: Speak fast enough sometimes and slowly enough other times. B: Pause after an important point. | A: People are kept 5. and can fully understand you. B: The atmosphere in the audience will be changed. |