题目内容
Have you ever heard of the saying, “If you want a friend, be one.”? What does it mean?
There are many different things that you can do to make friends. You may find out what they are if you watch someone make friends.
Here is how one new teacher made friends with the students in her class on the first day of the school. When the bell rang, the teacher smiled at all the students. Then she said, “ Good morning! How nice it is to have all of you in my class this year! I want to know each of you very much. I am sure we will enjoy working together.”
The teacher smiled, used a pleasant voice, and acted in a friendly way. She told the students her name and wrote it on the blackboard. Then she told them something she liked to do and hoped to do with them during the year. The students knew that she liked many of the same things they liked. Everyone felt that she meant what she said. Each of them wanted to know her better and be her friends. Then she let the students tell something about themselves. So they felt that the teacher knew them. Could you make friends as the teacher did?
How do you know and like your classmates? One way is to find out more about them. During the break you can talk to them. You may ask them their names and the names of the schools they went to last year. They want to know about you, too. You may tell them about your interests or your holiday experiences. It is often easy to be friends with people who have the same interests and play the same games. As you talk, the others may be thinking, “ I like to do the same things you do. It should be fun to be friends with you.”
Remember! Just talking together in a friendly way is one good way to make friends.
1.The saying “ If you want a friend, be one.” means “____________”.
A. if you want to make friends with others, you should be one of them
B. you can make friends by doing the things that a friend does
C. you can easily make friends with one of the others
D. you can make one good friend, if you want to
2.How did the teacher get the students to feel that she would be a good friend?
A. She laughed at each other and told them many things she knew.
B. She told the students many things she likes to do.
C. She laughed and made the students only know her well in a friendly way.
D. She talked and acted in a friendly way to let the students know she really wanted to be friends with them.
3.The underlined sentence in Paragraph 4 means “ ________________”.
A. every student in her class felt that she really liked them
B. everyone in her class understood what the teacher said
C. all the students thought it was unnecessary to tell them these things
D. everyone felt tired when they heard what the teacher said
4.Which do you think is the best title(标题) for this passage?
A. With the Teacher in Class
B. How to Talk to Others
C. Talking with students
D. Making friends
1.B
2.D
3.A
4.D
【解析】
试题分析:短文大意:这篇文章讲的是如果交朋友。通过做一个朋友应该做的,你就可以交到朋友。如果你想和别人交朋友,应该找共同的地方,多了解他们,和他们一起旅游等等。
1.B细节理解题。根据文章第一段的句子Have you ever heard the saying “If you want a friend, be one”?如果你想要一个朋友,就要做一个朋友,可知这句话的意思是通过做一个朋友应该做的,你就可以交到朋友,所以选B。
2.D细节理解题。根据第四段开头The teacher smiled, used a pleasant voice, and acted in a friendly way. She told the students her name and wrote it on the blackboard. Then she told them something she liked to do and hoped to do with them during the year.可知老师的微笑和友善的表情,表示他想和所有的孩子做朋友,所以选D。
3.A词义猜测题。联系本段开头可知此句意思为班里的每个学生都会感到老师真的喜欢他们,所以选A。
4.
考点:日常生活类阅读。
考点分析: 考点1:政治经济文化类政治经济文化类阅读理解:
阅读能力是中学生学习英语应具备的一种基本能力。学习英语的一个重要目的在于获取信息。通过阅读这一重要手段,我们可以大量地获取知识,拓展知识面,还可以增强语感,培养敏捷的思维能力。
阅读理解也是各地中考试题的必考题型之一,在中考试题中占有较大比例,主要考查学生通过文字获取信息的能力。在中考中,阅读的篇数一般是三到四篇,选材范围越来越广,除故事、幽默、人物轶事外,科普性文章也多了起来。体裁也趋于多样化,有记叙文、说明文、应用文等。还要求学生能理解及解释图表多提供的简单信息等。三四篇短文中有的难度跨度较大,以便拉开档次,体现选拔功能。并且扩大了选材范围,主要考查考生阅读所给材料,理解其中词语、句子或片段含义的能力。有时涉及对全文意思和篇章结构的理解,对一些问题作出推理和判断。阅读理解的考核中包括了对词汇、语法等语言知识的考查,要求学生具备一定的背景知识、各种常识、科普知识和一定的分析及逻辑推理能力;要求学生具有归纳段落大意、中心思想的能力。测试的方向由时间、地点、身份、人物等一些细节问题,改为测试对全文整体意义的理解程度;由考查短文的表层现象改为考对文章深层含义的理解和逻辑推断能力。另外,任务型阅读形式灵活多样,内容丰富多彩,联系实际,易考查学生的灵活运用能力和对语言的综合运用能力。在中考中占30-40分。
试题属性- 题型:
- 难度:
- 考核:
- 年级:
Ladies and gentlemen,
Welcome to England! The weather of England is very changeable(易变的) . It can be rainy, sunny, cloudy, windy, stormy, warm, foggy or cold at any time of the year. If it is raining when you get up in the morning, it can be hot and dry by the afternoon. It may be sunny in the morning, but when you go out, it may be rainy. So, don’t forget to take an umbrella with you. The west of England is wetter than the east, and the north is cooler than the south. You should be ready for any kind of weather.
In England, shops are usually open from 9:00 in the morning to 5:30 in the afternoon. On Sundays, some shops are open from 10:00 a.m. to 4:00 p.m. But a lot of shops are closed. Banks, museums and other places are open from 10:00a.m. to 5:00 p.m. You can go to the parks at any time.
All the cities have buses, trains and taxis. People wait in line for buses and they are unhappy if you push in at the front. Don’t forget that traffic drives on the left.
Be careful with yourselves when you travel in England!
Notice to the tourists At any time of year, the weather in England is __1.__. Just be ___2.___ for any kind of weather. You should remember to take an ___3.___ when you go out. The east of England is __4.___ than the west. ___5.___ are usually open from 9:00a.m. to 5:30 p.m. On Sundays, _6._ of shops are closed. At any time, you can go to the ___7.___. Please wait in __8.___ when you are at the bus stop. Make sure not to walk on the ___9.___ of the road, or it will be very dangerous. If you are in England, you should do everything ___10.___. |