题目内容
We call the Chinese New Year the Spring Festival. There is a name for each Chinese year. We may call it the year of the sheep, the monkey, the snake, the tiger, the rabbit, the horse or the year of the pig. And this year is the year of the Sheep.
Before New Year’s Day, people are busy shopping and cleaning their houses. They are busy buying new clothes, new shoes, and candies. On New Year’s Eve, there is a big family dinner. After the dinner, all the family members stay up late to welcome the New Year. On the first day of the New Year, people put on their new clothes and go to visit their friends. They say “Happy New Year” and some other greetings to each other. And on that day, children can get money in red packets. Besides, children have a lot of candies to eat. People wear new clothes and shoes.
People usually have a very good time during the Festival.
1.How many Chinese festivals does the passage talk about?
A. One B. Two C. Three D. Four
2.We can find every Chinese year has _______ name.
A. an animal B. a plant
C. a family D. a full
3.How do Chinese people usually spend New Year’s Eve?
A. They put on new clothes and go to the park.
B. They visit their friends and talk about the New Year.
C. They are busy shopping and cleaning their houses.
D. They have a big dinner and stay up late to welcome the New Year.
4.On New Year’s Day, people say “______” to each other when they meet.
A. Merry Christmas B. Good luck
C. Happy New Year D. Both B and C
5.The best title for this passage is _______.
A. Good Time B. Big Dinner
C. The Spring Festival D. The Year of the Sheep
1.A
2.A
3.D
4.C
5.C
【解析】
试题分析:本文介绍了中国的每一个春节都有一个对应的动物的名字,人们在春节的除夕,家人聚在一起聚餐,晚上熬夜来迎接新年的到来,在春节这天人们相见的时候彼此说新年好,孩子们在这天可以得到一些压岁钱。
1.小题1】细节理解题。根据And this year is the year of the Sheep.这段只谈论今年的春节,故选A。
2.小题2】细节理解题。根据There is a name for each Chinese year. We may call it the year of the sheep, the monkey, the snake, the tiger, the rabbit, the horse or the year of the pig.可知每一年都有一个动物的名字,故选A。
3.小题3】细节理解题。根据On New Year’s Eve, there is a big family dinner. After the dinner, all the family members stay up late to welcome the New Year. 可知他们家庭成员聚餐,晚上熬夜来迎接新年的到来,故选D。
4.小题4】细节理解题。根据They say “Happy New Year” and some other greetings to each other.在春节这天人们相见的时候彼此说新年好,故选C。
5.小题5】标题归纳题。根据短文的内容是介绍春节期间人们是怎样庆祝节日的,故选C。
考点:文化类短文阅读。