题目内容

看图短文填空(本大题有10小题,每小题1.5分,共15分)

阅读下面短文,并借助上下文和插图补充所缺信息。每个空只能填写一个形式正确、意义相符的单词。请将答案填写在答卷相应题目的答题位置上。

Yesterday afternoon, when Liu Jun got home after school, he wanted to do some housework. While he was sweeping the floor, his father came back and 1. him doing it. Later when he was 2. TV, his mother came up and turned3.________ the TV and said, "You shouldn't waste your4.________. Go to study!"

In China, more and more families have only one child. Parents only hope that their children can learn their lessons well so as to find a good job in the future. So they won’t let their children do5. at home. In fact, 6. the child has few chances to practise in their daily life, they will not be 7. to prepare themselves for the future. They can not do anything 8. the help of others. So9. is not good for the children to learn only the knowledge (知识) from books. They have to learn about life. 10. keep themselves in books only!

1.stopped

2.watching

3.off

4.time

5.anything

6.because

7.able

8.without

9.it

10.don’t

【解析】

试题分析:该短文主要讲述的是中国家长对孩子教育的一个问题。在中国许多家长把孩子局限在学习上,不让他们体验生活。文中针对这种现象指出这是个错误的观点,认为这其实对孩子将来的成长生活将产生不利的影响,因此应该拒绝将孩子局限在学习上这种观点。

1.1】细节理解题。借助图片可知,刘军放学后想要帮家长做一些家务。但是当他在拖地时,他的爸爸回来了,让他不要拖了。所以填stop,这里是stop的过去式。

2.2】细节理解题。根据图片可知,当他正看电视时,他的妈妈上来把他的电视关掉了,然后对他说,“不应该浪费时间,去学习!”watching TV固定搭配。

3.3】细节理解题。结合图片和句意可知,他的妈妈上来后把电视关掉了。Turn off关掉。

4.4】细节理解题。Waste time固定搭配,浪费时间。Do something 做事情,否定句应用anything。

5.5】细节理解题。联系上下文可知,在中国,越来越多的家庭就只有一个孩子,所以他们只希望孩子能够好好学习,将来找个好工作。所以他们不想让孩子做任何事情。Do something 做事情,在否定句中,用anything。

6.6】细节理解题。句意:事实上,因为在日常生活中许多孩子得不到锻炼,他们不能为将来做好准备。Because,因为。

7.7】细节理解题。Be able to do sth能够做某事。句意:因为许多的孩子在日常生活中得不到很好的锻炼,以至于他们都无法为将来做好准备。

8.8】细节理解题。句意:没有他人的帮助,他们什么也做不了。Without介词,没有。

9.9】细节理解题。句意:所以只让孩子学习课本上的知识是不好的。It做形式主语。

10.10】细节理解题。联系上文可知作者强调,孩子们必须学习生活,不能让他们只局限在学习上。Don’t do sth不要做某事。

考点:看图填空。

练习册系列答案
相关题目

Mails, games, music, news, chat rooms and shopping! The Internet is part of our life today. It’s easy to get onto the Internet. The only thing we need to do is to use a modem(调制解调器) which is used for connecting a computer to a telephone line. The Internet is changing and growing all the time. More and more people have computers and use the Internet. Using the Internet means surfing the World Wide Web(That’s the “WWW” you always hear about). The Internet has a large number of websites(网站). They are the places where you go to get information and do things.

Where do these websites come from? They are made by web designers. What happens when you click on a word or a picture? You are sent to another page. It’s all because of the web designers. Web designers do a lot of work by using a computer programming(程序编制) language.

Is web design all about computer programming? No, it’s about making something new. Web designers must imagine a lot when they are making a website. It must look good and be fun to use. A big part of web design is art. They choose the best pictures and colors to make the website look good. They also write the things that you see on the website. An important part of their job is to share ideas with the website manager about how to design the website well.

1.More and more people are using the Internet because _____.

A.it’s easy and useful

B.it’s changing and growing

C.websites are designed quite well

D.people can design a computer

2.Which of the following is NOT true?

A.“WWW” means “World Wide Web”.

B.There’re a few websites on the web.

C.The Internet has changed people’s lives.

D.We can do things like shopping on the Internet.

3.Web designers must _____.

A.write all the articles on the website by themselves

B.follow the managers’ ideas

C.be creative

D.share computer with the website manager

4.It’s possible for us to change websites just by a click because of _____.

A.the modem’s help

B.the telephone line’s help

C.the web designers’ work

D.the website manager’s work

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网