题目内容
Shu Pulong has helped at least 1000 people bitten by snakes. “It was seeing people with snake bites that led me to this career, ”he said.
In 1963, after his army service, Shu entered a medical school and later became a doctor of Chinese medicine. As part of his studies he had to work in the mountains. There he often heard of people who had their arms and legs cut off after a snake bite in order to save their lives.
“I was greatly upset when they told me the story of an old farmer I met. It was a very hot afternoon. The old man was pulling grass in his fields when he felt a pain in his left hand. He at once realized he had been bitten by a poisonous snake. In no time he wrapped(缠绕)a cloth tightly around his arm to stop the poison(毒)getting to his heart. Running home he shouted, `Bring me the knife' Minutes later the man lost his arm forever. ”
“The heartbroken story touched me so much that I decided to devote myself to helping people bitten by snakes. ” Shu added, “I worked very hard and tried my best to make a good snake doctor.” And at last he made it.
![]()
1. The best headline(标题)for this newspaper article is .
A. Amazing Medicine
B. Farmer Loses Arm
C. Dangerous Bites
D. Snake Doctor
2.Shu decided to devote himself to snake medicine because .
A. he wanted to save people's arms and legs
B. he had studied it at a medical school
C. he had seen snakes biting people
D. his army service had finished
3.Why did Shu go into the mountains?
A. He wanted to study snake bites.
B. He wanted to help the farmers.
C. He was being trained to be a doctor.
D. He was expected to serve in the army.
4. Which of the following can explain the word upset in the third paragraph ?
A. sad B. surprised C. interested D. frightened
1.D
2.A
3.C
4.A
【解析】
1.考查主旨大意题。短文主要介绍了著名蛇医苏普隆的故事。故选D。
2.2】考查细节理解题。句意为什么决定从事研发蛇药的事业。根据文中There he often heard of people who had their arms and legs cut off after a snake bite in order to save their lives.描述可知。故选A。
3.3】考查细节理解题。句意他为什么进山?根据文中As part of his studies he had to work in the mountains.描述可知。作为学习的一项内容他不得不进山。故选C。
4.4】考查词义猜测题。通过下文苏普隆听到老农被蛇咬以至于失去了胳膊,应是感到很伤心。故选A
考点;人物励志类短文。
【点评】这篇文章主要介绍了著名蛇医苏普隆的故事,文中介绍了他从医的经历和原因,1963年他服完兵役以后,上医学院,稍后成为一名中医,无意中他听说当地很多农民被蛇袭击,为了保全性命,切断胳膊或大腿,因此他决定研究蛇药,取得了巨大成就。54为主旨大意题,通过阅读全文,答案一目了然。56、57题为细节理解题,均能在短文中找到相关句子,确定答案。57题为词义猜测题。通过结合语境,找出正确答案轻而易举。
cut control help take drop |
1.Don’t worry . The girl’s temperature _______back to normal if she takes this medicine.
2.Who ________ my new key? I can’t find it anywhere. I put it here last night.
3.People often ________down trees to build roads in the past. Now they have stopped doing so.
4.When I passed him just now, he ________the icon on the computer with the mouse.
5.— Why can’t she go to play basketball with us at present?
— She ______her mother with the housework.