题目内容

If you go to visit London, you’ll see a lot of buses and cars on the road. You’ll also see many bikes because more people travel by bike. Why? There are many reasons. First, it is very cheap to buy a bike, and it is quick, too. You often need to wait for a bus for half an hour. When the bus comes, there are so many other buses and cars on the roads, so the bus moves very slowly.

I travel to work by bus for about four years. I often arrive at work late and feel tired. Then one day, a friend of mine says, “I go to work by bike. Why don’t we travel together?” “Because my bike is old, and there are so many buses and cars on the roads. I’ll feel frightened.” I answer. “Don’t be afraid, if you follow me and we ride slowly, you’ll be fine.” he says.

Later, I buy a new bike. We go slowly, but we arrive at work quickly. I spend 40 minutes going by bus, but only half an hour by bike! Now I love riding a bike. And I feel healthy. Many people think my idea is good and maybe you’ll see more bikes on the road in the future.

1. I travel to work by bus for ________.

A. one year B. half a year

C. about four years D. two years

2.Which of the following is TRUE?

A. Buses, cars and bikes run on the roads in London.

B. We spend 40 minutes going by bike.

C. The bus moves slowly because there are so many people in it.

D. I begin to ride a bike to work because I have no bus to take.

3.Maybe you will see more ________ on the roads in London.

A. cars B. buses C. trains D. bicycles

1.C

2.A

3.D

【解析】

试题分析:这篇短文给我们介绍的是作者以前经常乘坐公交车上班,结果又累,还经常迟到。后来在朋友的建议下,他骑自行车上班,很快就到了工作的地方。他现在觉得骑自行车非常好。

1.

2.

3.

考点:日常生活类短文阅读。

考点分析: 考点1:日常生活类

日常生活类阅读理解:

    阅读能力是中学生学习英语应具备的一种基本能力。学习英语的一个重要目的在于获取信息。通过阅读这一重要手段,我们可以大量地获取知识,拓展知识面,还可以增强语感,培养敏捷的思维能力。

阅读理解也是各地中考试题的必考题型之一,在中考试题中占有较大比例,主要考查学生通过文字获取信息的能力。在中考中,阅读的篇数一般是三到四篇,选材范围越来越广,除故事、幽默、人物轶事外,科普性文章也多了起来。体裁也趋于多样化,有记叙文、说明文、应用文等。还要求学生能理解及解释图表多提供的简单信息等。三四篇短文中有的难度跨度较大,以便拉开档次,体现选拔功能。并且扩大了选材范围,主要考查考生阅读所给材料,理解其中词语、句子或片段含义的能力。有时涉及对全文意思和篇章结构的理解,对一些问题作出推理和判断。阅读理解的考核中包括了对词汇、语法等语言知识的考查,要求学生具备一定的背景知识、各种常识、科普知识和一定的分析及逻辑推理能力;要求学生具有归纳段落大意、中心思想的能力。测试的方向由时间、地点、身份、人物等一些细节问题,改为测试对全文整体意义的理解程度;由考查短文的表层现象改为考对文章深层含义的理解和逻辑推断能力。另外,任务型阅读形式灵活多样,内容丰富多彩,联系实际,易考查学生的灵活运用能力和对语言的综合运用能力。在中考中占30-40分。

试题属性
  • 题型:
  • 难度:
  • 考核:
  • 年级:
练习册系列答案
相关题目

Early to bed, early to rise(起), makes a man healthy, wealthy and wise.

This is an old English saying. Have you heard it before? It means that we must go to bed early in the evening and get up early in the morning. If we do, we shall be healthy. We shall also be rich (wealthy) and clever (wise).

Is this true? Perhaps it is. The body must have enough sleep. Children need ten hours’ sleep every night. If you do not go to bed early, you cannot have enough sleep. Then you cannot think properly(适当地)and you cannot do your work properly. You will not be wise and you may not become wealthy!

Some people go to bed late at night and get up late in the morning. This is not good for them. We must sleep at night when it is dark. The dark helps us to sleep properly, When the daylight comes, we must get up. This is the time for exercise. Exercise means doing things with the body. Walking, running, jumping, swimming, and playing games are all exercise. If the body is not used, it becomes weak. Exercise keeps it strong. Exercise helps the blood(血液) to move around inside the body. This is very important. The brains(大脑)in our heads also need blood. We think with our brains. If we keep our bodies healthy, and take exercise, we can think better.

Our bodies also need air to breathe. Without air we die. We must have a lot of clean, fresh air to breathe if we want to be healthy.

1.We will be healthy if we______.

A.work at night B.eat well

C.go to bed early and get up early D.get up late

2.Children need______.

A.ten hours’ sleep B.two hours’ exercise

C.three hours’ homework D.four hours’ game

3.The best time to sleep is_______.

A.when it is dark B.when you are tired

C.after supper D.after watch TV

4.Exercise makes the body________.

A.weak B.strong C.clever D.tired

5.Exercise______.

A.makes more blood

B.helps the blood move

C.makes food for the blood

D.makes us breathe better

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网