题目内容
Dear Alice,
You really have two different questions here, so we’ll discuss one of them at a time.
Your problems at school may be a result of a number of things. You don’t say much about how these classmates get along with each other. It’s possible that all the students are feeling a little cautious (谨慎的) in the first term.
It’s also possible that the others are unkind. If this is so, you have to find out why you are the class “outsider”.
In your letter you say you often offer to help others with their work. Is it possible that your classmates don’t understand your offers? Could it seem that you were trying to “buy” friends with these offers?
Is it possible that you took no notice of your classmates when you had your good friend near you? They may have felt hurt at that time. It may take a time for them to believe in you if so. Try to ask one classmate directly what the problem is. If you hear a negative (负面的) answer, at least you’ll know what to do.
Yours truly,
Shelia
1.Who writes the letter?
A. Alice B. her classmate
C. Shelia D. her teacher
2. From the letter we know that Alice was very _______________.
A. lucky B. unkind C. fair D. unhappy
3. In the letter Sheila talked about _________ possible reasons for Alice’s problems.
A. four B. six C. seven D. eight
4.From the letter we can conclude (得出结论) that _______________.
A. Alice wasn’t pleased with her teachers.
B. Alice’s parents made her study too hard.
C. Alice didn’t get along well with her classmates.
D. Alice didn’t want to go to school any more.
1.C
2.D
3.A
4.C
【解析】
1.小题1】细节理解题。根据文中书信格式及文中描述Yours truly, Shelia。可知是Shelia给Alice写的一封信。故选C。
2.小题2】推理判断题。通过阅读全文我们可以推断出Alice与同学相处的不融洽。她应该是不开心。故选D。
3.小题3】总结归纳题。根据文中1.It’s possible that all the students are feeling a little cautious (谨慎的) in the first term.2. It’s also possible that the others are unkind. 3.Is it possible that your classmates don’t understand your offers? 4.Is it possible that you took no notice of your classmates when you had your good friend near you?描述可知。对于Alice的问题共提到了4种情况。故选A。
4.小题4】推理判断题。短文中提到了4种Alice可能与同学不能融洽相处的情况。通过这些描述我们可以推断出Alice不能与同学融洽相处。故选C。
考点:生活书信类阅读
【点评】短文以书信的形式给Alice分析了4种可能与同学不能融洽相处的情况。所设题型种类多样,但学生通过阅读全文找出相关信息,做出正确答案。题型难度不大。