题目内容

When some plates(版块) of the earth move suddenly, an earthquake happens. Many earthquakes begin under the sea. Earthquakes may happen anywhere on the earth. They often happen near the mountains.

During the earthquake, the shakings make rocks rise suddenly and even

crack(断裂)open. Houses fall, people are killed or hurt, and sometimes the whole villages or cities are destroyed. Can we do something to keep ourselves safe from earthquakes? Scientists have studied earthquakes and make maps that show the “ earthquakes belts(带)” In areas in these belts, it’s possible for earthquakes to happen. In these areas we should build strong houses to fight against earthquakes.

In the future, scientists will be able to tell when and where an earthquake will before they happen. They can also tell people what to do and how to do it.

1.A large number of earthquakes often happen_________________.

A. in the area B. on land

C. at night D. next to mountains

2.The reason for an earthquake is ______________________.

A. the result of rock sudden movement

B. rocks’ cracking open

C. that there are so many plates on the earth.

D. that the sea is too deep.

3.A map showing the earthquake belts will tell people __________________.

A. what kind of houses to build

B. what kind of houses can stay up in an earthquake

C. where earthquakes may happen

D. how to keep themselves safe during the earthquake

4.In the future we’ll be no longer so afraid of earthquakes_____________.

A. with the help of scientists’ exact predication(预报).

B. because of a map showing the “earthquake belts”

C. because we can guess the date and place of earthquakes

D. as scientists know what to do and how to do it.

1.D

2.C

3.C

4.A

【解析】

试题分析:这篇短文给我们讲述了关于地震的一些知识,如地震发生的原因,地震发生时的现象以及科学家们对地震的研究。在未来科学家们可以预测地震的发生,那时候,我们就不用再害怕地震了。

1.细节理解题。根据短文第一段中They often happen near the mountains.可知,地震经常发生在山区附近,故应该选D。

2.细节理解题。根据短文第二段中When some plates(版块) of the earth move suddenly, an earthquake happens可知,当地球板块突然移动的时候,就会发生地震,由此可知选C。

3.细节理解题。根据短文第二段中Scientists have studied earthquakes and make maps that show the “ earthquakes belts(带)” In areas in these belts, it’s possible for earthquakes to happen.可知,科学家们制作了地图,表示出地震带,这些地图可以告诉人们在哪里可能发生地震,故选C。

4.细节理解题。根据短文的最后一段中In the future, scientists will be able to tell when and where an earthquake will before they happen可知,在未来,科学家们将能够预测地震什么时候,在哪里发生,所以我们就不再害怕地震了。故选A。

考点:科普类短文阅读。

练习册系列答案
相关题目

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网